CG reprezentativac o zemljotresu u Turskoj: Niko trenutno ne misli o fudbalu…

0

Slike strahote, sveopšteg užasa, porušenih gradova, beživotnih tijela, suza, očaja i straha smjenjuju jedna drugu nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Tursku i Siriju.

Mnoge zgrade, kuće, fabrike, bolnice i drugi objekti sravnjeni su sa zemljom, a do sada je evidentirano preko pet hiljada žrtava. Za velikim brojem ljudi i dalje se traga.

Među poginulima nema crnogorskih državljana, a na sigurnom je i član našeg nacionalnog fudbalskog tima Vukan Savićević, koji sa porodicom živi u Giresunu, gdje nastupa za istoimenog prvoligaša.

Iskusni vezista u razgovoru sa Pobjedu kaže da je ovaj dio Turske zaobišla prirodna katastrofa, ali i da su se osjetili potresi, uprkos udaljenosti od oko 300 kilometara vazdušne linije od pogođene regije.

– Sreća u nesreći je da među žrtvama nema crnogorskih državljana. Tuga je neopisiva, zemlja je u neizmjernom bolu. Ogroman je broj nastradalih, a mnogi su ostali pod ruševinama. Konstantno pristižu slike strave i teških informacija sa mjesta koja su uništena. Osjećaj je jako, jako loš – priča Savićević, koji nastavlja:

– Bila su dva zemljotresa. Prvi nijesmo osjetili u Giresunu, ali drugi jesmo. Konkretno ja nijesam, jer sam bio u karantinu, u klupskom kampu, spremali smo se za utakmicu. Ali, jeste moja žena koja je sa kćerkicom bila u stanu. Živimo na devetom spratu zgrade koja se zatresla. U panici je zgrabila dijete i sjurila se napolje. I familije ostalih igrača žive u istom kvartu. Odmah smo došli po njih i odveli ih u kamp. Tamo je sigurnije, prizemlje je i nije tolika opasnost. Tamo smo prespavali. U našem gradu je situacija mirna i vratili smo se u svoje domove – rekao je dvadeset devetogodišnji igrač sredine terena.

U Turskoj je nastradalo više hiljada građana, a život je izgubilo i nekoliko sportista. Tamošnji mediji javili su da je poginuo bračni par, odbojkašica i odbojkaš – Badretin i Betul Čoban Čakir.

Ispod ruševina je izvučeno i beživotno tijelo golmana Fudbalskog kluba Malatija – Ahmeta Ejupa.

– To su najtužnije vijesti. Sportsti, mladi ljudi, strašno. Ima i nastradale djece. Užas koji je teško opisati riječima. Nažalost, ovo nije konačan broj žrtava – sa gorčinom u glasu govori Savićević.

Turska je u totalnom haosu. Neki aerodromi su zatvoreni za odlazni saobraćaj, a na nekima pristižu avioni pomoći, u vidu ljudske snage, hrane, garderobe, medikamenata.

Problem da napusti zemlju imala je i ekspedicija Dečića, koja je boravila u Antaliji, a kući se vratila autobusom.

– Vidio sam slike aerodroma čija je pista unakažena. Jednostavno nije za upotrebu. Pored svega što se desilo, čak i loše vremenske prilike u pojedinim gradovima otežavaju život. Turska je paralisana, ali non-stop stiže pomoć. Mnoge države poslale su svoje vatrogasce, spasioce i specijalne službe kako bi pomogli stanovništvu ovdje. Pristižu takođe i hrana, ćebad, odjeća, ljekovi. Letovi se preusmjeravaju upravo i iz razloga što pomoć pristiže u velikim količinama – kazao je Savićević.

Trenutno je mirno, ali…

– Skoro svi imamo aplikaciju pomoću koje pratimo zemljotres. Na svakih 10 do 15 minuta desi se novi potres od četiri-pet stepeni Rihterove skale u pogođenim oblastima. Zaista zla sudbina je zahvatila Tursku. Svi se nadamo da neće biti nove, dodatne katastrofe.

Stao je i sport. Konkretno – najmanje 10 dana neće biti fudbala.

– Proglašeno je 10 dana žalosti, a u porušene regije uvedena je vanredna situacija u trajanju od tri mjeseca. Pitanje je koliko će trajati pauza u sportu. O fudbalu sada niko i ne razmišlja – ističe Savićević, nekadašnji član Crvene zvezde, Slovana iz Bratislave, posljske Visle i Samsunspora.

Ljetos se preselio u Giresunspor za koji je od početka sezone odigrao 18 ligaških mečeva i postigao jedan gol.

Klub se bori za opstanak u elitnog rangu Turske…

– Kada dođe vrijeme, ponovo ćemo se posvetiti obavezama u klubu. U posljednje vrijeme nemamo najbolje rezultate, ali imamo dobru ekipu. Deset ekipa se bori za opstanak, a među njima smo i mi. Vjerujem da ćemo sačuvati prvoligaški status – nadovezao se Savićević.

Momak rođen u Beogradu brani boje crnogorske ,,A“ reprezentacije.

Krajem marta kreću kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. ,,Hrabri sokoli“ otvaraju takmičarski ciklus duelima sa Bugarskom u gostima i Srbijom pod Goricom.

– Uvijek sam uzbuđen kada dolaze obaveze u reprezentaciji. Svi momci jedva čekaju utakmice u martu, taj početak novih kvalifikacija. Nadam se da će nas povrede mimoići i da će selektor Radulović biti u prilici da ima na raspolaganju sve igrače. Očekujem i da navijači budu uz nas, da će doći u velikom broju i nositi nas do novih pobjeda. Sigurno je da ćemo dati sve od sebe da izborimo odlazak na veliko takmičenje – zaključio je Savićević.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here