Crna Gora ima kvalitet za glavnu rundu

0

Crnogorska futsal reprezentacija početkom sljedeće godine počinje kvalifikacije za odlazak na UEFA Futsal EURO koji će se 2018. godine odigrati u Sloveniji.

Nastup u ovom takmičenju počeće turnirom preliminarne runde koji će biti odigran u Gibraltaru, gdje će se pored domaćina i “hrabrih sokola” za mjesto u glavnoj rundi boriti i Švedska.

Selektor Crne Gore Sveto Ljesar odlično poznaje kvalitete i slabosti oba rivala, sa kojima je igrao prethodne godine.

Sa Šveđanima smo prije dvije godine igrali u Stokholmu, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Meč je završen neriješeno – 3:3, a mi na kraju nismo uspjeli da se plasiramo u naredni krug zbog slabije gol razlike. Ipak, to je protivnik protiv kojeg može da se igra, pa vjerujem da uz veliki rad i zalaganje imamo dobre šanse da budemo prvi u grupi. Gibraltar je domaćin i kao takav ima ambicije da prođe, ali mislim da će ostati u drugom planu. I njih poznajemo – 2013. su upavo protiv nas odigrali prvi zvanični fudbalski meč u svojoj istoriji, nakon što su postali član FIFA i UEFA porodice. Tada smo ih pobijedili sa 9:1, ali siguran sam da će biti mnogo bolji nego što je tada bio slučaj. Imaju dosta igrača iz Španije i Portugala, što znači da mogu napraviti iznenađenje – smatra naš selektor.

Kao primarni problem naše selekcije, selektor Ljesar vidi nedostatak kontinuiteta treninga i utakmica koje naši igrači imaju u domaćem prvenstvu. Zbog toga nacionalni tim pati, najviše na planu fizičke pripremljenosti.

Naši igrači nisu u stanju da u jakom ritmu odigraju dvije utakmice u tri dana. Imali smo sreću da ovog puta budemo izvučeni u grupi sa samo tri ekipe, što znači da ćemo imati utakmicu manje nego obično. Ipak, i to bi za nas mogao biti velik zalogaj. Liga nije jaka, mali broj klubova ima redovne treninge, pa ni igrači nemaju radne navike kakve zahtjeva reprezentativni nivo. Pokušavamo da podmladimo reprezentaciju, ali je problem što kandidate crpimo iz veoma male baze. Talenata ima, ali je potrebno puno rada – rekao je Ljesar za sajt FSCG.

Ukoliko se plasira u narednu rundu, Crna Gora bi za protivnike imala Ukrajinu, Hrvatsku i Belgiju.

To je već mnogo teža grupa i mnogo ozbiljniji nivo takmičenja. Trenutno razmišljamo samo o preliminarnoj rundi, a ukoliko se plasiramo biće dovoljno vremena da se pripremimo za turnir u Ukrajini – smatra Ljesar.

Sedam pobjednika grupa glavne rundke kvalifikacija direktno će se plasirati na završni turnir. Sedam drugoplasiranih ekipa i najuspješnija trećeplasirana ekipa igraće baraž za preostala četiri mjesta na zaršnom turniru koji će se igrati u Stožicama od 30. januara do 11. februara 2018. godine.
Kvalifikacije za UEFA Futsal EURO – Slovenija 2018

Preliminarna runda
(23.01.-01.02.2017)

Grupa A: Gruzija, Švajcarska, Izrael, Škotska

Grupa B: Grčka, Moldavija, Vels, San Marino

Grupa C: Letonija, Jermenija, Estonija, Njemačka

Grupa D: Engleska, Bugarska, Albanija, Malta

Grupa E: Norveška, Danska, Kipar, Kosovo

Grupa F: Francuska, Andora, Litvanija

Grupa G: Švedska, Crna Gora, Gibraltar
Glavna runda
(03.-12.04.2017.)

Grupa 1: Italija, Holandija, Bjelorusija, pobjednik grupe A

Grupa 2: Azerbejdžan, Mađarska, Bosna i Hercegovina, pobjednik grupe D

Grupa 3: Ukrajina, Hrvatska, Belgija, pobjednik grupe G

Grupa 4: Portugal, Rumunija, Finska, pobjednik grupe C

Grupa 5: Španija, Srbija, Poljska, pobjednik grupe B

Grupa 6: Kazahstan, Češka, Makedonija, pobjednik grupe E

Grupa 7: Rusija, Slovačka, Turska, pobjednik grupe F