Igor Nikić: Uzbuđenje – da, trema – ne, uživao sam u svakom minutu na golu

0

Golman Dečića Igor Nikić je tek napunio 24 godine, a već je dočekao staro holivudsko pravilo da “svako dočeka svojih pet minuta slave”.

Sudeći prema partijama na golu A reprezentacije Crne Gore koje je pružio na gostovanjima Turskoj i Velsu u Ligi nacija, njegovih “pet minuta” moglo bi da potraje mnogo, mnogo duže.

U razgovoru za Meridiansport, talentovani golman prenosi svoje uzbuđenje zbog prvih minuta u dresu sa državnim grbom, ali i ističe ono što je ponavljao i nakon utakmica – da nosi pomiješana osjećanja, da zbog minimalnih poraza u Samsunu i Kardifu njegov debi nije bio potpun.

Ipak, njegova izdanja na golu zaslužna su što Crna Gora nije doživjela ubjedljivije poraze, bio je praktično jedina svijetla tačka…

“Ogromno iskustvo za mene, nisam očekivao da će se to dogoditi tako brzo”, ističe Nikić.

Kaže, međutim, da je spreman dočekao debi.

“Saznao sam dva dana prije utakmice da ću braniti protiv Turske. To je šansa koja se čeka i koju morate da dočekate spremni. Naročito kada ste golman – nikada ne znate kada će se to dogoditi, da li za dva mjeseca, za četiri godine, ili u toku same utakmice. Dočekao sam je spreman, a za to su zaslužne godine i godine rada i odricanja”

Milan Mijatović, Danijel Petković, Balša Popović i Igor Nikić, golmani su na koje je selektor Robert Prosinečki računao u oktobarskim duelima u Ligi nacija.

“Svi imaju kvalitet, svi predano treniramo, svjesni da u svakom momentu može da se dogodi da dobijemo šansu. Moram da naglasim da je među nama sjajna atmosfera, da sam imao podršku i neprocjenjive savjete od kolega golmana, mnogo su mi značili, posebno od iskusnijih Mijatovića i Petkovića”.

Igor Nikić sedam dana kasnije opisuje svoj debi protiv Turske na stadionu Samsunspora.

I ističe da nije imao tremu.

“Iskreno, nisam osjećao tremu, ali jesam veliko uzbuđenje i jedva sam čekao da utakmica počne. Intoniranje himni je bio poseban doživljaj za mene, a kada je krenulo – uživao sam u svakom momentu na terenu. Debitovati za reprezentaciju protiv takvog protivnika, četvrtfinaliste Evropskog prvenstva, i to pred 30 hiljada navijača, u fantastičnoj atmosferi i na ispunjenom stadionu, zaista je ostvarenje sna”.

Nikić opisuje i kako mu je “pomogao” Hakan Čalhanoglu, zvijezda Intera i kapiten turske reprezentacije.

“Šutirao je iz daljine, čini mi se već u 20. sekundi, nije bio pretežak udarac, ali mi je značajno pomogao da dobro ‘uđem’ u meč. Već u narednom napadu sam uhvatio još jednu loptu nakon jednog centaršuta i nakon toga sam bio opušteniji, bilo mi je lakše”.

Sve je, međutim, drugačije od nivoa na kojem je navikao, naše lige. Osjetio je to u i u Turskoj i u Kardifu.

“Tereni, lopte, protivnici, način na koji šutiraju… Sve je neuporedivo brže”.

Doći će, kako ističe, i bolji rezultati.

“Ne smijemo da zaboravimo da smo igrali protiv dva veoma jaka protivnika, učesnika velikih takmičenja, i to u gostima”.

Nikić se sada vraća u Merianbet 1. Crnogorsku ligu – svjestan da je to i dalje nivou na kojem mora da se dokazuje.

“Naravno, mislim da imam još prostora za napredak, a to mogu da postignem samo ako sam skoncentrisan na svakom treningu, na svakoj utakmici. Dečić je prvak Crne Gore, imali smo i uzbudljivo evropsko ljeto, a sada nam je cilj da se vratimo u igru nakon nešto slabijeg ulaska u sezonu. Ne razmišljamo o bodovnom zaostatku, idemo utakmicu po utakmicu”.

REGISTRUJTE SE uz promo kod SPORT i prva doza bonusa dolazi odmah nakon toga!

Kada branite za reprezentaciju, i to na takvoj sceni, logično je i da se zapitate šta dolazi sljedeće. Možda i inostrani angažman.

Nikić se ne opterećuje, već skromno kaže:

“Neka sve ide svojim tokom”.

Pohvalio ga je i selektor Prosinečki, a nakon utakmica u domaćoj ligi već u novembru ga, izvjesno je, čekaju još dva velika testa: utakmice sa Islandom i Turskom na domaćem terenu.

Student ekonomije koji se divio Davidu de Hei

Igor Nikić je student druge godine Ekonomskog fakulteta i razbija stereotip o “fudbalerima”…

“Završio sam godinu i po studija i moram da pauziram. Jednostavno, kada se profesionalno bavite fudbalom, kada trenirate svaki dan, kada uz timske imate i individualne treninge, nemoguće je uklopiti i studije. Ipak, jednog dana, sigurno ću kompletirati sve i završiti fakultet”.

Nikić ima 24 godine, već je “ozbiljan” golman, prošao je doba kada imao idole. I dalje, međutim, ima čuvara mreže kojem se divi. Ili se barem divio…

“To je David de Hea, omiljeni golman koji je dugo branio za moj omiljeni klub, Mančester junajted. Dugo sam ga pratio, mnogo mi se dopada njegov stil, upijao sam sve njegove odbrane. Drago mi je da ponovo dobro brani – u Fiorentini, da je nedavno protiv Milana branio i penale”, zaključuje Igor Nikić.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here