BUDUĆNOST: NEĆEMO DA BUDEMO DIO OVE FARSE

0

Fudbalski klub “Budućnost” Podgorica je u najvećem derbiju crnogorskog prvenstva protiv FK “Sutjeska”, koji je odigran 11. septembra u okviru 7. kola Telekom 1. CFL u Nikšiću, direktno oštećen (iliti pokraden) od glavnog sudije meča Milete Šćepanovića.

Spornih odluka arbitra iz Podgorice je bilo više (pogledajte u videu), ali prelomna koja je direktno uticala na ishod utakmice se desila u 50. minutu na stadionu kraj Bistrice pri rezultatu 0:0 – Ivanovića je pred očima kompletne crnogorske javnosti u kaznenom prostoru oštro srušio igrač domaćih Bubanja i kada su svi očekivali da glavni sudija dosudi kazneni udarac za naš tim (i na stadionu i pored malih ekrana), Šćepanović je samo „zažmurio“ na očiglednu situaciju.

A da je Šćepanović morao da pokaže na bijelu tačku, govori činjenica da je bio odlično postavljen i da se sve desilo upravo ispred njega – na nekih par metara. Arbitar koji ima FIFA značku nije mogao da ne vidi čist penal, pa se postavlja logično pitanje: da li je Šćepanović namjerno „zažmurio“ i time direktno uticao na rezultat u crnogorskom derbiju?

Prije svega, Šćepanović kao Podgoričanin nije smio da dobije da vodi utakmicu Budućnosti u okršaju sa Sutjeskom, jer se dan prije utakmice digla “hajka” i pritisak kako Podgoričanin svira Podgoričanima u Nikšiću i kako to već unaprijed nešto govori. Možda je i to uticalo na nerezonsku odluku glavnog arbitra – ne znamo. Možda je i to dalo snagu domaćinu da igra grub fudbal svjestan da mu se neće sve svirati (12 prekršaja u prvom dijelu naspram tri naša)…

Drugo, Mileta Šćepanović se dokazao kao neko ko ne razumije fudbal i ne čita igru upotpunosti više puta do sada i na nekim drugim utakmicama, pa je pravo pitanje šta radi Sudijska komisija FSCG i koga regrutuje za glavne arbitre.

I posle se naši arbitri čude – a Šćepanović je jedan od njih – kako ih nema u Evropi na nekim bitnijim mečevima uprkos svim urgiranjima FSCG. Nema ih upravo zbog toga što usporavaju igru prekršajima koji se sviraju samo kod nas, što ne vide očigledne situacije, što ne shvataju kada treba da se pusti prednost, što pojedinci ne znaju šta je fudbal…

A tome u prilog ide i statistika sa utakmica u domaćem prvenstvu – svaki meč se obično završi sa “40+” prekršaja dok je zvanični prosjek u iole ozbiljnijim ligama Evrope od 17 do 20 prekršaja kumalitivno. Pametnome dosta.

Odlučili smo da ćutimo prošle sezone (proljećnji dio) gdje je takođe bilo kardinalnih grešaka na račun naše ekipe, ali je obrazloženje od strane arbitara bilo – ‘što se žalite “bježite” 20 bodova najblizem ?” Da li je nama neko poklonio tu prednost pitali smo se tada? Da li to znači da, ako smo pokazali najveću superiornost od kako se igra crnogorska liga, treba neko da “vježba” na nama i uskraćuje ono što nam pripada?

Naš klub još boli teška eliminacija iz Evrope, vjerujemo da ćemo na greškama da naučimo za ubuduće, ali sa sličnim suđenjem kao u derbiju i generalno kompletnim suđenju na nivou lige, teško da možemo da iskoračimo sa dna na kome je domaće prvenstvo.

Odlučili smo da ćutimo nakon utakmica sa FK “Podgorica” (kući) i FK “Dečić” (u gostima) gdje smo drastično oštećeni i gdje smo takođe imali loše suđenje. Na našu sreću utakmica u Nikšiću nas je “otrijeznila” i definitivno više nema ćutanja. Ono što nam pripada na terenu i što naši igrači i stručni štab zasluže – neće niko otimati. Pogotovo ne na način na koji je to uradio arbitar Mileta Sćepanović u Nikšiću.

Zbog svega navedenog tražimo od nadležnih organa FSCG sljedeće:

– izuzeće glavnog arbitra Milete Šćepanovića sa svih utakmica FK “Budućnost” Podgorica do kraja takmičarske sezone 2021/22.

– drakonsku kaznu za arbitra Miletu Šćepanovica od strane Sudijske komisije zbog lošeg suđenja na utakmici 7. kola Telekom 1. CFL između FK “Sutjeska” – FK “Budućnost” Podgorica.

Ukoliko izostane reakcija Fudbalskog saveza Crne Gore i ljudi koji odlučuju i koji rukovode takmičenjem Telekom Prve lige nakon ovakvog sramotnog i perfidnog suđenja u crnogorskom derbiju, mi kao klub nećemo sjedjeti skrštenih ruku. To mora da bude svima jasno.

Tuđe nećemo, ali svoje ne damo!

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here