Arsenal usvojio budžet za 2022. godinu

4

O usvajanju budžeta za 2022. godinu, stanju u klubu i planovima, te cilju u drugom dijelu sezone, predsjednik Skupštine FK Arsenal iz Tivta Ivo Bošković je dao intervju za Radio Tivat.

Možemo slobodno reći da odavno u CG fudbalu nijesmo imali priliku da vidimo ovako široku finansijsku analizu jednog kluba. Sve na čistac! Svaka čast!

On je govorio o dugovanjima, zaostalim platama, porezima.

Kao što sam i obećao simpatizere FK Arsenala ćemo blagovremeno obavješatvati o stanju u klubu, a konkretno ću iznijeti i određene brojke, uz prethodno odobrenje Uprave kluba, obzirom da zbog naše sportske konkurencije nije uvjek poželjno iznositi ovkave stavke, ali mi dajemo prednost sportskoj strani priče.

Iako Uprava to nije isticala od dana preuzimanja Kluba, jer ne traži bilo kakav alibi, ja ću prvo podsjetiti, na određene probleme, građani zbog svojih obaveza iste brzo zaborave, pa ću i hronološki izložiti ovo o čemu ste me pitali.

Sadašnaja Uprava je od prethodne Klub preuzela dana 07.04.2021. godine, i prilikom primopredaje prethodna Uprava je u zapsiniku navela da je ukupan dug Kluba 45 hiljada eura, i pored postojanja opštinske revizije koja je u oktobru 2020. godine našla da je dug kluba 120 hiljada eura, uz obrazloženje da ta računica ne stoji, da je dio duga vraćen u međuvremenu. Nekoliko dana nakon pregleda papirologije bilo je jasno da je dug višestruko veći, ali tačan iznos se nije znao. Opštinska revizija je u ponovnom računanju duga na dan 07.04.2021. godine, došla do istog stanja duga uz opasku da se tačan dug koji je veći ne može utvrditi zbog nepreciznog vođenja papirologije, neevidentiranja duga za struju koju je klubu isporučio Poroto Montenegro, kao i zbog nedefinisanja, odnosno nedovoljno preciznog navođenja obaveza za porez i dopriniose na odeređena primanaja zaposlenih, u smislu da li je Klub obavezan da ih plati ili ne. Iste stavke su sporne i u knjigovodstu.

Ono što mogu da kažem iz dostupne papirologije, u koju možete izvršiti uvid, dug na dan 07.04.2021. godine je iznoso 161.450,oo €, a napominjem da i ovo moramo uzeti sa rezervom jer je do sada svako malo pristizalo po neki zahtjev za isplatu duga od strane povjerilaca, kao i da su u toku određeni sudski sporovi za nešto manje iznose. Ovdje ću izdvojniti stavke zatečenog duga;

Dug za struju Porto Montenegru 36.000,oo €, dug se nije plaćao unazad godinama, a obrazloženje prethodne Uprave je bilo da to zaduženje Porto Montenegro ne gleda kao dug. Ipak Porto Montenegro nam je saopštio da je to postojeći dug, i da to što ga isti ne utužuju je njihova dobra volja, obzirom da se radi o Klubu, ali da oni kod Osnivača potrošeno moraju pravdati i naplatiti. Dokaz tome je da je u decembru 2021. godine Klub isplatio 12.500,oo€ kao dio ovog duga.

Zaostale plate igračima i zaposlenima 35.000,oo €. Uprava je do danas isplatila 90% ovoga duga, uz redovno podmirene tekućih obaveza.

Komitenti-dobaljači 23.000,oo €. Uprava je od navedenog isplatila trećinu uz redovnu isplatu tekućih obaveza. Od ovoga duga najviše se dugovalo prevozniku Magud Travel DOO, koji je i pored duga redovno nastavio sa vožnjam svih selekcija Kluba i tako omogućio Klubu nesmetano funkcionisanje, ovom prilikom se zahvaljujem vlasniku prevoznika Mirku Magudu na učinjenom.

Porezi 26.500,oo € i prirezi 1.800,oo €. Od ovoga duga vraćena je trećina duga uz gotovo potpuno plaćanje redovnih zaduženja.

Dug za igrača Kovinića, u klubu poznat kao slučaj ,,Kovinić“ 8.900,oo €. Bivši igrač kluba Kovinić potpisao je ugovor sa klubom krajem septembra 2020. godine, a klub je sa njime raskinuo ugovor 01.oktobra 2020. godine, igrač je bio zvanično u klubu 7 dana, kad je sa njim raskinut ugovor bez nakande, jer je isti imao ponudu iz Srbije, a trenutno igra za FK Radnički Kragujevac, dakle radi se o čigledno za naše uslove kvalitetnom igraču. Obzirom da je istom ugovor sa FK Arsenalom bio prvi profesionalni ugovor, po pravilima FSCG FK Arsenal je dužan za tih 7 dana trajanja ugovora da isplati trening kompezaciju FK Grbalj i FK Budućnost, te je od FK Grblja stigla faktura na 6.100,oo € a od FK Budućnosti na 2.800,oo €. Uprava je FK Grblju isplatila iznos od 4.100,oo €. Napominjem da je bila i priča da je otac igrača nadoknadio Klubu iznos od 3.000,oo €, ali o tome nema podataka u papirologiji Kluba.

Zahvalio se Antoši Golubu na svemu što je uradio za Arsenal.

Dugovanje Antoši Golubu, koordinatoru mlađih selekcija u Klubu, 25.000,oo €. Početkom jula 2021. godine Antoša Golub je oprostio 5.000,oo € duga, kao doprinos napretku Kluba, a preostali dug je reprogramirao na čak 50 mjeseci. Ovom prilikom mu se zahvaljujem za učinjeno. U 2022. godini jedan od prioriteta biće zatvaranje ovog duga u najvećem dijelu. Prethodna Uprava je tvrdila da ovaj dug ne iznosi toliko, međutim izvodi iz knjigovodstava govore suprotno.

Stanodavci 5.250,oo €. Igrači su stanovali u smještajima, a klub satnodavcima nije isplaćivao dugovanja u cijelosti.

Od gore navedenog duga ukupno je vraćeno 72.430,oo €, te uz neke tekuće obaveze koje je napravila sadašna Uprava dug trenutno iznosi 95.290,oo €. Sumirano, Uprava je za 9 mjeseci rada vratila preko 70.000,oo € duga, uz gotovo potpunu isplatu tekućih obaveza, što samtram više nego izuzetnim dostignućem Uprave na čelu sa predsjednikom Dejanom Kandićem, jer su praktično Klub preuzeli iz dubokog bunara.

Istakao je da je nova Uprava zatekla odličan igrački kadar.

Objektivno, moram napomenuti da je Upava zatekla za uslove Druge lige Crne Gore odličan igrački kadar ostavljen od prethodne Uprave, čiji kostur je zadržan i u ovoj sezoni, međutim prethodna Uprava nije imala finansijsko pokriće za isti kadar, obzirom na stanje nagomilanog duga. Prethodna Uprava se više zaduživala nego što je mogla isplatit, kakvo rukovođenje je Klub vodilo u sigurni bankrot. Ograđujem se ukoliko je postojao neki realan plan za koji ne znam a po kom bi dug bio anuliran.

Budžet za 2022. godinu projektovan je na 370.000 eura.

Vezano za sami Bužet za 2022. godinu, budžet je projektovan na 370.000,oo €, što je realna projekcija. Glavni prihod bužeta će biti od Porto Montenegra u iznosu od 150.000,oo €, Opštine Tivat od 120.000,oo €, Fudbalskog saveza Crne Gore od 40.000,oo €, a ostalo od sponzora kluba koje je aktivirala sadašnja Uprava i drugih manjih prihoda koje Klub redovno ostvaruje.

Napimnjem da je ovo prvi put da vlasnik kluba Opština Tivat učestvuje sa svega 30% u Budžetu, što je do skoro bilo nezamislivo, jer je Opština u budžetu učestvovala i sa 75%. Ovo je matematički prikaz, naravno da Opština Tivta daje uvjek logističku podršku Klubu, i kroz svoja preduzeća, Komunalno, Vodovod, Parking servis…zatim doprinosi oko uređenja stadion i sl., tako da je doprinos Opštine Tivat ipak za klub nezamjenjljiv. Logistička podrška se najbolje vidi i kod aktivnosti čelnih ljudi Opštine Tivat oko aktiviranja sponzora. Istako bih da je predsjednik Opštine gospodin Željko Komnenovića imao sastanaka sa predsjednikom i izvršnim direktorom ICD-a, gospodinom šeikom Muhamedom Al Shaibanijem, koji je nakon toga razgovora dao odobrenje čelnim ljudima DOO Adriatic Marinas, koja upravlja Porto Montenegrom, da stupe u pregovore sa Klubom, a te same pregovore su uspiješno priveli kraju predsjednik Kluba Dejan Kandić i članovi Upravnog odbora Kluba Novica Radojičić i Ivo Radovanović, dok je sa druge strane pregovore vodio menadžer Porto Montenegra gospodin Predrag Leković, koji je upravo bordu Porto Montenegra i predložio stupanje u sponzorski ugovor imajući u vidu i dugogodišnju uspješnu saradnju sa Radojičićem i Kandićem. Ovom prilikom mu se zahvaljujem na vjeri u zajednički projekat.

Cilj u 2022. godini je finansijska stabilizacija.

Što se tiče ciljeva u 2022. godinu, cilj je prije svega finansijska stabilnost, i što hitnije svođenje duga na nulu. Uprava po nekom svom računu smatra da se već početkom avgusta dugovi mogu svesti na nulu, a ja sam mišljenja da je veliki uspijeh da Klub iz duga izađe početkom februara 2023. godine, sa čime su i članovi Skupštine u raspravi o planu stabilizacije Kluba saglasni, jer ipak dug od 161. hiljade eura za prilike jednog drugoligaša je preveliko opterećenje.

Ovaj plan otplate duga i normalno funkcionisanje kluba može u velikoj mjeri poremetiti i nemogućnost održavanaj Skupštine Opštine Tivat, jer samim tim bi klub mogao dobiti 80% iznosa koji mu je Opština dala prošle godine, što je po zakonu predviđeno privremeno finansiranje, pa bi Klub ostao bez nekih 50 hiljada eura na koje računa. Aktivnošošću jednih političara Klub ima dobrobiti a aktivnošću drugih političara može da ima štetu, što bi obično bilo ako je preči interes centarle partije nego interes građana Tivta, jer je na ovaj način finansiranje institucija otežano, pa apelujem ovim putem na poslanike da konačno pristupe sjednici Skupštine Opštine. Ovo naročito jer im ne smeta da sjede u raznim odborima i primaju nadoknade za isto, te apelujem da pristupanju sjednici Skupštine Opštine omoguće Klubu ostvarivanje predviđenog budžeta i napominjem da od rada u klubu živi ne mali broj porodica u Tivtu.

Nakon finansijske stabilnosti cilj je da Klub uđe u Prvu Ligu. Ovdje napominjem da je cilj da Klub postane stabilan prvoligaš, jer od samog ulaska i ispadanja iz Prve lige Klub nema koristi, osim sportske strane priče, naprotiv može imati samo dodatne troškove. Da bi Klub bio stabilan prvoligaš biće potrebno da Uprava sprovede već započti plan koji se u bitnome sastoji od;

Svođenja duga na 0,

Pronalaženja dodatnih sponszora,

Obezbjeđenja minimalnih uslova da se na stadionu FK Arsenala mogu igrati utakmice Prve Lige, jer u suprotnom samo igranje Lige van Tivta gubi smisao,

Pravljenje montažnih svlačionica na pomoćnom terenu,

Osnivanje omladinaca FK Arsenala.

Vezano za pomenuto sređivanje oba terena postoje i određeni projekti o kojima je i ranije bilo riječi, izgradnja višenamjenskog centra, međutim smatram da smo još uvjek daleko od toga.

Na poslijednjoj sjednici Skupštine sa Upravom je usaglašeno da treba pokušati sa formiranjem omladinaca koje trenutno nemamo, bez obzira da li će se Klub plasirati u viši rang ili ne, kad bi formiranje omladinaca bilo i po propzicijam Saveza obavezno. Na tom zadatku Uprava će početi sa radom u februaru mjesecu 2022. godine. U klubu trenutno ima nekoliko perspektivnih kadeta koji slijedeće godine stiču mogućnost igranja u omladincima, i uz priključenje radu sa prvim timom cilj nam je da kroz redovne utakmice omladinske lige steknu neophodno iskustvo. Ovo je i sa razloga je želimo u bliskoj budućnosti da u prvom timu bude zapažen broj igrača koji su prošli sve selekcije Kluba, što možemo uspijeti jedino posvećenim radom sa malđim selekcijama i stvaranjem istinskog osjećaja kod mladih igrača pripadnosti našem Klubu.

Vezano za tekuću sezonu 21/22 na pairu su bili prije starta sezone favoriti za ulazak u Prvu ligu bili Fk Bokelj, FK Arsenal i FK Jedinstvo. FK Jedinstvo je najbolje odigralo polusezonu, prikazalo najbolji fudbal, posebno napdački i zasluženo je na prvom mjestu. FK Bokelj koliko sam u saznanju je imao veliki broj povreda tako da vjerovatno nijesu bili u mogućnosti pružiti maksimum, a polusezonu je dobro odigrala i FK Mlaost DG, koja je po meni ozbiljan kandidat za baraž. Što se tiče našeg Kluba potrebno je da odigramo mnogo bolje u drugom dijelu sezone kako bi na kraju bili prvoplasirani, jer je razlika od 8 bodova iza FK Jedinstva velika razlika. Da bi odigrali bolje sada se na polusezoni moramo igrački pojačati, na čemu već radimo i za šta smo obezbijedili novčana sredstva, i predvidjeli ih u budžetu za 2022 godinu. Bilo je dosta faktora koji su uticali na nešto lošiji rezultat od očekivanog, a to su :

nedostatak rostera u igračkom kadru, jer smo u ljetnjem prelaznom roku doveli i zadržali samo igrače za koje smo bili sigurni da ćemo ih isplatiti za igranje do polusezone, dakle nismo obećali nekom da će biti isplaćen a da nije isplaćen, što će biti praksa koje ćemo se držati i ubuduće i po čemu ćemo nadam se biti prepoznati u skorijem periodu. Ističem da smo isplatili i igrače koji su do juna 2021. godine igrali u Klubu, a koji dug smo naslijedili od prošle Uprave

-dosta povreda, kostantno smo imali bar 5 – 7 povrijeđenih igrača, a u zadnjih 4 meča i problem sa Kovidom 19, dva standardna prvotimca nisu igrala zadnjih 4 meča.

Istakao je katastrofalno suđenje na štetu tima iz Tivta.

Katastrofalno suđenje na našu štetu u većini utakmica, koje ne može da bude slučajnost a ne želim da povjerujem da to ima veze sa nepristupanjem našeg predstavnika Kluba prilikom glasanja za predsjednika Fudbalskog saveza Crne Gore, kojom prilikom se nijesmo stavili ni na čiju stranu već ispoštovali naredbu državnog organa. Konkretno oštećeni smo u utakmici kod kuće sa FK Komom, kod rezultata 1 0 za nas nije dosuđen penal za nas a meč je završen 2 2. Meč u gostima sa FK Igalom završen 0 0, tren je bio preplavljen vodom u 55. minutu susreta, sudija je pustio da se meč igra do 83. minuta kada isti prekida meč, koji nije nastavljen jer je prekinut nakon 80 tog minuta, nije sviran ni penal za naš Klub zbog igranja rukom protivničkog igrača u kaznenom prostoru. Meč u gostima sa Fk Komom, završen 1 1, gol FK Koma za 1 0 postignut iz ofsajda. Meč sa FK Jedinstvom u Radanovićima, prvi gol FK Jedinstva je dat iz nepostojećeg penala, jer je prekršaj bio metar i po van kaznenog prostora. Protiv FK Bokelja kod kuće očigledno prestrogo dodjeljeni kartoni našem igraču, zbog čega smo igrali sa igračem manje protiv direktnog konkurenta 25 minuta, meč je završen 0-0.

Navedeno je ukratko stanje u klubu o čemu je potrebno da i simpatizeri kluba znaju. I u slijedećem periodu, kada bude potrebno, obavjestićemo sve o stanju u klubu i aktuelnostima, što smatram obaveznim jer je klub svih Tivćana, pa bar ove osnovne informacije bi trebale biti dostupne svima. Klub je aktivirao i zvanični sajt, koji se redovno ažurira, i neke osnovne informacije se mogu naći na njemu.

Napomenuću za kraj i da smo klub registrovali kao PDV obveznika što nije bio slučaj do sada – zaključio je Bošković.

4 COMMENTS

  1. Arsenalu sa cisto crkvenom upravom evo promijenili i amblem u srpsku zastavu ovo samo u tivtu dje vlada gradjanska koalicija sa srpskim prefiksom.

  2. Samo zbog javnosti.Grb Arsenala(takozvana trobojka) je od ranijih uprava.Udjite na zvanican sajt FK Arsenal i vidite koji je grb.Izadjite imenom i prezimenom i ne krijte se iza nickova.Sramota je da politizujete ovu pricu!

  3. Svaka ti istina takva kao i da ti je jedina preporuka da budes presednik kluba to sto si litijas i zajedno sa ostalim clanovima uprave vjernik crkve srbije ,sto se nije desilo ni za vrijeme narodne stranke 90,ali desi se kad je na celo opstine srpski spijun.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here