Vukotić: Generacija ’99 će dati još više A reprezentaciji u budućnosti

0

Ilija Vukotić je najmlađi strijelac u istoriji Meridianbet Prve crnogorske fudbalske lige, bio je neizostavni dio svih mlađih selekcija, a već na prvom meču u dresu seniorske reprezentacije postigao je i pogodak protiv Holandije.

Nakon toga Vukotić je zabilježio još dva nastupa za nacionalni tim – protiv Turske i Finske, da bi poslije skoro dvije godine pauze, selektor Robert Prosinečki vratio fudbalera Boaviste u nacionalni tim.

U razgovoru za Meridian sport, crnogorski vezista nije krio oduševljenje zbog novog poziva selektora “hrabrih sokola”.

“Mislim da je san svakog igrača da nastupa za svoju državu i da sa tom željom i počinje da igra fudbal. Debitovao sam protiv Holandije i postigao taj pogodak koji mi je najdraži gol u karijeri i nešto što sigurno neću zaboraviti. Presrećan zbog poziva koji je stigao nakon dvije godine pauze i jedva čekam da se sastanem sa saigračima i počnem sa pripremama za narednu utakmicu”, rekao je Vukotić na startu

Ilija Vukotić je rođen 1999. godine, a iz njegove generacije trenutno za reprezentaciju nastupaju još Novica Eraković i Milutin Osmajić, dok su Nikola Krstović i Slobodan Rubežić godinu dana mlađi.

U ovom razgovoru dotakli smo se velikog broja A reprezentativaca koji su njegovo godište.

U dosadašnjim okupljanjima “hrabrih sokola” tu su bili još i Dušan BakićVladan BubanjaSead HakšabanovićNikola Janjić, Lazar Carević.

“Generacija fudbalera rođenih 1999. godine je jedna od boljih koju je naša država imala do sada. U kadetskoj selekciji do 17 godina postali smo prva generacija koja je izborila elitnu rundu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, imali smo uspjehe i u mlađoj omladinskoj reprezentaciji do 19 godina, da bi podbacili u mladoj reprezentaciju do 21 godine kada su svi očekivali od nas da možemo mnogo. Nijesmo uspjeli tada ali ono što raduje jeste da veliki broj igrača iz te generacije sada nastupa za A reprezentaciju. I Nikola Krstović je godinu dana mlađi, ali je uvijek bio tu sa nama. Mislim da je ova generacija dala najviše igrača reprezentaciji, a da će ih još biti i u budućem periodu”, nastavio je Ilija Vukotić za Meridian sport.

Mlada reprezentacija je na kraju 2020. godine završila kvalifikacije ispod očekivanja, sa svega sedam osvojenih bodova na 10 mečeva.

Posebno interesantni bili su mečevi protiv Španije za koju su između ostalog tada nastupali Dani Olmo, Mark Kukurelja, Ansu Fati i Feran Tores.

Oba duela završena su rezultatom 2:0 u korist “furije”, ali je našim fudbalerima značilo iskustvo iz duela sa tada šampionima Evrope.

“Utakmice protiv Španije su nam značile. Bili su mnogo bolji rival od nas u Španiji, dok smo se u Podgorici dobro držali jedan period do tog gola koji je za njih došao poslije prekida krajem prvog poluvremena. Moramo da znamo da smo igrali protiv Španije koja je i tada sa Olmom, Feranom Toresom, Kukureljom, Fatijem bila druga dimenzija. Očekivali smo više od tih kvalifikacija ali smo iz tog neuspjeha naučili lekciju za budućnost”, rekao je Vukotić.

Već sa 16 godina, dva mjeseca i 14 dana u dresu Grblja postigao je svoj prvi pogodak u Meridianbet Prvoj crnogorskoj fudbalskoj ligi protiv Berana i to na spektakularan načun.

Ovim golom ušao je istoriju naše lige kao najmlađi strijelac, da bi nakon toga uslijedio transfer Vukotića u Benfiku gdje je ponovo naišao na rad sa supertalentovanom generacijom igrača rođenih 1999. godine, predvođenom Žoao Feliksom.

“Sa 18 godina sam prešao u Benfiku i bio dio njihove ekipe do 19 godina koja je bila sastavljena od velikog broja igrača generacije ’99, koja je njihova najbolja u novijoj istoriji kluba. Za nju su između ostalih nastupali Žoao Feliks, Žota, Nuno Santos, Florentino Luis koji je i dalje u Benfiki, Žedson koji je trenutno u Bešiktašu.. Fudbaleri koji su nakon toga napravili velike karijere. Posljednje dvije sezone nastupao sam za B tim Benfike, od kojih je prva bila prekinuta zbog korona virusa, dok sam u drugoj nakon 24 nastupa bio izabran i u idealni tim tamošnjeg šampionata”, riječi su Vukotića iz kojih se može zaključiti da mu je karijera u Benfiki prijala iako nije dobio priliku da se dokaže u prvom timu.

Boavista je jedina ekipa koja je uz Porto, Benfiku i Sporting uspjela da se domogne titule šampiona Portugala u posljednjih 78 godina, a neizostavan dio prve postave ove ekipe u posljednje dvije sezone je naš današnji sagovornik.

“Prvo sam kao pozajmljen igrač prve godine odigrao 20 utakmica, tada sam dobio i poziv za A reprezentaciju, da bi nakon toga Boavista dogovorila transfer sa Benfikom. Sada sam već tu kao starosjedilac, igram svoju četvrtu sezonu u klubu. Prošle sezone sam dobio više minuta, slobode i prostora za igru da bi od starta nove takmičarske godine zadržao status prvotimca. Nadam se da će me zdravlje poslužiti i da ću nastaviti sa dobrim partijama.”

Kada je riječ o ciljevima sa klubom i reprezentacijom, Vukotić ne razmišlja previše unaprijed.

“Ne postavljam dugoročne ciljeve. Iz dana u dan dajem maksimum i tako pristupam svakom treningu, utakmici. Svake nedjelje mi je cilj naredni protivnik.”

Nije želio da govori o kvalitetu protivnika Islanda, Turske i Velsa ali je crnogorski vezista optimista kada je nastup “hrabrih sokola” u Ligi nacija u pitanju.

“Iako sam ja bio u reprezentaciji prije dvije godine imam osjećaj kao da sam novi. Nijesam neko ko bi trebao da komentariše taj dio. Želim da uživam i što bolje se spremim za predstojeće mečeve. Uvijek sam optimista i mislim da nema razloga za strah”, zaključio je Ilija Vukotić za Meridian sport.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here