Čeferin: Fudbalska zajednica je pokazala nevjerovatnu ujedinjenost

0

Predsjednik UEFA Aleksandar Čeferin kazao je da je oduševljen što su gotovo sva takmičenja pod okriljem UEFA-e nastavljena.

Uvjeren je da nećemo morati još dugo da trpimo odsustvo gledalaca.

Oduševljen sam što smo bili u mogućnosti da nastavimo gotovo sva naša takmičenja. Uvjeren sam da nećemo morati još dugo da „trpimo“ odsustvo gledalaca i da će što skorije biti omogućeno njihovo prisustvo na utakmicama. UEFA je donijela hrabru odluku da EURO 2020 odloži za narednu godinu. Upravo tom odlukom napravili smo prostor za nastavak domaćih klupskih takmičenja širom Evrope i da se, gdje je to bilo moguće, ona završe na terenu. Udari koje je fudbal pretrpio zbog pandemije bili bi daleko veći da nismo pokazali liderske sposobnosti u ranim danima suočavanja sa ovim problemom.

Fudbalska zajednica je pokazala nevjerovatnu ujedinjenost, ističe Čeferin.

-Fudbalska zajednica radila je sinhronizovano i pokazala nevjerovatnu ujedinjenost tokom ove do sada neviđene krize. Želim da se zahvalim FIFA-i, ostalim konfederacijama, nacionalnim asocijacijama, klubovima, ligama, igračima i relevantnim autoritetima na kontinuiranom doprinosu i posvećenosti. Uvjeren sam da ćemo iz ove krize izaći jači i sa vezama koje su jače nego ikada.

On je istakao da je cilj da se okončaju i omladinska i futsal takmičenja.

-Za nas je od krajnje važnosti da završimo ne samo muška i ženska seniorska takmičenja već da i naša omladinska i futsal takmičenja privedemo kraju. Čvrsto vjerujemo u njihovu važnost i značaj za kompletan rast i razvoj fudbala i oduševljen sam što smo pronašli način da održimo finalne turnire za sva ta takmičenja. Bilo važno poslati jak signal da je moguće završiti sezonu i to u vremenu u kojem je ženski sport suštinski pogođen i to smo uspjeli organizacijom finalnog turnira Lige šampiona za žene. Pred ovim takmičenjem su uzbudljiva vremena, posebno zbog promjene formata u sezoni 2021/22 i želimo da osnažimo taj impuls, ne da ga ugasimo.

Na kraju, želim da uputim srdačnu poruku divljenja i zahvalnosti svim stotinama hiljada heroja koji su neprekidno bili na prvoj liniji fronta u borbi sa pandemijom COVID-19. Njihova posvećenost i hrabrost su omogućili brz povratak našim društvima i fudbalu. Bez njihovih napora i žrtava ništa od ovog ne bi bilo moguće – zaključio je Čeferin.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here