Joakim Lev i lekcija o životu

0

Selektor Fudbalske reprezentacije Njemačke Joakim Lev govorio je o aktuelnom stanju u svijetu, koje je uticalo i na sam fudbal.

Virus korona hara planetom i svijet je stao. O tome se nije moglo ni maštati prije nekoliko mjeseci, ali sada je to stvarnost i svi moraju da se pomire sa tim. Priroda vraća udarac, smatra Jokaim Lev.

– Posljednjih nekoliko dana mnogo sam razmišljao. Svijet je, čini mi se, doživio kolektivnu katarzu. Imam osjećaj da se i priroda protivi ljudskom ponašanju. Jer način na koji smo živjeli i radili proteklih godina bio je neodrživ – kazao je Lev i nastavio:

– Bili smo okrenuti novcu, pohlepi, moći i što većim profitu. Uopšte nas nisu zanimali glad u svijetu, prirodne katastrofe… Sada smo suočeni s nečim što pogađa baš sve, napokon smo shvatili šta je važno u životu.

Upravo zbog svih dešavanja, fudbal je trenutno zapečaćen do daljeg, a i Evropsko prvenstvo je pomjereno za godinu dana.

– Naravno da bi naša reprezentacija željela da ovog ljeta igra na Evropskom prvenstvu. Svaki sportista živi za velike utakmice i velike turnire, ali svi moramo da zaštitimo zdravlje i živote ljudi, to naravno vrijedi i za fudbal. Zbog toga je ispravna odluka da se odloži Evropsko prvenstvo. Do prije nekoliko nedjelja smo razmišljali o Bundesligi, Ligi šampiona, Evropskom prvenstvu, a sada kada je koronavirus paralisao svijet, više ništa nije kao prije – završio je Lev.