Potvrđeno: Ovo su promjene u kvalifikacijama za LŠ i LE i važe već od sljedeće sezone

0

UEFA je danas potvrdila da će od starta sezone 2018/19 na snazi biti izmene u Ligi šampiona i Ligi Evrope koje će važiti tri sezone.

Najvažnija promjena tiče se broja direktnih mjesta u grupnoj fazi Lige šampiona – ukupno 26 timova osiguraće Ligu šampiona kroz plasman u nacionalnim šampionatima, a samo 6 timova obezbijediće elitu kroz kvalifikacije.

Kada je u pitanju Liga Evrope, 17 klubova će imati direktan prolaz u grupnu fazu, 10 klubova će stići iz kvalifikacija za Ligu šampiona, dok će preostalo 21 mjesto biti popunjeno kroz kvalifikacije za Ligu Evrope. Novina je i da će svaki tim poražen u kvalifikacijama za Ligu šampiona dobiti drugu šansu u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Navedeno je da će biti odigrana jedna preliminarna runda, u vidu nokaut mini-turnira u kvalifikacijama za Ligu šampiona, odnosno u vidu standardnih dvomeča u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Grupna faza oba takmičenja nije pretrpjela nikakve promjene, a uvedena su dva nova termina odigravanja utakmica – 18.55 i 21.00.

Direktan plasman u Ligu šampiona obezbjediće šampioni Lige šampiona i Lige Evrope iz prethodne sezone, po četiri kluba iz Španije, Njemačke, Engleske i Italije, po dva kluba iz Francuske i Rusije, odnosno po jedan iz Portugalije, Ukrajine, Belgije i Turske.

Ukoliko je prvak Evrope već obezbijedio Ligu šampiona kroz svoj šampionat mjesto u grupi biće obezbijeđeno za šampiona Češke, a ukoliko je to uspio i pobjednik Lige Evrope, mjesto u grupi dobiće trećeplasirani tim iz šampionata Francuske.