Šaćirijeva majstorija uskratila Škotskoj prvu pobjedu od 1996. godine

0

Škotskoj je uskraćena prva pobjeda na UEFA Evropskom prvenstvu od 1996. godine zahvaljujući spektakularnom pogotku Xherdana Šaćirija, koji je Švajcarskoj donio remi u Grupi A.

Nakon najtežeg poraza na UEFA Evropskom prvenstvu protiv Njemačke u petak, Škoti nisu bili raspoloženi za sažaljenje, a Tartan Army je pronašla savršen lijek vodeći rano protiv Švajcarske. Nakon čvrstih prvih deset minuta, Škoti su iznenada krenuli naprijed u kontranapadu, a smireni Callum McGregor zadržao je loptu u šesnaestercu i pronašao naletajućeg Scotta McTominaya, čiji je udarac ka golu skrenuo u mrežu Fabian Schär.

Međutim, vrlo iskusna ekipa Švajcarske, koja je izvela najstariju startnu postavu u istoriji Evropskog prvenstva, nije pokazivala znakove panike. Samo deset minuta kasnije, švajcarski veteran Xherdan Šaćiri kaznio je labavo vraćanje lopte Anthonyja Ralstona sjajnim udarcem iz prve s ivice šesnaesterca, savladavši Angusa Gunna, i postao prvi igrač koji je postigao gol na tri uzastopna Evropska i Svjetska prvenstva. Švajcarska je preuzela inicijativu, a Dan Ndoye je mislio da je doveo svoj tim u vođstvo kada je poslao loptu u praznu mrežu nakon Gunnove greške, ali je gol poništen zbog ofsajda.

Ndoye je nastavio da pravi probleme škotskoj odbrani nakon poluvremena, kada je utrčao na loptu Rubena Vargasa i natjerao Gunna na vrhunsku odbranu. Ekipa Stevea Clarkea bila je na ivici da vrati vođstvo kada je Grant Hanleyjev snažan udarac glavom nakon slobodnog udarca Andrew Robertsona pogodio stativu. Švajcarska je još jednom postigla gol u završnici meča, kada je Breel Embolo pogodio ispod Gunna, ali je ponovo podignuta zastavica za ofsajd.

Poboljšanja Škotske nakon uvodnog poraza od Njemačke bila su evidentna u otpornijem nastupu protiv Švajcarske, a osvojen bod održava nade Tartan Armyja za plasman u nokaut fazu velikog turnira po prvi put. Švajcarska se zahvaljujući Šaćirijevom trenutku briljantnosti zadržala na drugom mjestu Grupe A, a Rossocrociati su ostali neporaženi u 13 od prethodnih 15 utakmica grupne faze velikih turnira.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here