Nova era Lige Evrope: Počinje sezona u novom formatu

0

Evropska fudbalska scena doživljava transformaciju, jer ovogodišnje izdanje Lige Evrope počinje u potpuno novom formatu. Umjesto klasičnih grupnih faza na koje su navijači navikli, 36 ekipa će se takmičiti u jedinstvenoj tabeli. Ova promjena obećava dodatnu dinamiku i neizvjesnost, a klubovi će morati da se bore za svaki bod kako bi osigurali svoje mjesto u daljem takmičenju.

Novi format Lige Evrope

Svi timovi će biti smješteni u jednu zajedničku tabelu, gdje će osam prvoplasiranih automatski obezbijediti plasman u osminu finala. Klubovi koji se plasiraju između 9. i 24. mjesta moraće kroz baraž da izbore svoje mjesto u nokaut fazi, čime će osigurati da 16 najboljih ekipa nastavi takmičenje.

Prva faza takmičenja će trajati do 30. januara 2025. godine, a biće odigrano šest kola, u svakom po 18 utakmica. Timovi će imati priliku da se suoče sa različitim protivnicima iz cijele Evrope, što donosi dodatni izazov i nepredvidivost. S obzirom na ovakav format, svaki bod može biti ključan u borbi za prolazak u nokaut fazu.

Prva runda ovog prestižnog takmičenja počinje večeras, a čast da otvore sezonu Lige Evrope pripala je ekipama AZ Alkmara i Elfsborga, te Bodo Glimta i Porta. Oba meča startuju u 18.45 časova, dok će ostatak prvog kola biti odigran u večernjem terminu u 21.00 čas.

Mečevi koje treba posebno izdvojiti uključuju duel Anderlehta i Ferencvaroša, kao i susret Galatasaraja i PAOK-a, koji tradicionalno donosi puno uzbuđenja. Dinamo Kijev će na svom terenu dočekati Lacio, a Mančester Junajted će ugostiti Tvente, što obećava pravi spektakl za navijače. Preostale utakmice prvog kola uključuju susrete između Nice i Sosijedada, Ludogoreca i Slavije, te Midtjilanda i Hofenhajma.

Prošlosezonski osvajač trofeja, Atalanta, u finalu je savladala Bajer Leverkuzen s ubjedljivih 3:0, a ove godine će pokušati da ponovo dođe do vrha. Njihov uspjeh je podsjetnik da Liga Evrope može biti savršena prilika za timove koji nisu favoriti u Ligi šampiona, ali i za talentovane igrače koji žele da pokažu svoj potencijal.

Pored sportskog prestiža, Liga Evrope donosi i značajne finansijske nagrade. Klubovi koji se plasiraju u osminu finala direktno iz grupne faze osvojiće po 600.000 eura, dok će timovi koji se kroz baraž izbore za dalji plasman dobiti po 300.000 eura. Nagrada za plasman u osminu finala iznosi 1,75 miliona eura, dok klubovi koji stignu do četvrtfinala dobijaju 2,5 miliona. Polufinalisti će biti nagrađeni sa 4,2 miliona eura, a finalisti sa sedam miliona. Pobjednik će na kraju dobiti dodatnih šest miliona eura.

Program 1. kola Lige Evrope:

Srijeda, 18:45:

  • AZ Alkmar – Elfsborg
  • Bodo Glimt – Porto

Srijeda, 21:00:

  • Anderleht – Ferencvaroš
  • Dinamo Kijev – Lacio
  • Midtjiland – Hofenhajm
  • Galatasaraj – PAOK
  • Ludogorec – Slavija
  • Mančester Junajted – Tvente
  • Nica – Sosijedad

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here