Španija nadigrala Italiju za plasman u nokaut fazu Euro 2024

0

Španija je osigurala prolazak u nokaut fazu UEFA Evropskog prvenstva 2024. pobjedom od 1-0 protiv Italije, meč koji je bio njihov 11. susret na velikim turnirima – rekord između dvije evropske nacije.

Ovo je bio njihov peti susret na isto toliko evropskih prvenstava, a ovi međunarodni giganti su dobro poznati rivali, oba su tražili uzastopne pobjede u grupnoj fazi. Iako su eliminisani od strane Italije na Euro 2016 i Euro 2020, Španija je već dokazala da nije tim koji živi u prošlosti. Njihova uvodna pobjeda nad Hrvatskom pokazala je da mogu pobijediti uprkos manjem posjedu lopte – prvi put od finala Euro 2008.

La Roja je i ovdje imala dosta posjeda lopte na početku, a briljantna akcija dovela je do toga da Pedrijevo udarac glavom izvuče nevjerovatnu odbranu Gianluigija Donnarumme. Italija se mučila da se prilagodi tempu Španije, a Nico Williams je propustio zlatnu priliku glavom nakon 10 minuta, kada je lopta prošla pored gola. Kako je poluvrijeme odmicalo, Italijani su pokušavali kontrama, ali nije bilo sumnje ko je dominirao, jer je Álvaro Morata uputio udarac ka Donnarummi prije nego što je golman još jednom briljantno odbranio šut Fabiána Ruiza iz daljine.

Nakon što su u prvom poluvremenu imali šansu koja je osujećena unutar prvih 90 sekundi, drugo poluvrijeme je počelo slično, jer je Pedri promašio sa 12 metara. S obzirom na njihovu nesposobnost da postignu gol, možda je trener Španije Luis de la Fuente osjetio olakšanje kada je njegov tim konačno poveo zahvaljujući nesretnom autogolu italijanskog odbrambenog igrača Riccarda Calafiorija u 55. minuti – iako je gol zasluženo pripao La Roji.

Španija je pokazala naznake svoje zlatne ere načinom na koji su dodavali loptu, a Azuri nisu mogli da pariraju mladom triju Lamine Yamal, Pedri i Williams. Potonji je skoro postigao jedan od najboljih golova turnira 20 minuta prije kraja, kada je prelijepim udarcem s ivice kaznenog prostora pogodio prečku.

Tek u posljednjih 10 minuta Italija je ozbiljnije zaprijetila španskoj odbrani, ali bilo je prekasno za ekipu koja će se sada nadati boljem ishodu u ključnom posljednjem meču grupne faze protiv Hrvatske. Španija, s druge strane, nastavlja da iznenađuje kritičare i igra svoj najbolji fudbal pred meč protiv Albanije.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here