Neizvjesnost u Grupi D: Nizozemska i Francuska podijelili bodove u Leipzigu

0

Nizozemski niz od četiri pobjede u grupnoj fazi Evropskog prvenstva prekinut je u kontroverznim okolnostima nakon što su remizirali 0-0 sa Francuskom na stadionu Red Bull Arena u Leipzigu.

Pobjednik ovog susreta bi najvjerovatnije osigurao prvo mjesto u Grupi D sa utakmicom viška, a bez tereta favorita kao protiv Poljske, Nizozemci su započeli sjajnije. Zapravo, već u prvih par minuta Jeremie Frimpong je imao priliku, ali je njegov udarac vrhovima prstiju zaustavio Mike Maignan. Francuska nije očekivala ovakav početak, a njihov odgovor na rani šok bio je samo promašaj Antoinea Griezmanna sa 10 metara.

Taj promašaj brzo je zaboravljen kada je Griezmann izveo vjerovatno najgori promašaj turnira, nespretno šutiravši loptu sa šest metara nakon što mu je Adrien Rabiot nesebično dodao. Uslijedio je mirniji period igre, pa se na poluvrijeme otišlo bez golova, što je dodatno povećalo pritisak za prvi pogodak.

Odbrambena greška Stefana de Vrija skoro je poklonila Francuskoj vođstvo kada je Marcus Thuram ostao u igri zbog propale ofsajd zamke, ali je pod pritiskom Virgila van Dijka šutirao visoko iznad gola. Francuski pritisak rastao je na gol Bart Verburggena, ali su šanse propuštali Aurélien Tchouaméni, koji je glavom šutirao preko gola, i Griezmann, koji je ponovo promašio iz blizine.

Ipak, uprkos pritisku Francuske, Maignan je bio prvi koji je morao vaditi loptu iz mreže. Xavi Simons je pogodio odbijenu loptu 20 minuta prije kraja, ali je gol poništen zbog ofsajda Denzela Dumfriesa, koji je navodno ometao Maignana. Ni super-rezervista Nizozemske Wout Weghorst nije uspio donijeti kasnu pobjedu, pa je rezultat ostao 0-0, što je prvi susret bez golova ovih reprezentacija od 2004. godine.

Nakon utakmice u kojoj su nervi prevladali nad vještinom, ovaj remi ostavlja Grupu D potpuno otvorenom. No, sa Francuskom koja u posljednjem kolu igra protiv posljednjeplasirane Poljske, mogli bi vjerovati da su u najboljoj poziciji za osvajanje prvog mjesta – i tako kreirati lakši put do finala.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here