Jablan i naredne sezone u Lovćenu!

0

Legendarno ime „Lovćena“. Nezaobilazan protagonista novije istorije crnogorskog klupskog fudbala. Rekorder. I u 40. godini, istrajan i posvećen.

foto:Bajko Stanojević

Time bi u najkraćim crtama mogao da se opiše Ivan Jablan – fudbaler čija se karijera proteže još od prve polovine devedesetih, a koji danas, pripremajući se za novu prvoligašku sezonu, slavi 39. rođendan. Predstojeće sezone, napadač cetinjskog kluba biće i najstariji fudbaler u Prvoj Crnogorskoj fudbalskoj ligi.

Samo u domaćem fudbalskom šampionatu, Ivan Jablan je od obnove nezavisnosti upisao 87 pogodaka. Od tog broja 75 u Prvoj ligi, te 12 u protekloj drugoligaškoj sezoni. Nema domaće sezone u kojoj je nastupao, a da nije postigao gol. Tresao je mreže u takmičenjima SR Jugoslavije, Državne zajednice SCG, Crne Gore, ali i Albanije.

Prva dekada: Od Obilića poljane do Užica

Predstojeća sezona za Ivana Jablana biće čak 24. u seniorskoj konkurenciji. No, ovu priču, naš sagovornik počinje od svojih prvih odlazaka na Obilića poljanu.

Dobro pamtim početak karijere. Sada pokojni stric Radovan Jablan odveo me je na stadion, naravno – u „Lovćen“. Mislim da je bila 1990. ili 1991. godina. Krenuo sam od pionira, nastavio u omladinskoj selekciji, ali zatim nijesam bio viđen u široj konkurenciji za prvi tim „Lovćena“. Zato sam odlučio da promijenim sredinu. Otišao sam u „Mogren“, gdje sam nastupio u talentovanoj generaciji juniora, zajedno sa našim proslavljenim fudbalerom Brankom Boškovićem. Tada smo osvojili omladinski Kup Crne Gore, u polufinalu Kupa SR Jugoslavije ispali smo na penale, a ja sam ostvario i debi za prvi tim „Mogrena“ – prisjeća se ubojiti napadač.

Zatim je uslijedio povratak na Cetinje. Prvi u nizu.

Nakon godinu i po u dresu „Mogrena“, vratio sam se u „Lovćen“, gdje sam dobio priliku da se afirmišem na pravi način. Igrali smo u tadašnjoj Drugoj ligi, gdje sam bio zapažen, s obzirom na to da sam bio najbolji strijelac „Lovćena“. Moje igre nijesu prošle nezapaženo, te sam prešao u užičku „Slobodu“, koja je pri realizaciji transfera propisno ’obeštetila’ „Lovćen“. Tamo sam proveo sezonu, a zatim se vratio u crnogorski fudbal – kaže Jablan.

Istorijski uspjeh sa „Lovćenom“

No, ovog puta, Jablan je obukao dres „Petrovca“, a zatim i „Mogrena“. U primorskim klubovima nastupao je sve do sredine sezone 2006/07.

U „Petrovcu“ sam prvo igrao tri sezone, a onda sam prešao u „Mogren“. Po obnovi nezavisnosti, vratio sam se u „Petrovac“, koji je postao član novoformirane Prve Crnogorske fudbalske lige. Dobio sam ugovor na godinu, ali se nakon jesenje polusezone dogodio – „Lovćen“. Klub je u eri Marka Martinovića bio konkurent za ulazak u Prvu ligu – što je bila istorijska šansa. Zato sam odlučio srcem, moja želja je bila da pomognem i Marku Martinoviću i tadašnjem treneru Radovanu Kavaji da uđemo u Prvu ligu, vidjevši njihov veliki entuzijazam – naglašava on.

Drugoligaška borba sa „Ibrom“ i „Bokeljom“ u sezoni 2006/07. okončana je slavljem kluba sa Cetinja, koji je time postao član najjačeg takmičarskog ranga. Već sljedeće godine, Ivan Jablan postao je najbolji strijelac Prve CFL.

Smatram da je ulazak sa „Lovćenom“ u Prvu ligu možda i najveći uspjeh u mojoj karijeri. U elitnom rangu sam za naš klub nastupao tokom četiri i po godine, a onda sam, tokom zimske pauze u sezoni 2011/12, prešao u skadarsku „Vlazniju“, sa kojoj sam igrao u albanskoj Superligi. Sljedećeg ljeta vratio sam se u „Petrovac“, gdje sam igrao još dvije godine i danas mogu reći kako nosim zaista lijepe uspomene iz tog kluba – ističe prvotimac cetinjskog prvoligaša.

U julu 2014. godine, Ivan Jablan iz Petrovca prelazi u Radanoviće, tada kao tridesetpetogodišnjak, sa statusom legendarnog golgetera domaćeg fudbalskog šampionata.

U „Grblju“ sam se osjećao izuzetno, tamo sam proveo lijepe tri godine, pri čemu sam zahvalan i čelnom čovjeku tog kluba Batu Careviću. A onda – opet „Lovćen“ – nastavlja Jablan.

„Lovćen“ danas: Dobro radimo, doći će i rezultati

Novi, posljednji povratak na Cetinje dogodio se prije tačno godinu. Baš kao i 2006, „Lovćen“ je opet bio drugoligaš – a na Obilića poljani bili su uvjereni da će uskoro opet postati dio elite.

Pored mnogo problema finansijske prirode, pokazali smo da smo i dobri igrači i ljudi, da možemo da se izborimo sa svim poteškoćama i da uđemo u Prvu ligu – kaže on.

Kao iskusan fudbaler, apsolutno upućen u zbivanja na domaćoj sceni, Jablan ističe kako je zadovoljan akcijama kluba tokom tekućeg prelaznog roka.

Dopada mi se kako je odrađen transfer rok. Došli su afirmisani igrači, ali i neki mlađi, koji pokazuju veliki potencijal. Smatram i to da trener Dejan Roganović radi odličan posao – a to je već dokazao protekle sezone, kada je u finišu sezone preuzeo ’vruć krompir’ i ispunio cilj. Protekle pripreme na Cetinju i aktuelne na Zlatiboru odrađujemo jako profesionalno, pa se nadam da će u predstojećoj sezoni – uz dobru igru, rad, ali i sreću – doći i dobri rezultati – naglašava Jablan.

Fudbal u četrdesetoj: Imam veliku želju da igram

Razgovor za Radio Cetinje Jablan zaključuje osvrtom na protekle tri decenije – koliko nastupa na fudbalskim terenima.

Da li sam mogao više? Možda. Ali, mogao sam i manje. Smatram da sam u fudbalu napravio onoliko koliko sam i imao kvaliteta. Svaki klub u kojem sam igrao, gledao sam kao svoju kuću, a to sam prvenstveno pokazivao svojim odnosom. Mislim da na taj način šaljem poruku i mladim generacijama – kako treba da se ophode u fudbalu. Od danas imam 39 godina i još aktivno igram. Još imam želju da prvi dođem na trening i da odem posljednji. Tako će biti sve dok budem imao volju da igram – a ona je i dalje velika, iako znam da biološki sat otkucava – zaključuje Jablan.

Od avgusta, vjerujemo, ime Ivana Jablana opet će biti tamo gdje mu je i mjesto – u vrhu liste strijelaca domaćeg prvoligaškog šampionata.

cetinjskilist.com