Crnogorac potpisao stipendijski ugovor sa KPR-om

0

Luka Radojević (16), koji je kao čudo od djeteta, nevjerovatan potencijal i talenat pokazivao prvo u Čelziju, gdje bio član škole fudbala sa šest godina, zatim je postao član Brentforda, dok je posljednjih osam godina u Kvins Park Redžersu, sada je na pragu ostvarenja i najvećih snova.

Dječak koji je imao priliku da igra protiv Arsenala, Liverpula, Fulama, Mančester sitija, Totenhema, prije dvije godine zaigrao je i za nacionalni tim Crne Gore (do 15 godina), da bi sada kao 16-godišnjak potpisao i prvi ugovor o stipendiranju, čime je pokazao da upravo u Engleskoj od školice fudbala gazi ka najvećoj sceni.

Iako je imao mogućnost da prvi ugovor potpiše i sa nekoliko drugih klubova odluka je pala baš na KPR…

– Dosta faktora je uticalo na ovu odluku. Prvenstveno što me cijene i visoko kotiraju u klubu. Kvins Park Rendžers je zbog finansijskih gubitaka iz sezone 2012/2013. kažnjen je sa 42 miliona funti, koje još otplaćuje, a oslanja se na sopstveni kadar te se klub fokusirao na stvaranju sopstvenih igrača iz akademije. KPR je u posljednje dvije sezone bio klub koji je imao najviše igrača koji su debitovali u prvom timu od svih klubova iz Premijer Lige i Čempionšipa. Vrlo je bitno da igram što više utakmica, a do sada sam uvijek bio u startnoj postavi u svom godištu. Takođe, odigrao sam i veliki broj utakmica sa godištima starijim od mene što mi pomaže da steknem iskustvo. Krojfova filozofija ,,fudbal se igra mozgom, a noge su samo za trčanje“ je integralni dio KPR-ove filozofije, što potpuno odgovara mom načinu igre – objasnio je za Pobjedu Luka Radojević.

Savršeni uslovi


Lukin otac Željko, rođeni Nikšićanin, gdje je Luka tokom ljeta često trenirao, objašnjava da Luka od novembra 2014.godine trenira u KPR, koji ima savršenu akademiju i uslove, a gdje se o djeci vodi maksimalna briga, čak i o školovanju.

-KPR je prije tri godine kupio zemljište za novu akademiju i klub je uložio preko 22 miliona funti u novu akademiju, koja je samo dvadesetak minuta od naše kuce. Nova akademija pored kompletne sportske infrastrukture objedinila je sve kategorije kluba na jednom mjestu od U9 do prvog tima, što je veoma bitno za razvoj igrača. Takođe, uložena su velika sredstva za edukaciju igrača u kategorijama U16-U18. Akademija se nalazi preko puta koledža čiji profesori su angažovani na edukaciji dječaka, jer je klub po pravilima FS Engleske obavezan da obezbijedi završetak srednje škole svim dječacima do 18 godine – ističe Željko Radojević.

Velika razlika


Paralelu u razvoju mladog fudbalera u Crnoj Gori i Engleskoj gotovo je nemoguće i napraviti.

-Ne mogu se uporediti finansijski uslovi i mogućnosti koje imaju igraci u Engleskoj sa Crnom Gorom. Drugo i najvaznije, filozofija akademije je potpuno podređena stvaranju igrača, a ne rezultatima utakmica.

Igrači često igraju utakmice na pozicijama koje nijesu njihove ,,prirodne“ pozicije. Recimo, Luka je prije tri sedmice prvo poluvrijeme igrao na poziciji lijevog beka, iako sa 185 cm visine to nije pozicija beka i nije mu bilo jednostavno igrati u situacijama 1 na 1 protiv krila znatno nižeg i bržeg od njega. Ali, to je prilika da uči. Takođe, čini mi se da je veci fokus na tehničkom razvoju igrača u mlađim kategorijama u Engleskoj u odnosu na fizičku spremu. KPR radi teretanu sa U16 samo jednom sedmično pola sata, tek od sljedeće sezone počinje intenzivan rad u teretani – naveo je neke primjere Željko Radojević, primjere koji definitivno svjedoče o izuzetnoj razlici kada je u pitanju razvoj mladih igrača.

Crna Gora u srcu


Da li uskoro Crna Gora u Luki može imati igrača u jednoj od čuvenih liga ,,petice“?

-To jeste želja svakog dječaka. Ali, igrač se ne stvara u jednom danu, već je jedan dug proces u kojem pored talenta i rada neophodno je imati puno sreće – kaže Luka, koji je nastupio u tri meča za U15 tim Crne Gore i postigao jedan gol.

-Rođen sam i odrastao u Londonu, ali me otac uvijek učio da njegujem i čuvam svoje crnogorske korijene. Moj otac je davno otišao iz Crne Gore, ali Crna Gora, bolje reći Nikšić, nikada iz njega. I zato je meni čast i ponos obući majicu sa grbom Crne Gore. Moje je da radim, da se trudim, razvijam kao igrač, a ostalo je do stručnog štaba reprezentacije – skromno je naglasio Luka, koji je dobio konkretnu ponudu od tima iz Premijer Lige prije potpisivanja ugovora sa KPR-om, ali je odlučio da se ne odvaja od porodice još godinu ili dvije.

Luka izabrao Milana Ćalasana

Luka Radojević, neposredno prije potpisivanje prvog ugovora, morao je da angažuje i menadžera. Luka je uz pomoć oca Željka odlučio da to bude takođe Crnogorac – Milan Ćalasan.

– Luka je potpisao ugovor sa Milanom Ćalasanom, fudbalskom legendom sa naših prostora, koji je od septembra prošle godine njegov fudbalski agent. Veliko iskustvo Milana Ćalasana i njegovog sina Vasilija, biće od ogromnog značaja za Lukin razvoj i karijeru – istakao je Lukin otac Željko Radojević.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here