Otvorena kuća fudbala

0

Na desetu godišnjicu obnove državne nezavisnosti u Podgorici je danas otvorena crnogorska Kuća fudbala.

Veličanstveni poslovno-sportski kompleks na Starom aerodromu svečano je otvoren u prisustvu predstavnika državnog vrha Crne Gore i opštine Podgorica, čelnika FIFA i UEFA, visokih zvaničnika evropskih fudbalskih saveza, aktuelnih i bivših reprezentativaca i brojnih fudbalskih radnika i prijatelja našeg saveza.

Crvenu vrpcu na ulazu Kuće fudbala presjekli su predśednik FIFA Đani Infantino, potpredsjednik UEFA Anhel Maria Viljar, gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović i predśednik FSCG Dejan Savićević. Upravo je Savićević upoznao prisutne goste sa tehničkim detaljima ovog objekta.

Kuća fudbala prostire se na 3.784 kvadratna metra. U sklopu nje se, u suterenu, nalaze garažni prostor, ekonomat i vešeraj. U prizemlju su recepcija, pres sala, sala za sastanke i prostorije buduće televizije FSCG. Na prvom i drugom spratu su sale za sastanke i kancelarijski prostor u kojima će svoje aktivnosti obavljati administracija saveza i sve reprezentativne selekcije. Izgradnja Kuće fudbala je nastavak kontinuiranog ulaganja u crnogorski fudbal. U proteklih osam godina FSCG je u saradnji s Fifom i Uefom investirao skoro 13 miliona eura u infrastrukturu. Uz direktnu pomoć klubovima i regijama, dolazimo do cifre od 17 miliona eura koje je FSCG uložio u crnogorski fudbal – poručio je Savićević.

Na svečanosti su prisustvovali premijer Crne Gore Milo Đukanović, predśednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović, brojni bivši asovi, a danas ugledni sportski radnici poput Davora Šukera, Predraga Mijatovića i Zvonimira Bobana, predstavnici fudbalskih saveza Holandije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije, Rusije, Moldavije i Kosova, te brojni visoki zvaničnici FIFA i UEFA.

Poseban aplauz dobio je predsjednik FIFA Đani Infantino koji je čestitao okupljenima Dan nezavisnosti, ali i pohvalio rad FSCG i predsjednika Savićevića kojeg je nazvao vizionarom.

Danas je jedan poseban dan, deset godina od nezavisnosti. Pokazali ste da ste je za deset godina moguće izgraditi jednu uspješnu zemlju. Takođe, ovo je važan dan jer ćemo otvoriti Kuću fudbala, a Kuća fudbala je jedan od simbola šta Crna Gora može uraditi. Ova Kuća fudbala će predstavljati jedan korak za razvoj fudbala u Crnoj Gori. Posebno želim da čestitam Dejanu Savićeviću na sjajnom radu. On je pravi vizionar i to ne kažem samo zato što je prvi rekao da ću ja biti sljedeći predsjednik FIFA. Savićević je mnogo dao crnogorskom fudbalu u posljednjih 15 godina i siguran sam da će on i njegov tim napraviti još mnogo – rekao je Infantino.

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović je kazao da će ovaj objekat biti oslonac i podrška generacijama crnogorskih sportista koje tek treba da stasaju.

Ovim svečanim činom ispunjavamo važan zadatak – novim generacijama crnogorskih sportista Kuća fudbala biće oslonac i podrška. Crna Gora i glavni grad Podgorica upotpunjavaju sportsku infrastrukturu. Činimo to strateški, promišljeno i posvećeno, uz posebnu brigu prema sportovima kao što je fudba – sport izuzetne popularnosti i tradicije sa čijim se uspjesima identifikuju i čijim se rezultatima od srca raduju svi građani Crne Gore. Naša Podgorica Kućom fudbala stiče još jedno arhitektonski zanimljivo zdanje koje održava njen kulturni duh i urbani identitet, a FSCG dobija adresu dostojnu uloge i odgovornosti za razvoj fudbala u našoj državi. Ovo je dan najveće pobjede u modernoj istoriji Crne Gore i jubilarno ga slavimo. Neka radost i ponos koje danas svi osjećamo budu ravne radosti i ponosu naših budućih sportskih i, prije svega, fudbalskih pobjeda – rekao je gradonačelnik Stijepović.