Damjanović tužio bivši klub, FIFA na potezu

0

Dejan Damjanović je u ponedjeljak pokrenuo spor protiv svog bivšeg kluba Kičija pred FIFA-om nakon što ih je optužio za neisplaćivanje bonusa i nepravedan tretman nakon završetka njegovog 2 i po godine dugog boravka u klubu.

Crnogorski napadač je napustio Kiči prošlog mjeseca po isteku ugovora, nakon što je postigao 61 gol u 61 utakmici u svim takmičenjima. Pomogao je Kičiju osvojiti dvije titule Hong Kong Premier lige, kao i Hong Kong FA Kup i Senior Shield, dok su takođe prvi put dosegnuli nokaut fazu azijske Lige prvaka (ACL).

Međutim, 41-godišnjak, koji je postao najbolji strijelac svih vremena u ACL-u dok je igrao za ovaj klub, otišao je nakon što ga je uprava suspendovala od marta zbog nesuglasica oko njegovog neodobrenog trodnevnog odlaska kada je posjetio porodicu tokom prekida zbog reprezentativnih utakmica u novembru prošle godine.

Tražio sam samo tri dana kako bih posjetio porodicu jer ih nijesam vidio četiri mjeseca, ali su odbili. Ipak, odlučio sam platiti kaznu i otići“, rekao je Damjanović. “Bio sam spreman prihvatiti kaznu od kluba prema uslovima mog ugovora i uzeti neplaćeni dopust.

Isto sam učinio u martu prošle godine kada su mi dali tri slobodna dana. To sam platio. Ali ovaj put su mi rekli da to ne mogu učiniti i kaznili su me vrlo velikim iznosom novca. Rekao sam im da to neću prihvatiti.

Ćutali su dva mjeseca, nijesusu ništa rekli o tome jer je to bio važan dio sezone i trebali su me. Budući da sam profesionalac – čak i ako imamo nesuglasica, obavit ću svoj posao. Pobjeđivali smo, postizao sam golove i sve je bilo u redu. Ali u februaru, po mom mišljenju, nakon što su pronašli novog napadača, pomislili su da me mogu kazniti. Smanjili su mi platu bez odobrenja i rekao sam im da ću ih prijaviti FIFA-i. Posljednja dva mjeseca, klub je bio ljut na mene jer sam rekao da ću se obratiti FIFA-i. Sve što se dogodilo nakon toga bilo je zbog toga. Počeli su mi smanjivati bonuse za pobjede. Zašto su to radili kad sam igrao 90 minuta?

Damjanović je posljednji put igrao za Kitchee protiv Tai Poa 19. marta i, uprkos tome što nije bio povrijeđen, nije učestvovao u napetom završetku sezone u kojem je klub osvojio titulu lige ispred Lee Mana te zatim osvojio FA Cup.

Damjanović je početkom prošlog tjedna iznio svoje nezadovoljstvo putem Twittera, tvrdeći da vlasnik kluba Kitchee, Ken Ng Kin, nije isplatio bonuse za sudjelovanje u ACL-u.

Bio sam dio ekipe koja je osvojila triplu krunu ove sezone … i koja je postigla istorijski rezultat u ACL-u“, napisao je. “Nakon svega toga, vlasnik kluba gospodin Ken odlučio je ne isplatiti mi bonuse za titule i još uvijek mi duguje za učešće u ACL-u. Moja je greška što sam mu vjerovao i ništa nisam stavio na papir! Velika lekcija za mene.

Kitchee je odgovorio saopštenjem objavljenim u petak, u kojem su rekli da su sva novčana sredstva “raspodijeljena svim igračima“, da su bonusi “diskrecijski” i da nema “neisplaćenog iznosa koji pripada Dejanu“.

Cio spor je na kraju završio kod FIFA-e koja će dati konačnu riječ oko svega ovoga.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here