Čuvena japanska disciplina isplatila se na Mundijalu [VIDEO]

0

Japan – Poljska 0:1 (0:0)
Bednarek 60’

Japan je izgubio od Poljske, ali se plasirao među 16 najboljih reprezentacija na Mundijalu, jer je sakupio dva žuta kartona manje od Senegala u sve tri utakmice.

Poljska je zabilježila prvu pobjedu i tako, bar malo popravila utisak poslije dvije katastrofalne utakmice u prva dva kola. Ispostavilo se da je ”samuraje” u nokaut fazu uvela disciplna, što za njih nije nikakavo čudo.

Mada je fudbalerima iz zemlje izlazećeg sunca odgovarao i neriješen rezultat, oni su krenuli ofanzivno ka golu Poljske, želeći da, eventualno, ranim pogotkom, skinu breme rezultatskog opterećenja sa svojih pleća. Mada je prvi ozbiljan napad izvela Poljska, prvu šansu stvorio je Japan. Šinji Okazaki je uputio udarac glavom koji nije bio precizan u 12. minutu. Samo minut kasnije odličan udarac Mutoa, ali je ovog puta golman Poljske Lukaš Fabijanski bio na visini zadatka. Nešto kasnije još jedan udarac u okvir gola Poljaka, učinio je to Sakai, dobro postavljeni Fabijanski nije imao problema.

Poslije perioda bolje igre ”samuraja”, Poljska je mogla da povede u 32. minutu. Odličan skok i udarac glavom Kamila Grosickog odbranio je na spektakularan način golman Kavašima, kada su već svi vidjeli loptu u mreži. Da ona nije prešla gol liniju prije intervencije, potvrdio je i snimak gol tehnologije. Do poluvremena smo zabilježili još jedan pokušaj Japanaca, Takaši Usami je želio da prevari Fabijanskog, ali nije uspio u tome.

Drugo poluvrijeme počelo je u nešto slabijem ritmu, Japance je svaki minut približavao cilju, plasmanu u nokaut fazu, ali je postojala bojazan da jedna neopreznost u odbrani može da ih košta ispadaanja.

Poljska je imala lijepu akciju u tri poteza na početku nastavka, ali je sve dobro pratio golman Kavašima i na vrijeme istrčao.

Ono čega su se ”samuraji” plašili, dogodilo se u 60. minutu. Slobdan udarac je izveo Rafal Kurzava koji je na drugoj stativi pronašao zaboravljenog Jana Bednareka, kome nije bilo teško da savlada nemoćnog Kavašimu, 1:0 za Poljsku.

Šansu je zatim imao Grosicki, ali i Takaši Inui za Japan. Priliku da Poljskoj obezbijedi prvu i jedinu pobjedu imao je Robert Levandovski u 74. minutu, dobar pas Grosickog nije uspio da pretvori u gol sa pet metara, pošto je prebacio prečku.

Za mnoge je bilo iznenađenje zato što su Japanci i pored negativnog rezultata pokušavali da što duže zadrže loptu u svom posedu i tako uštede vrijeme. Razlog je bilo to što u slučaju identičnog broja bodova, ali i gol razlike sa Senegalom, ”samuraji” imaju dva žuta kartona manje na svom kontu, pa im ta činjenica donosi plasman u osminu finala, pošto su Senegalci istim rezultatom gubili od Kolumbije. Obije ekipe su završile takmičenje sa 4 boda, gol razliko 4:4, ali su, po prvi put u istoriji, o prolasku dalje odlučili žuti kartoni.