Vučinić u dilemi: Fudbaler, trener ili golfer?

0

Rođen je 1. oktobra 1983. godine u Nikšiću. U pitanju je Mirko Vučinić bez ikakve dileme jedan od najboljih fudbalera u istoriji Crne Gore i Evrope. Sada je na raskrsnici. Bira put. Nova godina je prava prilika za to.

Kao mali se zaljubio u fudbal, a vrlo brzo i fudbal u njega. Imao je fenomenalnu karijeru koju je počeo u Sutjesci iz Nikšića, a nastavio u Lećeu, Romi, Juventusu, Al Džaziri. Igrao je za reprezentacije Srbije i Crne Gore i Crne Gore. U dresu sa državnim grbom Crne Gore odigrao je 45 utakmica i postigao 17 golova.

Tokom karijere osvojio je tri titule prvaka Italije sa Juventusom i dva Superkupa. U dresu Rome radovao se osvajanju dva trofeja u Kupu i jednom u Superkupu.

U redove Al Džazire iz Ujedinjenih Arapskih Emirata je prešao 2014. godine. Bio je naravno najbolji igrač, postigao je 27 golova u 29 utakmica, ali gotovo je izvesno da Al Džaziru neće pamtiti po dobrome jer ga je teška povreda izbacila sa fudbalskog terena. Mirko Vučinić je novembra meseca 2015. godine pokidao prednje ukrštene ligamente kolena.

Tokom kvalifikacija za Mundijal, Mirko Vučinić je bio po mišljenju mnogih jedan od ključnih faktora na putu ka stvaranju generacije koja sada zajedno sa selektorom Ljubišom Tumbakovićem planira plasman na Evropsko prvenstvo, prvo veliko takmičenje u istoriji Crne Gore.

Naime, Tumbaković je sa svojim timom napravio smenu generacije. U tim je pozvao malo poznate igrače, koji nisu imali mnogo iskustva, ali potencijala jesu. Tada su bili nepoznati fudalskoj javnosti, a sada se njihova imena sa poštovanjem izgovaraju širom Evrope. Iako je bilo jasno da je daleko od željene forme i da neće moći da pomogne na terenu, Mirko je bio na spisku reprezentacije za svaku utakmicu, a njegovo prisustvu je bilo dovoljno da igračima ubrizga neophodnu dozu samopouzdanja.

U samoj završnici, kada je bilo biti ili ne biti. Mirko je sam odlučio da u timu moraju da budu samo oni koji mogu maksimalno da pomognu na terenu. Na žalost ljubitelja fudbala u Crnoj Gori, Danska i Poljska su ipak bile bolje, tačnije rečeno bile su iskusnije. Imale su formirane selekcije sa jasnim ciljem a to je mesto na Mundijalu. S druge strane, Crna Gora je stvarala tim i jurila rezultat. Prvi posao je odrađen perfektno, drugi odlično, a sada ostaje da se sve složi u željeni mozaik u vidu plasmana na Evropsko prvenstvo.

Tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo Mirko Vučinić je odigrao nekoliko minuta protiv Poljske u Podgorici i celo poluvreme u prijateljskom duelu protiv Irana. Jasno je da još uvek može da se vrati na teren, ali Mirko voli da zbunjuje javnost. Tako da jedan dan najavi da je odlučio da se posveti golfu u kome je kako kažu jako uspešan. Drugi dan se vraća na fudbalski teren, a već trećeg dana je na trenerskom seminaru u Tivtu……

– Trenerski posao me uvek zanimao. Ali sada zaista ne mogu da kažem sa sigurnošću u kom pravcu ću nastaviti sportsku karijeru. Sve će biti mnogo jasnije posle Nove godine. Postoje ponude iz SAD, Kine, Australije, Italije…. Videću da li se vraćam na teren ili ne. Tačnije rečeno, na terenu ostajem sigurno, ali ostaje da prelomim na kom – rekao je Mirko Vučinić.

S obzirom da je u Italiji igrao na vrhunskom nivou nije ni čudno da je Mirko Vučinić i dalje jako privlačan kao vest tamošnjim medijima. Tokom godine koja se polako bliži kraju pojavila se informacija da bi Mirko mogao da zaigra u Lećeu koji je trenutno u Seriji C. Do tog transfera nije došlo, ali sada se pojavljuju nove informcije koje je objavio italijanski „Sky“. Naime, za usluge Mirka Vučinića su zainteresovani Fođa i Parma, članovi Serije B.

– Tu sam, spreman za razgovore, spreman da igram – rekao je Vučinić a prenele kolege iz Italije.

Ostaje da vidimo kojim će putem krenuti Mirko Vučinić posle Nove godine. Da li će se vratiti na fudbalski trener, da li će krenuti trenerskim vodama ili praviti novu, golf karijeru…..

Izvor: sportklub.rs