Slovenija prošla dalje, Srbija “pakuje kofere” – 0 protiv Danske

0

Danska je osigurala plasman u osminu finala UEFA Evropskog prvenstva nakon što su u neimpresivnoj utakmici odigrali 0-0 protiv Srbije.

Sa toliko toga na kocki za oba tima, početak utakmice bio je očekivano oprezan. Prva prilika za šut se pojavila tek u 16. minuti, kada je Joakim Mæhle ubacio loptu na drugu stativu, ali je Alexander Bah glavom šutirao pored gola za Dance, koji su prije tri godine stigli do polufinala. Christian Eriksen, koji je postao igrač sa najviše nastupa za svoju zemlju, potom je uputio udarac sa distance, ali je Predrag Rajković sjajno intervenisao.

Ekipa Dragana Stojkovića uspjela je da zaustavi nalete Danaca, ali su se sami mučili sa stvaranjem prilika. Naime, do pauze su imali samo jedan šut, promašen udarac glavom Aleksandra Mitrovića, dok su na drugoj strani Rasmus Højlund i Jonas Wind promašili dobre prilike.

Srbija je postigla gol ubrzo nakon početka drugog poluvremena, ali je poništen zbog ofsajda Luke Jovića. Danci su izgledali kao da će prvi postići gol, ali su pokušaji Andreasa Christensena i Mortena Hjulmanda bili neprecizni, dok je Jannik Vestergaard glavom šutirao pravo u golmana nakon kornera.

Kako je vrijeme odmicalo, Srbija je krenula u napad znajući da im je samo pobjeda dovoljna za prolaz. Ubacili su nekoliko ofanzivnih igrača, ali im je nedostajala kreativnost da probiju čvrstu dansku odbranu. Mitrović je imao šansu kada je neometano šutirao unutar šesnaesterca, ali je promašio. Srbija nije uputila šut u okvir gola sve do nadoknade, kada je Sergej Milinković-Savić šutirao, ali ga je Kasper Schmeichel zaustavio.

Srbija završava grupnu fazu sa dva osvojena boda na posljednjem mestu, dok Danska prolazi kao drugoplasirana nakon tri remija.

Engleska i Slovenija remizirali bez golova, obije ekipe prošle dalje

Engleska je osigurala prvo mjesto u Grupi C nakon što su odigrali 0-0 protiv Slovenije, produživši svoj niz neporaženosti protiv ovog rivala na sedam utakmica.

Nakon dvije slabije utakmice na početku svoje kampanje u Grupi C, ekipa Garetha Southgatea, koja je već osigurala prolazak u nokaut fazu prije ovog meča, trebala je iskoristiti ovu utakmicu za povratak u formu. Početak utakmice sugerisao je da će opet pružiti ispodprosječnu igru, sa mnogo pogrešnih dodavanja.

Trebalo im je 20 minuta da se pokrenu, i kada su to učinili, mislili su da su postigli gol. Brza akcija pokazala je šta Engleska može, ali je Bukayo Sakin gol poništen zbog ofsajda. Kreativne iskrice bile su rijetke za Southgateovu ekipu, ali je Kieran Trippierov centaršut pred kraj poluvremena skoro omogućio pogodak, ali je Harry Kane promašio loptu dok je klizao ka drugoj stativi.

Svjestan da njegov plan ne funkcioniše, Southgate je na poluvremenu ubacio Kobbija Mainooa umesto Conora Gallaghera. Ova promjena nije donijela željeni efekat, a do trenutka kada je Cole Palmer ušao u igru 20 minuta pre kraja, Engleska je i dalje imala problema. Jedina sreća za Englesku bila je što je Slovenija bila podjednako loša u završnici, a sa Danskom utakmicom koja je takođe bila izjednačena u posljednjih 10 minuta, nije sve bilo tako crno.

Neuspjeh da povedu značio je nervozan završetak, ali na sreću za Englesku, ishod je bio povoljan i oni su osigurali prvo mjesto u Grupi C, čime su zakazali utakmicu u osmini finala protiv jedne od trećeplasiranih ekipa. Bez golova remi je takođe odgovarao Sloveniji, jer su prošli dalje kao jedan od najboljih trećeplasiranih timova.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here