Bez mnogo drame u tri grupe

0

Završene su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u grupama A,B i H.   

Uglavnom je sve bilo poznato i prije posljednjeg kola, osim druge selekcije iz B grupe. Portugaliji je trebala pobjeda u Luksemburgu, i oni su do nje stigli. Ispostavilo se da bi prošli dalje i bez trijumfa, pošto Srbija nije uspjela da pobijedi Ukrajinu u Beogradu. 

Bugarska je tek prvu pobjedu u kvalifikacijama ostvarila u posljednjem kolu. Bugari su savladali Češku golom Božikova u 56. minutu.

Engleska je gostovala u Prištini, i pobijedila je selekciju FS Kosova sa ubjedljivih 4:0. Vođstvo “Gordom Albionu“ doneo je Vings u 32. minutu, a ostali golovi su pali u finišu meča. Postigli su ih Kejn, Rašford i Maunt. Iz ove grupe na EP odlaze Engleska i Češka.   

I u H grupi je sve bilo poznato. Svjetski prvaci Francuzi osvojili su prvo mjesto koje su potvrdili trijumfom u Albaniji. Oba gola “trikolori“ su postigli u prvom poluvremenu, a strijelci su bili Toliso i Antoan Grizman. Turska je druga, znalo se to i prije pobjede nad Andorom.

Pobjedu gostima u Andori donio je napadač Valjadolida Ene Unal sa dva gola u intervalu od 17. do 21. minuta. Utješnu pobjedu ostvario je i Island, ali Ostrvljani neće otići na treće uzastopno veliko takmičenje. Island je slavio u Kišinjevu protiv Moldavije. Gosti su poveli golom Bjarnasona, izjednačio je Milinceanu, da bi Gilfi Sigurdson donio tri boda ostrvskoj selekciji.

Grupa A:
Bugarska – Češka 1:0(0:0)

Božikov 56′

Kosovo – Engleska 0:4(0:1)

Vinks 32′, Kejn 79′, Rašford 83′, Maunt 90+1′

Grupa B:
Srbija – Ukrajina 2:2(1:1)

Tadić 9′(p), Mitrović 56′ – Jaremčuk 32′, Besedin 90+3′

Luksemburg – Portugalija 0:2(0:1)

Fernandez 39′, Ronaldo 86′

Grupa H:

Albanija – Francuska 0:2(0:2)

Toliso 9′, Grizman 30′

Moldavija – Island 1:2(0:1)

Ilinceanu 56′ – Bjarnason 17′, Sigurdson 65′