FSCG da zakaže održavanje nove izborne skupštine Udruženja klubova FSCG – Sjever

0

Ministarstvo sporta i mladih potvrdilo je odluku Inspekcije za sport, da je Skupština Udruženja trenera FSCG-Sjever bila nelegalna, a time i Skupština sjever kao i izborna skupština FSCG od 30. juna 2021. godine.

NVO Fudbalska Crna Gora ističe da je Ministarstvo sporta i mladih potvrdilo odluku Inspekcije za sport koja je utvrdila nezakonite radnje u pripremi izbora za predsjednika FSCG 2021. godine, da je Dejan Savićević i pored zabrane od strane državnih organa istu održao i sam sebe izabrao i da se od 5. jula 2023, kada mu je istekao mandat, protivpravno predstavlja kao predsjednik FSCG.

“Treba li napomenuti javnost, pravnike, državu Crnu Goru da je Dejan Savićević i pored zabrane od strane državnih organa istu održao i sam sebe izabrao? Od 05 jula 2023 (tada mu je istekao mandat) ta osoba protivpravno se predstavlja kao predsjednik FSCG, potpisuje i koristi pečat pomenute organizacije. Prvo je Upravni sud Crne Gore potvrdio nezakonito djelovanje, a sada je i Ministarstvo za sport i mlade zvanično potvrdilo naše navode. U aktuelnom Zakonu o sportu iz 2018 godine jasno je precizirana dužnost Ministarstva ako se u datom roku ne izvrši registracija odluka sa Izborne skupštine bilo kog sportskog saveza u Crnoj Gori. Ostaje pitanje, ako se Ministarstvo sporta i mladih u ovom rješenju pozvao i na odluku Upravnog suda, a koja je data mnogo prije kako je isto Ministarstvo i na osnovu čega moglo Fudbalskom savezu da dodijeli pomoć u iznosu od stotinu hiljada eura (100.000,00 eura)? Da li je moguće da država nije u stanju da jednog pojedinca koji uporno krši zakone te iste države privede poznanju prava“.

U rješenju Ministarstva sporta i mladih navodi se da se odbija žalba Fudbalskog saveza Crne Gore, izjavljena protiv Rješenja Uprave za inspekcijske poslove, Odsjek za inspekciju za sport, broj: UPIN 0502-741/21/3071/113 od 22. 03. 2023. godine, kao neosnovana.

Rješnjem Uprave za inspekcijske poslove, Odsjek za inspekciju za sport, odbijen je zahtjev Fudbalskog saveza Crne Gore za ponavljanje pravnog postupka koji je okončan rješenjem Uprave za inspekcijske poslove, od 24. avgusta 2021. godine, kao i zahtjev za poništenje tog rješenja, kao neosnovan.

Navedeno je da upravni postupak čije ponavljanje se traži zahtjevom Fudbalskog saveza Crne Gore kao i poništenje rješenja kojim je isti okončan je „rezultat zakonito sprovedenog postupka od strane prvostepenog javno-pravnog organa – Uprave za inspekcijske poslove“, te da je isto potvrđeno rješenjem drugostepenog organa Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, čiju zakonitost je provjerio i Upravni sud Crne Gore o čemu je donio presudu U.br. 6099/2021 od 18.10.2022. godine.

Takođe se navodi kao razlog za ponavljanje postupka da je Udruženje trenera FSCG – Sjever prestalo sa radom na osnovu člana 12 Pravilnika o radu ogranka Udruženje fudbalskih trenera FSCG od 10.01.2023. godine, po ocjeni prvostepenog organa ne predstavlja okolnost, odnosno dokaz koji je iznijet kao razlog za ponavljanje postupka i da isti ne može dovesti do drugačijeg rješenja upravne stvari koja je riješena navedenim rješenjem. U odnosu na zahtjev za poništenje rješenja se, između ostalog, navodi da okolnost prestanka postojanja Udruženja trenera FSCG — Sjever, tj. promjene naziva ovog udruženja u ogranak udruženja fudbalskih trenera — Sjever, ne može biti razlog za poništenje rješenja broj: UPIN 0502-741/21-3071/38 od 24.08.2021. godine.

Na ovo Rješenje, FSCG je 4. aprila 2023. godine izjavio žalbu Ministarstvu sporta i mladih.

U žalbi se u bitnom navodi da u obrazloženju rješenja postupajući inspektor subjektivno tumači član 139 st. 1, tač. 3 Zakona o upravnom postupku, ne dajući objektivno obrazloženje za odbijanje tvrdnje podnosioca zahtjeva da izvršenje rješenja od 24. avgusta 2021. nije pravno i stvarno moguće.

Navodi da nadležni inspektor bez argumenata insinuira da je podnosilac žalbe izvršio zloupotrebu prava sa ciljem obesmišljavanja upravnog postupka, odnosno da se promjena organizacije članice u FSCG vrši sa ciljem da se ne bi postupilo po rješenju od 24. avgusta.

Žalilac navodi da se postupajući inspektor morao izjasniti na navode iz zahtjeva stranke da je članom 12 Pravilnika o radu Ogranka Udruženja fudbalskih trenera FSCG od 10.01.2023. godine objavljenom u službenom glasniku FSCG br. 01/2023 od 13.01.2023. godine prestao da važi Pravilnik o radu Udruženja trenera FSCG-Sjever od 07.06.2021. godine. Dalje se navodi da žalbeno rješenje ne daje obrazloženje na navode stranke da održavanje nove izborne skupštine Udruženja klubova FSCG — Sjever takođe nije izvodljivo na način kako se traži, iz razloga što čl. 11 Statuta predviđa da skupštinu između ostalih čine po tri delegata klubova iz Prve, dva iz Druge i jedan iz regionalne lige, što bi rezultiralo kako navodi žalilac činjenicom da bi u slučaju nove izborne skupštine neki klubovi imali više, neki manje a neki uopšte ne bi imali predstavnika u odnosu na izbore održane 18.05.2021. godine, što kako smatra žalilac predstavlja novu činjenicu koja utiče na odluku ponavljanja postupka.

U konačno žalilac je predložio da drugostepeni organ usvoji žalbu i poništi rješenje Uprave za inspekcijske poslove od 22. 03. 2023. godine i meritorno odluči na način što će poništiti rješenje od 24.08.2021. godine, ili da se ukine žalbeno rješenje i vrati predmet na ponovni postupak i odlučivanje.

Iz Ministarstva navode da žalba nije osnovana.

„Po nalaženju drugostepenog organa, nasuprot navodima žalbe, ožalbeno rješenje je donijeto na osnovu potpuno i pravilno utvrđenog činjeničnog stanja, na koje je procesno-pravni propis pravilno primijenjen“, navodi se u odluci i dodaje:

„Budući da se mogu izigravati samo imperativne pravne norme, a ne i dispozitivne, te kako je rješenjem čije se poništenje traži, Fudbalski savez Crne Gore obavezan na određenu radnju, odnosno naloženo mu je da naloži održavanje nove izborne skupštine Udruženja klubova FSCG — Sjever, na kojoj će u ime Udruženja trenera FSCG — Sjever prisutvovati delegat izabran u skladu sa odredbama Pravilnika o radu Udruženja trenera FSCG — Sjever, prvostepeni organ pravilno zaključuje da je cilj promjene naziva zloupotreba prava sa ciljem obismišljavanja upravnog postupka i to kako prvostepenog, tako i drugostepenog postupka kao i upravnog spora koji je vođen od strane Upravnog suda Crne Gore“.

Iz NVO Fudbalska Crna Gora poručuju da je, prije svega, nedopustivo da je tačno 15 mjeseci trebalo da prođe da bi Ministarstvo reagovalo, odnosno donijelo odluku koja je „jasna bila i brucošu pravnog fakulteta“, podsjetivši da je žalba koju je FSCG podnio Ministarstvu 4. aprila 2023, riješena tek 23. avgusta ove godine.

„Ovom odlukom Ministarstvo je potvrdilo odluku Inspekcije za sport koja je utvrdila nezakonite radnje u pripremi izbora za predsjednika FSCG 2021. godine. Podsjećamo javnost, po ko zna koji put, da je zbog odluke Inspekcije za sport koja je poništila izbornu Skupštinu Udruženja trenera FSCG-Sjever, poništena i Izborna skupština Udruženja klubova – Sjever, jer je isto udruženje aktivan činilac iste, a da je usljed svega ovog ista ta Inspekcija za sport zabranila održavanje izborne skupštine FSCG koja je bila zakazana za 30. jun 2021. godine dok se ne otklone pravni nedostaci“, navode iz ove nevladine organizacije.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here