Senzacionalna Austrija osvojila grupu D, Francuzima samo bod protiv Poljske

0

Po drugi put u svojoj istoriji, Austrija je prošla grupnu fazu UEFA Evropskog prvenstva nakon što su igrači Ralfa Rangnicka pobijedili Nizozemsku sa 3-2 u Berlinu, ostvarivši prvu pobjedu u osam međusobnih susreta i zauzevši prvo mjesto u Grupi D.

Iako su oba tima znala da bi im remi bio dovoljan za prolazak u osminu finala, utakmica je počela nevjerovatnom intenzivnošću sa jasnom namjerom da se pokuša dobiti meč i eventualno grupa. Austrija je imala bolje uvodne minute, pritiskajući Nizozemce visoko na njihovoj polovini. Opasnost po Nizozemce dolazila je s lijevog krila, gdje je Alexander Prass ubacivao opasne lopte u kazneni prostor. Ta taktika se isplatila kada je u šestoj minuti Prass ubacio loptu, a Donyell Malen je nespretno skrenuo u vlastitu mrežu.

Prvo poluvrijeme postalo je dinamično, sa šansama na obje strane u uzbudljivom spektaklu. Tijjani Reijnders i Malen su imali prilike za Nizozemsku, dok Marko Arnautović nije uspio iskoristiti odbijenu loptu u kaznenom prostoru, jer je Bart Verbruggen napravio odličnu odbranu.

Intenzivna igra nastavila se i u drugom poluvremenu, ali ovog puta s ranom inicijativom Nizozemaca, koji su izjednačili preko Codyja Gakpa, koji je nakon asistencije Xavija Simonsa preciznim udarcem pogodio dalji ugao. Međutim, austrijska prednost je vraćena ubrzo nakon što je Florian Grillitsch poslao loptu u opasnu zonu, a Romano Schmid je glavom postigao gol.

Nizozemci su krenuli svim silama naprijed i izjednačili kada je Memphis Depay postigao gol volejem 15 minuta prije kraja. Ipak, Austrija je ponovo povela u 80. minuti kada je Christoph Baumgartner asistirao Marcelu Sabitzeru, koji je imao dovoljno prostora da snažno šutira u mrežu. Baumgartner je mislio da je postigao četvrti gol iz teškog ugla, ali je njegov pogodak poništen zbog ofsajda.

Austrija je izdržala kasni pritisak Nizozemske i osigurala slavnu pobjedu, dok je remi između Francuske i Poljske rezultirao time da Rangnickov tim završi na prvom mjestu u Grupi D. U osmini finala će igrati protiv drugoplasirane ekipe iz Grupe F. S druge strane, Nizozemci, koji su završili treći, očekuje potencijalno težak meč protiv Engleske.

Francuska remizirala s Poljskom i završila kao druga u Grupi D

Francuska nije uspjela pobijediti Poljsku u njihovom prvom međusobnom susretu na UEFA Evropskom prvenstvu, završivši 1-1 u Dortmundu, čime su Didier Deschampsovi igrači završili kao drugoplasirani u Grupi D.

Iako je bila prva ekipa eliminisana sa turnira, Poljska je izgledala iznenađujuće oštro od samog početka. Dvostruki evropski prvaci Francuzi brzo su zaprijetili, a Theo Hernández i Ousmane Dembélé natjerali su Łukasza Skorupskog na odbrane iz blizine. Francuska je nastavila sa slabom igrom protiv dobro organizovane poljske ekipe, koja je tražila izbjegavanje trećeg uzastopnog poraza.

Možda potaknuti povratkom Roberta Lewandowskog, koji je prvi put počeo na turniru, ekipa Michała Probierza bila je najbliža golu kada je njihov najbolji strijelac poslao udarac glavom pored lijeve stative. Akcija se nastavila na drugom kraju terena pred kraj poluvremena, kada je Skorupski herojski odbio dva udarca Kyliana Mbappéa iz blizine.

Nakon pauze, Mbappé je ponovo natjerao Skorupskog na odbranu prije nego što je Jakub Kiwior skrivio penal nad Dembéléom. Mbappé je sigurno realizovao penal, postigavši svoj prvi gol na Evropskom prvenstvu.

Međutim, kasni preokret dogodio se u vidu penala za Poljsku u posljednjoj četvrtini utakmice, nakon što je sudija konsultovao VAR zbog faula nad Karolom Świderskim. Mike Maignan je odbranio prvi pokušaj Lewandowskog, ali je penal ponovljen zbog nepravilnosti, a poljski napadač je iskoristio drugu šansu i postigao gol u donji lijevi ugao, postavši jedini igrač koji je postigao gol na četiri uzastopna Evropska prvenstva.

Remi znači da Poljska ide kući uzdignute glave, iako nisu pobijedili u devet mečeva protiv Francuske od 1982. godine. U međuvremenu, Francuska će žaliti za propuštenom prilikom da završi kao prvoplasirana u grupi, iako su produžili svoj niz neporaženosti na šest uzastopnih utakmica.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here