Više ništa neće biti isto: Siti pobijedio Premijer ligu na sudu!

0

Mančester Siti odnio pravnu pobjedu protiv rukovodstva Premijer lige nakon što su sudije zaključile da su neka od pravila o sponzorstvu takmičenja protivzakonita.

Propisi Premijer lige o transakcijama sa povezanim stranama imali su za cilj da spriječe kompanije povezane sa vlasnicima klubova da namjerno plaćaju više za poslove sa samim klubovima.

Navedena pravila su uvedena nakon saudijskog preuzimanja Njukasla, u pokušaju da se spriječi bogate vlasnike da povećavaju prihode svojih timova bez kršenja pravila finansijskog fer-pleja.

Zbog toga je Premijer liga odbila novi sponzorski ugovor koji je Siti sklopio sa Etihad Aviation Group krajem 2023. godine, kao i drugi ugovor sa bankom iz Abu Dabija.

Vijeće od tri sudije presudilo je da je Premijer liga napravila grešku.

Ustanovljeno je da je Premijer liga zloupotrijebila svoju poziciju. Sud je zaključio i da su pravila strukturalno nepravedna i da je Premijer liga bila posebno nepravedna u načinu na koji je ta pravila primijenila na klub u praksi“, objavio je Siti.

Engleski mediji navode da bi ova presuda mogla zadati ogroman udarac Premijer ligi jer će promijeniti smjer budućeg finansijskog upravljanja ligom.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here