Kraj prvog dijela sezone: Crnogorska fudbalska jesen

0

Prošle neđelje je okončan prvi dio sezone u našem domaćem šampionatu. 

Aktuelni šampion ekipa Sutjeske je osvojila jesenju titulu. Zasluženo, ali mora se naglasiti da je četa trenera Rakojevića imala i malo više sportske sreće u odnosu na drugoplasiranu Zetu koja je u par kola bila i oštećena.

Ekipa iz Nikšića je loše počela sezonu, baš kao i Zeta. Međutim, znanje koje posjeduje Peco Rakojević je vremenom izašlo na viđelo. Nakon loših rezultata,  Nikšićani su počeli da ređaju pobjede kako na domaćem, tako i na gostujućem terenu. Sjajna serija Sutjeske počela je 24. oktobra kada su u Kup takmičenju deklasirali Iskru 1:4, od tog meča pa do kraja prvog dijela sezone Sutjeska ne zna za poraz.

Odličnu polusezonu imala je Zeta, koju su na startu sezone mnogi otpisali. Vjerovali su da će prvi šampion Crne Gore biti u zoni baraža. Međutim, jedan od najboljih trenera u našoj državi Dragoljub Đuretić na najbolji način je uspio da “skocka” najmlađu ekipu u šampionatu. Borbenost i požrtvovanje koje su pokazivali mladi “vukovi” dovelo ih je do sjajne 2. pozicije na tabeli. Takođe, treba naglasiti da je Zeta ekipa koja, po mnogima igra najljepši fudbal u Telekom 1.CFL. Ambicije ekipe iz Golubovaca je na početku sezone su bile sredina tabele, Zeta je sada na vrhu, u borbi za trofej. Uz nekoliko pojačanja, borba za titulu je blizu. Da li će uprava angažovati igrače koje bude tražio Đuretić ostaje da se vidi. Zeta 14 mečeva u domaćem šampionatu ne zna za poraz. Posljednji poraz Golubovčani su pretrpjeli 25. avgusta kada ih je na “Trešnjici” savladala Budućnost, iako je i u tom meču Zeta bila mnogo bolji rival…

Nakon dobrog početka sezone, uslijedio je veliki pad igre OFK Titograda. Nekoliko kola su izabranici trenera Pamića bili na čelu tabele. U 10. kolu je uslijedio poraz od ekipe Rudara, nakon čega je forma ekipe sa Starog aerodroma pala. Dugo je trebalo “romantičarima” da se vrate na pravi kolosijek i na kraju su uspjeli da ostanu na trećoj poziciji koja im daje realne šanse u borbi za titulu.

foto: fk-buducnost.me

Pravo razočarenje je Budućnost. “Plavi” iza sebe imaju jednu od najgorih polusezona od 2006. godine. Mnogo su obećavali Govedarica na startu sezone, i Brnović nakon njega… Budućnost na posljednjih sedam prvenstvenih kola ne zna za pobjedu! Navijači su razočarani, na utakmicama ih nema ni 300. Onih najvatrenijih je sve manje, što dovoljno govori da nešto ne “štima”. Očigledno je da ekipi Budućnosti trebaju pojačanja. Ništa nije izgubljeno, naprotiv, ekipa Branka Brnovića ima velike šanse čak i za duplu krunu. Ali, ukoliko i u drugom dijelu šampionatu budu pružali ovakve partije, već sada možemo reći da neće uspjeti ni Evropu da obezbijede… 

Pravo iznenađenje je Petrovac! Ekipa sa stadiona “pod Malim brdom” može da razmišlja o izlasku na međunarodnu sceni, iako su na početku sezone najavljivali borbu za opstanak. Čini se da su opstanak obezbijedili, jer malo je vjerovatno da će u nastavku sezone “totalno” pasti. Uz par pravih pojačanja, Petrovac će i u nastavku sezone biti “tvrd” orah za sve protivnike.

Grbalj je ostvario zacrtano. “Trikolori” su na 6.poziciji i igraju, kao i uvijek, dobar ali i tvrd fudbal. Ni jednom timu nije bilo lako protiv izabranika trenera Steševića, a najbolju partiju su prikazali u posljednjem kolu prvog dijela sezone protiv Lovćena 3:2. Očigledno je da “trikolorima” trebaju dva-tri nova fudbalera kako bi u nastavku sezone ušli rasterećenije i sigurnije.

Loša polusezona je iza ekipe Iskre. Mnogo više se očekivalo od Danilovgrađana koji su u ovom dijelu šampionata pružali veoma loše partije kod kuće. U gostima nijesu bili loši, što im je i osiguralo poziciju van baraž zone… Jedno je sigurno, pred upravom i stručnim štabom je veliki zadatak, jer ovaj klub ima sve predispozicije da bude u gornjem dijelu tabele.

foto: Dejan Kandić (CGFUDBAL)

Veliko razočarenje je Rudar! Pljevljaci se nalaze na 9. poziciji sa samo 22 osvojena boda. Gledajući igrački kadar, sastav iz Pljevalja ima dobre i veoma kvalitetne pojedince, ali očigledno da nisu posložili sve kockice u Pljevljima. 

Loša finansijska situacija u klubu i igranje van svog grada najverovatniji je uzrok loših rezultata Lovćena. Čini se da ni Mornar nije mogao više. Oba kluba su hendikepirana neigranjem na svojim stadionima. Za Barane postoji nada da izbjegnu ispadanje ukoliko se uprava dovoljno angažuje i dovede adekvatna pojačanja. Takođe, Cetinjani moraju da pojačaju svoje redove ukoliko žele opstanak bez baraža, ovako “mrka kapa”.