Genije izabran za člana FIFA Savjeta

0

Predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević izabran je danas, na 41. redovnom Kongresu UEFA koji je održan u Helsinkiju, za člana Savjeta Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA) i tu funkciju obavljaće u naredne četiri godine.

HELSINKI, FINLAND – APRIL 05: Attendees during the 41st Ordinary UEFA Congress on April 5, 2017 in Helsinki, Finland. (Photo by Harold Cunningham – UEFA/UEFA via Getty Images)

Predsjednik našeg saveza dobio je povjerenje delegata Kongresa da, zajedno sa Kostakisom Kucikumnisom i Šandor Čanjijem, u naredne četiri godine predstavlja Evropsku fudbalsku federaciju i njene interese u Savjetu FIFA, tijelu koje je zaduženo za definisanje misije, strateškog pravca, politika i vrijednosti FIFA sa posebnim osvrtom na organizaciju i razvoj fudbala na svim nivoima širom svijeta.

Osim izbora članova za četvorogodišnji mandat, Delegati Kongresa izabrali su Rajnharda Grindla, predsjednika Fudbalskog saveza Njemačke, za člana Savjeta tokom naredne dvije godine.

Pored članova izabranih tokom 41. redovnog Kongresa, Evropsku fudbalsku federaciju u Savjetu FIFA predstavljaju još i Aleksandar Čeferin, Evelina Kristilin, Anhel Maria Viljar Ljona i Dejvid Gil, dok će UEFA devetog člana Savjeta FIFA odabrati tokom vanrednog Kongresa koji će se u septembru održati u Ženevi.

– Fudbal je moj život, moja prošlost, sadašnjost i budućnost. Ova prelijepa igra pružila mi je mnoga zadovoljstva i ovo je prilika da joj se odužim na pravi način. Tokom godina mijenjao sam uloge u fudbalu ali ono što se nikada nije promijenilo je strast i posvećenost igri. FIFA se suočava sa promjenama, mijenja se struktura organizacije i neophodne su joj nove snage, ljudi iz fudbala sa novim idejama za očuvanje i razvoj duha igre. Ogromna ljubav prema fudbalu, u kombinaciji sa dugogodišnjim iskustvom koje sam stekao kao igrač, trener i predjsjednik saveza, pružaju mi mogućnost da na pravi način doprinesem implementaciji politika koje sprovode FIFA i UEFA. Kao član Savjeta FIFA biću u poziciji da na najbolji način zaštitim interese igre, konfederacije koju predstavljam i pomognem njihov razvoj, rekao je predsjednik Savićević povodom izbora za člana Savjeta FIFA.

Među nadležnostima Savjeta je i definisanje standarda, politika i procedura koje se primjenjuju prilikom sklapanja komercijalnih ugovora, grantova za razvoj fudbala, operacionalnih troškova FIFA kao i svih ostalih finansijskih i poslovnih pitanja FIFA. Takođe, Savjet odlučuje o mjestu i datumu održavanja FIFA turnira i broju timova koji će na njima učestvovati. Izuzetak je Svjetsko prvenstvo – odluka o domaćinstvu Mundijala donosi se glasanjem na Kongresu FIFA.

U strukturi Savjeta FIFA, koji ima 37 članova, najveći broj, ukupno devet, dolazi iz Evropske fudbalske federacije (UEFA). Po sedam članova daju ACF i CAF, po pet članova dolaze iz CONMEBOL i CONCACAF, dok OFC daje tri člana. Osim predstavnika konfederacija, član Savjeta je i predsjednik FIFA.

Čestitamo Dejanu Savićeviću na izboru!