“CG savez prijeti igračima suspenzijama ako dođu u Beograd”

0

Savez Elektronskih Sportova Crne Gore zaprijetio igračima da ukoliko dođu u Beograd biće suspendovani sa svih njihovih turnira najmanje 5 godina, piše na sajtu Fortuna Esports.

Njihovo saopštenje prenosimo u cjelini:

Jako nam je žao što danas umjesto glasanja za predstavnike iz Crne Gore na Sinalco eFootball ALL-STARS moramo da objavimo da igrači iz Crne Gore neće učestvovati. 

Obaviješteni smo da je “Savez Elektronskih sportova Crne Gore” zaprijetio igračima da ukoliko dođu u Beograd biće suspendovani sa svih njihovih turnira najmanje 5 godina.

Razumijemo igrače koji suočeni sa ovakvim pritiskom ne žele da rizikuju i stave sebe u neprijatnu situaciju. Njihov posao je da igraju najbolje što mogu, a ne da razmišljaju o nekakvim “disciplinskim postupcima”. Momci – sve najbolje i nadamo se da ćemo se vidjeti opet nekom drugom prilikom i na još nekom takmičenju.

Nikako ne možemo da razumijemo organizaciju koja navodi da se bavi “razvojem i promocijom eSporta (!) u CG”, a koja radi upravo suprotno, odnosno koči dalji napredak igrača i njihovu vidljivost na regionalnoj sceni zarad ličnih interesa pojedinaca.

Prema njihovim riječima “nisu zadovoljni našim odnosom prema igračima i cijelom projektu”.

Tokom svih sezona Sinalco PES lige, svi igrači su imali plaćen put, hotelski smeštaj po nedelju dana, hranu, kao i konstantno jedan od najvećih nagradnih fondova u regionu za koji ne moraju da brinu da li će biti isplaćen. Za sve ove godine, ni jedan igrač se nije požalio na naše gostoprimstvo, jer nisu morali da brinu ni o čemu osim o svojoj igri i učinku. To je odraz našeg odnosa prema ovom takmičenju.

Optužuju nas i da “nismo zainteresovani za napredak cijele e fusbal (!) scene”, da “radimo ovo čisto da završimo posao” i da je “naš pristup pogrešan”. Mi se pitamo kako projekat koji traje već 3 godine, uvijek okuplja naše najbolje igrače, angažuje legendarne sportske komentatore, koji je do sada podijelio preko 20.000 EUR u nagradama i emituje se na Sport Klubu nije napredak PES/eFootball scene i zajednice?

Da ne bude da se ne slažemo sa svime što govore – očigledno jeste istina da “gejming doživljamo na različite načine”.

Kažu da su “igrači najbitniji u svemu”, međutim nama se čini da su njima bitniji nečiji lični interesi i sujete, koje maskiraju kao aktivnosti saveza.

Zbog ovakvih aktera (kakvih nažalost ima previše) možete i sami da zaključite zašto Fortuna kao jedna od najvećih regionalnih organizacija za esport nikada nije željela da osniva ili da sarađuje sa “esport savezima”. Njihovo postojanje nikada nije bilo vezano za napredak esporta, već za napredak sopstvenog džepa.

I sami znate da se inače ne bavimo ovakvim stvarima, ali kada neko zloupotrebljava svoj položaj i prijeti igračima, osjećamo odgovornost da to i objelodanimo.

Fortuna nikada nije zabranjivala igračima da učestvuju na drugim takmičenjima. Nikada se nismo spuštali na taj nivo jer upravo to direktno šteti igračima i napretku cijele esport zajednice, zaključuju u saopštenju.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here