Teren pod Goricom i dalje u očajnom stanju

0

Samo 21 dan je do utakmice fudbalskih reprezentacija Crne Gore i Velsa, a teren Gradskog stadiona u Podgorici – jedinog u državi na kojem igraju ,,sokoli“ – i dalje je u lošem stanju i veliko je pitanje da li će na njemu moći da se igra meč Lige nacija 9. septembra.

Evropska fudbalska unija (UEFA) suspendovala je teren pod Goricom krajem jula i zabranila da se na njemu igraju revanši drugog kola kvalifikacija za Ligu konferencija između Dečića i Dinama iz Batumija, i Budućnosti i CSKA 1948 iz Sofije.

Zbog katastrofalnog stanja podloge, koja je više ličila na oranicu nego na fudbalski teren, Dečić je protiv Gruzina igrao na Kampu FSCG, a Budućnost – kao i Mornar – na ,,DG areni“.

Tuzani i Barani su revanše trećeg pretkola LK igrali u Nikšiću, na stadionu gdje je tek zvanično otvorena rekonstruisana glavna tribina.

U međuvremenu, Budućnost kao domaćin u Prvoj crnogorskoj ligi i dalje igra na ,,DG areni“ i tako će ostati najmanje do septembra.

Uefa dala smjernice

Posljednji meč na stadionu pod Goricom odigran je 18. jula kada je Budućnost ugostila Mališevu.

Velika je bojazan da li će nacionalni tim duel sa Velsom u Ligi nacija igrati na našem najvećem stadionu – odavno oronulom, jednom od lošijih u cijeloj Evropi na kojem se održavaju mečevi seniorskih reprezentacija pod okriljem Uefe.

Foto: Mara Babović/Pobjeda

,,Sportski objekti“, preduzeće koje je ispred Glavnog grada zaduženo za održavanje terena, u trci je sa vremenom.

U Podgorici je početkom avgusta boravio Uefin ekspert za održavanje terena koji je sugerisao da se podloga hitno promijeni, ali to nije bilo moguće zbog nedostatka vremena i duge procedure oko nabavke. Ništa novo u Crnoj Gori…

Dobijene su preporuke za održavanje, tačnije oporavak terena kako bi bio spreman za utakmicu ,,sokola“ tri dana nakon gostovanja Islandu 6. septembra – date su smjernice o načinu zalivanja, sijanju, košenju. Svemu onome što prati redovno održavanje.

Urađeno je vertikuliranje (uklanjanje odumrle trave sa površine travnjaka), posađena nova trava, i na nekim djelovima terena – na primjer, uz aut liniju ispod istočne tribine – vidi se makar djelimični napredak.

Međutim, sasvim je drugačija situacija na sredini igrališta, djelovima blizu dva šesnaesterca…

Što ako ponovo ,,upeče“?

U Podgorici je juče padala kiša, možda će i danas, što doprinosi oporavku terena. Takođe, i dani su sve kraći pa ,,zeleni“ pravouganik nije izložen suncu kao tokom jula i u prvoj polovini avgusta, ali što će se dogoditi ako temperatura ponovo bude iznad 35 stepeni? Vremenska prognoza trenutno pokazuje da bi to moglo da se dogodi krajem mjeseca…

Foto: Mara Babović/Pobjeda

Da bi se 9. septembra utakmica Crna Gora – Vels održala pod Goricom ključno je da trava na djelovima terena gdje je počela da raste bude dovoljno gusta.

Nezvanično nam je rečeno da ukoliko ,,oštećenja“ ostanu na prostoru od ,,samo“ nekoliko kvadrata, to bi moglo da se reguliše i ,,sokoli“ bi igrali u svom domu.

Selidba u Skadar?

Problem je što u cijeloj priči ima mnogo ,,ali“ i ,,što ako“.

Fudbalski savez moraće da donese odluku na vrijeme i pokušaće da ,,diplomatskim“ vezama u Uefi, prije svega predsjednika Dejana Savićevića, izdejstvuje da se utakmica odigra pod Goricom ako za to bude minimalnih uslova.

O svemu na vrijeme mora da bude obaviješten i Fudbalski savez Velsa kako bi organizovao put u Podgoricu – ili negdje drugo.

Foto: Mara Babović/Pobjeda

Gdje bi igrala crnogorska fudbalska reprezentacija ukoliko suspenzija Uefe ostane na snazi i stanje oko fudbalske infrastrukture u našoj državi dostigne najnižu tačku? Nažalost, teško da bi takav scenario išta promijenio.

Kada bi reprezentacija morala da se ,,seli“ iz Crne Gore, logična opcija bio bi odlazak u Skadar, na stadion ,,Loro Borići“ koji je renoviran 2016. godine.

Dobra stvar za nas je, koliko god to čudno i nevjerovatno zvučalo, što selekcija Albanije tih dana neće biti domaćin u Skadru, već u Tirani.

Došlo je vrijeme da se i o tome razmišlja.

O svemu ovome ne bi se brinulo da se, na primjer, stadion na Cetinju ne ,,gradi kao Skadar na Bojani“, ili da je na primjer postojala normalna komunikacija unutar Glavnog grada ili između Glavnog grada i FSCG.

Prema informacijama Pobjede, prošle godine odbijen je prijedlog da se u okviru gradskog budžeta izdvoji novac za obnovu terena na Gradskom stadionu, a navodno u Glavnom gradu nijesu ni odgovorili na dopis Fudbalskog saveza iz kojeg su tražili sastanak u vezi sa terenom i ,,čuvenom“ izgradnjom istočne tribine.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here