Tumba: Imam ugovor do 31. decembra

0

Crna Gora je okončala kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2018. na trećem mjestu u grupi. “Hrabri sokolovi” su osvojili 16 bodova na 10 utakmica (pet pobjeda, jedan remi, četiri poraza), postigli su 20 golova, a primili 12.

Moglo je bolje, posebno u posljednje dvije utakmice (Danska, Poljska) kada su “crveni” jeftino prosuli bodove.

Ali, možda je treće mjesto naša surova realnost, kada pogledamo da smo žrijebani iz četvrtog šešira. I kada shvatimo da je bio izgubljen kult reprezentacije.

Selektore, da li se zadovoljni urađenim?

Poslije nepune dvije godine kontrolnih utakmica i kvalifikacija, predstoji nam detaljna analiza. Cilj je da vidimo šta je urađeno. Kada se pogleda statistika, broj pobjeda i poraza, to nije nešto posebno. Ali, suština je druga”, počeo je dug razgovor Ljubiša Tumbaković sa štampanim medijima.

Rezultatom nisam zadovoljan. Mogli smo više, bez obzira na to što smo od početka forsirali priču da budemo što duže u kvalifikacijama u rezultatskom tonusu”.

Čini se da ostaje žal zbog poraza od Danske i Poljske?

Kada smo došli u situaciju da napravimo još jedan korak više, vratili smo se u realnost. Može se reći da smo zadovoljni trećim mjestom u grupi. Međutim, to mjesto nikome ništa ne donosi. Suštinsko pitanje je što smo napravili za dvije godine?”, postavio je 64-godišnji stručnjak pitanje, a potpitanje mu nije bilo potrebno…

Pokušali smo da napravimo grupu igrača koja može da odgovori visokim zahtjevima u nekom dužem periodu. Pokušali smo da napravimo način i stil igre. Bilo je bitno i da napravimo atmosferu unutar ekipe. Rezultatom nisam zadovoljan, ali detaljima jesam. Mislim da smo na dobrom putu”.

Ugovor je stavka B

Kakav je vaš status? Da li ćete da nastavite taj dobar put?

To je sada pod stavkom B. Imam ugovor do 31. decembra, a pred nama je još akcija, jer ćemo u novembru igrati ili jednu ili dvije utakmice. Trenutno, ne razmišljam o ugovoru, niti pričam na tu temu. Ima vremena”.

Imate li želju? Jer selekcija koja je igrala u kvalifikacijama za Mundijal 2018. je vaš pečat lansirali ste Marka Jankovića, Mirka Ivanića, Danijela Petkovića, Aleksandra Šćekića, Seada Hakšabanovića, Emraha Klimentu…

Sve to je jedna lijepa priča. Lijepa je to poruka za Crnu Goru sa mladim igračima. Osim Fatosa Bećiraja, Stevana Jovetića i Marka Simića, niko nije stariji od 90′ godišta”, poručuje Tumba između redova da bi mogao da ostane selektor.

Mladi igrači su dali poseban šmek “hrabrim sokolovima”?

Tendencija je da se napravi saradnja na nivou svih selekcija i selektora, kako bi se pratio razvoj mladih igrača. Ako tako ne budemo radili, tek onda nećemo imati put ka rezultatu. Mnogo poštujem mlade igrače. Nije slučajno što se nametnulo njih nekoliko”, rekao je Tumbaković, koji je kao primjer naveo 18-godišnjeg Seada Hakšabanovića.

Pronašli smo ga i doveli, može da bude jedan od oslonaca reprezentacije u budućnosti. Mladi igrači treba da zamijene Jovetića kada njega nema, kako bi ekipa imala taj neki autoritet. Moramo da uradimo nešto kako ne bismo zavisili samo od Jovete. Ako budemo imali više takvih autoriteta u ekipi, biće mnogo bolje. Nama je u posljednje dvije utakmice nedostajao Kosović. To je igrač koji ima značajno mjesto u našoj fudbalskoj ideji. Bez njega, nema pravog protoka lopte”.

Limitirani smo, ali radimo na tome 

Kraj kvalifikacija je otkrio limite Crne Gore u defanzivnoj liniji jednostavno Filip Stojković, a posebno Nikola Mijušković i Emrah Klimenta ne mogu da uskoče u kopačke Adama Marušića, Stefana Savića i Marka Simića?

Rijetke su situacije da u tri dana ostaneš bez tri igrača. To je teško nadomjestiti. Drugačije bismo zatvorili da nam je barem jedan bio na raspolaganju”, rekao je selektor, a onda se okrenuo analizi onoga što imamo…

Za njih je prava provjera bila Poljska. Kada budem mirno pogledao utakmicu daću analizu koliko možemo da računamo na koje igrače. Mislim da možemo, ali ima jedna grupa igrača koja je već na skeneru. Neću ih apostrofirati, ali skautiramo ih, mogu da povećaju kvalitet na određenim pozicijama. Ali, obratićemo pažnju na kompletnu posljednju liniju”.

Ni bod nismo osvojili u posljednja dva meča čini se da nismo imali petlju?

Kada budemo stvorili ekipu koja ima taj kvalitet i harizmu da se u svakom momentu nametne, onda će igrači moći da odgovore zahtjevima velike utakmice. Mi to još ne radimo. Nismo uspjeli da se nametnemo protiv Danske, a bili veoma motivisani, jer su igrači mjesec dana čekali tu utakmicu. Nismo se ponašali kako treba”, jasan je Tumbaković.

Mina na EP? To je proces

Utakmica protiv Kazahstana u kvalifikacijama je bila takva da “ekipi sve ide”, protiv Rumunije smo igrali “najpametnije’; a “najslabije” protiv Jermenije. Crna Gora je sada, dakle, iskusnija. Može li da se plasira na Evropsko prvenstvo 2020?

Moramo da budemo relani i da razmišljamo na taj način da je to jedan proces, gdje nikada sa sigurnošću ne možeš da kažeš da ćeš nešto da napraviš. Ali, da je lijepa perspektiva postoji postoji. Međutim, treba da se zna da mi igrače ne možemo da držimo pod kontrolom svakodnevno. Mi njih ne treniramo, mi ih vodimo. Trenutno što pokazuju apostrofirani mladi momci, to je jedan ozbiljan kostur. Ako se pravilno budu razvijali, nećemo imati dva autoriteta u ekipi, već pet ili šest

A u kvalifikacijama za EURO pojedini će da budu u najboljim godinama…

Mogu da naprave nešto. Poslije svega ovoga, najlakše je da kažem ‘možemo na EURO’, pokupim se, odem i stavim nekome omču oko vrata. Ne, selektorski posao je ozbiljan i zahtijeva strpljenje. Iskreno, iskusan sam u trenerskom poslu, ali selektorski posao je za mene bio iznenađenje”, poručio je Tumbaković, koji čini se želi da ostane selektor i u narednom periodu…

Napraviću stručnu analizu, podnijeću izvještaj na kraju ugovora sa perspektivom, sa idejom, pričom. Neće se mnogo razlikovati od ove, ali će biti konkretnija i preciznija kada su igrači u pitanju. Tada ću da “gađam” u glavu” podvukao je Ljubiša Tumbaković, čovjek, koji je vratio vjeru u fudbalsku reprezentaciju Crne Gore…

Vučinić i Baša? Bio sam samo realan

Mirko Vučinić i Marko Baša su izostali sa spisaka selektora Ljubiše Tumbakovića za septembarske (Kazahstan, Rumunija) i oktobarske okršaje (Danska, Poljska).

To su dva fudbalska autoriteta, a svaki trener koji bi u tom pravcu rekao nešto negativno, pogriješio bi. U datom momentu bio sam krajnje objektivan i realan. U reprezentaciji treba da igraju najspremniji i najbolji po formi, a u tom momentu, ni Baša, ni Mirko nisu imali klubove, nisu trenirali”, rekao je Tumbaković, koji se nadovezao.

Bilo je normalno da šansu dobiju igrači koji su bili u takmičarskom tonusu. Drugi razlog ne postoji, bez obzira na neke neprofesionalne odnose. To je nešto što se tog momenta desilo, ali nisam sujetan i idemo dalje”, mislio je selektor na Bašu i odbijanje klupe protiv Jermenije u Podgorici.

Izvor: dnevne novine