Očekivan remi Slovaka i Rumunu, Ukrajina “izvisila”

0

Rumunija i Slovačka odigrale su 1-1 u posljednjoj utakmici Grupe E na UEFA Evropskom prvenstvu 2024, čime su se obije ekipe plasirale u osminu finala, uprkos teškim vremenskim uslovima na Deutsche Bank Parku u Frankfurtu.

Iako su znale da bi ih remi obezbijedio prolazak dalje, obije ekipe su igrale ofanzivno u prvom poluvremenu. Slovačka je rano prijetila iz prekida, a Juraj Kucka je propustio priliku sa slobodnim udarcem, koji je lako odbranio Florin Niță. Lukáš Haraslín je izveo opasan slobodan udarac, ali je Kuckin centaršut ubrzo doveo do prvog gola. Iskusni Kucka je pronašao Ondreja Dudu, koji je glavom poslao loptu u dalji ugao, postavši prvi Slovak koji je postigao gol na dva različita Evropska prvenstva.

Međutim, Rumunija je brzo uzvratila nakon što je VAR pregledom utvrđeno da je Dávid Hancko faulirao Ianisa Hagija u kaznenom prostoru. Răzvan Marin je sigurno realizovao penal, pogodivši gornji ugao i poslavši Martina Dúbravku na pogrešnu stranu. Tako je rezultat na poluvremenu odgovarao obijema ekipama.

Kako je nevrijeme počelo u Frankfurtu, Rumunija je skoro napravila preokret, ali je Marinov drugi pogodak spriječio Dúbravka, dok je Denis Drăguș šutirao pored gola. Slovačka je potom imala odličnu dvostruku priliku, ali je David Strelecov udarac nogom zaustavio Niță, a Haraslín je šutirao tik pored daljeg gola.

Slovaci će biti pomalo razočarani što nijesu pobijedili nakon što su peti put zaredom poveli, ali je prolazak u nokaut fazu bio krajnji cilj. Rumunija će takođe biti zadovoljna što se po prvi put od 2000. godine plasirala iz grupne faze Evropskog prvenstva.

Belgija i Ukrajina bez golova, Rumunija i Slovačka prošle dalje

Belgija i Ukrajina nisu uspjeli da se razdvoje u svojoj prvoj međusobnoj utakmici na UEFA Evropskom prvenstvu, odigravši 0-0, što je rezultiralo time da su sve četiri ekipe u Grupi E završile sa po četiri boda. Belgija je završila druga iza Rumunije po broju postignutih golova, dok je Ukrajina završila na posljednjem mestu zbog lošije gol razlike.

Sa sve četiri ekipe koje su imale po tri boda prije početka utakmice, sve je bilo na kocki. Belgija je počela sa potpunom kontrolom, koristeći visok presing protiv duboko postavljene odbrane Ukrajine. Kevin De Bruyne je već u sedmoj minuti pronašao Romelua Lukakua, ali njegov loš udarac nije prošao pored Anatolija Trubina. Nakon brzog početka, Belgija je počela da gubi ritam dok je ukrajinska odbrana ostajala čvrsta, frustrirajući protivnike. Ekipa Sergeja Rebrova je počela da raste u igri kako je poluvreme odmicalo, ali su stvorili samo poluprilike koje nisu testirale Koena Casteelsa na golu Belgije, šaljući obije ekipe na pauzu bez golova.

Problemi oba tima nastavili su se i nakon pauze, sa nijednim golmanom koji nije bio testiran. Lukaku je imao priliku nešto nakon sata igre, ali je njegov slab udarac lako uhvatio Trubin. Yannick Carrasco je unio potrebnu energiju kada je uveden u igru u 62. minuti, i skoro je postigao gol nakon što je šutirao sa ivice šesnaesterca, ali je Trubin napravio sjajnu odbranu. Ruslan Malinovskyi je bio najbliži golu za Ukrajinu kada je njegov korner skoro prevario Casteelsa, ali je golman napravio posljednju odbranu na gol liniji.

Na kraju, oba tima nijesu uspjela da pronađu gol, a remi Rumunije i Slovačke 1-1 u Frankfurtu odlučio je kvalifikacione faktore. Belgija će sada imati težak zadatak u osmini finala protiv Francuske.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here