Tumba: Cilj Crne Gore je plasman na EP

0
Ljubitelji fudbala u Crnoj Gori, navijači reprezentacije i igrači koji su branili boje državnog tima očigledno su bili dobri tokom 2017. godine jer je Deda Mraz zbog njih došao ranije kako bi im dao poklon.

Pomenuti navijači i igrači su posle kvalifikacija za Mundijal u glas poručili da žele da Ljubiša Tumbaković ostane na mjestu selektora, tačnije da nastave saradnju sa njim. U glas su igrači poručili da će sa Tumbakovićem na čelu obezbijediti mjesto na Evropskom prvenstvu 2020, da će ispisati novu stranicu istorije kao prva generacija koja je odvela Crnu Goru na neko veliko takmičenje.

Želje su im uslišene desetak dana pred Novu 2018. godinu, kada je Izvršni odbor potvrdio da Ljubiša Tumbaković, za koga svi koji ga poznaju kažu da je sjajan čovjek, a kao stručnjak je poznat kao trener stvaralac koji uz stvaranje igrača nikada ne zapostavlja rezultat.

Nastavak saradnje je logična posljedica svega što smo uradili i zajedno proživjeli u protekle dvije godine. Meni je bilo lijepo u Crnoj Gori, uživao sam u poslu, zadovoljni su bili čelnici Saveza, zadovoljni igrači i navijači. Na obostrano zadovoljstvo smo nastavili saradnju i sada se okrećemo novim obavezama”, rekao je Tumbaković za Sport Klub i dodao, “Prve reprezentativne akcije nas očekuju već u martu i maju, kada su na programu prijateljske utakmice. Nismo još dogovorili imena rivala jer čekamo žrijeb za Ligu nacija kao i Evropsko prvenstvo, pa da se ne podudaramo sa selekcijama sa kojima ćemo biti u grupama za prethodno pomenuta takmičenja”.

Tumbaković je sa svojim timom ostvario i više od očekivanja tokom kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji ove godine. Samo malo sreće, malo iskustva je nedostajalo da Crna Gora prvi put u istoriji izbori plasman na veliko takmičenje. Nije to uspjela ovoga puta, neće igrati na Mundijalu, ali igrači su u glas poručili da sada nema dileme da će to uspjeti u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. I sam Tumbaković je rekao da se u kvalifikacionom ciklusu juri rezultat, a ne radi na stvaranju tima. Da je on sa svojim timom radio dva posla uporedo i da je srećan što je uspio da oba posla uradi dobro. Stvorio je generaciju koja može da traje bar još dva, tri kvalifikaciona ciklusa. Od malo poznatih igrača stvorio je fudbalere čija se imena sada izgovaraju sa poštovanjem.

U kvalifikacionom ciklusu za Evropsko prvenstvo 2020. Crna Gora će juriti rezultat, juriće prvi plasman na veliko takmičenje u istoriji. Obostrani interes za nastavak saradnje je postojao sve vrijeme, a slobodno se može reći da je odluka Izvršnog odbora bila samo formalnost.

Primarni cilj je naravno plasman na Evropsko prvenstvo. Tokom Mundijala smo radili dva posla istovremeno. Stvarali smo tim i jurili rezultat. Meni je žao što nismo uspjeli da stignemo do Svetskog prvenstva jer mislim da smo mogli. Tačno je da smo bili mladi, da je nedostajalo iskustva i sreće, ali mogli smo. Sada, svi zajedno imamo priliku za popravni i ja vjerujem da ćemo je iskoristiti i da ćemo postati prva generacija koja je izborila plasman na veliko takmičenje za Crnu Goru”, naglasio je Tumbaković.

Mnogi i dan danas žale zbog poraza od Jermenije u Jerevanu, kada je Crna Gora na poluvremenu vodila sa 2:0, a na kraju poražena sa 3:2. Međutim, treba naglasiti da je i u slučaju pobede nad Jermenijom ili remija, Tumbaković sa svojim izabranicima morao da ostvari pozitne rezultate u duelima sa Danskom i Poljskom kako bi stigao do Mundijala.

To je tačno. Ali, utakmica sa Jermenijom je nešto što ne sme da nam se dešava u kvalifikacijama koje slijede. Momcima naravno ništa nisam zamjerio ni tada, ne mogu ni sada. Odradili su kvalifikacije maksimalno, dali sve od sebe u svakom meču. Nismo imali sreće, nismo ni jednu utakmicu odigrali u kompletnom sastavu, ali se to nije vidjelo na terenu. Jesmo ostvarili veliki uspjeh, ali ja i dalje žalim što nismo uspjeli da stignemo do Mundijala. Znam da isti osećaj imaju igrači i čelnici Saveza. Zato i nastavljamo dalje da stignemo do cilja, da završimo započeti posao”, poručio je Tumbaković i dodao, “Utakmica sa Jermenijom je samo dokaz da se nekada mnogo više može naučiti iz poraza nego iz pobjede”.

Mnogi smatraju da je Tumbakoviću i njegovom timu od vitalnog značaja na putu ka stvaranju generacije od malo poznatih igrača do fudbalera koji sada igraju u poznatim klubovima i čija se imena izgovaraju sa poštovanjem imao Mirko Vučinić. Iako nije mogao da igra, bio je na početku uz državni tim na svakom treningu i svakoj utakmici. U samoj završnici je odlučio da se povuče jer je smatrao da je trenutak da u timu budu samo najspremniji.

Ogromnu pomoć nam je pružio Mirko Vučinić. Mnogo vremena i prostora bi trebalo da izrazim šta mislim o njegovim ljudskim i igračkim kvalitima. Njegovo prisustvo u timu je bila injekcija samopouzdanja. Mladim momcima je bilo dovoljno da znaju da je Mirko uz njih, da se odmah osjete hrabrije, jače, odvažnije”, rekao je Tumbaković i nastavio u dahu, “Vidio sam nedavno na Sport Klubu da je u dilemi i da postoji mogućnost da se vrati na fudbalski teren, kako bi bio spreman i kako bi mogao da pomogne u kvalifikacijama. Da sanja učešće na Evropskom prvenstvu i da bi to bila kruna njegove karijere. Ono što mogu da kažem je da sanjam kao i svi u timu isti san kao i Mirko. Zasta bi bilo veličanstveno da izborimo plasman na Evropsko prvenstvo, a da se Vučinić od dresa sa državnim grbom oprosti na smotri najboljih selekcija ‚Starog kontinenta‘. On je već ispisao istoriju fudbala u Crnoj Gori, a sve prethodno rečeno bi bila tačka na ‚i‘, šlag na torti“.

Iako najavljuje da će tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo juriti rezultat, jasno je svima koji ga poznaju da mu stvaralački duh neće dozvoliti samo rad na jednom polju. Priliku mogu da očekuju i drugi mladi igrači koji se nametnu i koji pokažu potencijal za seniorsku reprezentaciju Crne Gore. Kao i oni koji bi u bliskoj budućnost mogli da budu nosioci igre državnog tima.

To je jače od mene. Čovjek sam i trener koji želi da uz rezultat ostavi iza sebe nešto vrijedno. Trener sam koji vjeruje mladim igračima, koji voli da im pruži priliku jer znam da oni to znaju da cijene i da će do poslednjeg atoma snage uraditi sve što mogu da adekvatno odgovore na priliku koju su dobili. Sada imamo takvu ekipu, imamo dobru generaciju, mladi igrači su stekli iskustvo, ima mladih momaka koji se nameću. Da skratim, imamo uslove da možemo da planiramo i ciljamo plasman na Evropsko prvenstvo. Tačno je da će mnogo toga zavisiti od žrijeba, prohodnost na Evropsko prvenstvo se stiče i kroz Ligu nacija, ali ima vremena za priču o tome. Ponavljam još jednom, primarni cilj u novom mandatu koji sam dobio je plasman na Evropsko prvenstvo. Da ne vjerujem da možemo da stignemo do njega, ne bih se prihvatio posla i nastavka saradnje koja je bila zaista vrhunska“, naglasio je iskusni stručnjak.

Na pitanje šta je poželio za Novu godinu, Tumbaković je odgovorio:

Zdravlje. Zdravlje je najvažnija stvar u životu. Kada ste zdravi onda možete da maštate, sanjate, ostvarujete ciljeve“.

Ljubiša Tumbaković, selektor Crne Gore je tokom bogate karijere radio u Radničkom sa Novog Beograda, Obiliću, kuvajtskom Kaitanu, Partizanu, AEK-u, Al Nasriju, Šandongu, Stil Azinu, Vuhanu. Osvojio je šest titula i tri Kupa u SR Jugoslaviji sa Partizanom, a osam puta je proglašavan za najboljeg trenera države. Sa Šandongom je u Kini dva puta bio šampion, a dva puta je osvojio i Kup Kine.

Sada ima novu viziju, novi san. Plasman Crne Gore na Evropsko prenstvo. Plasman Crne Gore na prvo veliko takmičenje u istoriji.

sportklub.rs