Delegacija FSCG boravila u Njemačkoj

0

Delegacija Centra za edukaciju trenera FSCG, koju su činili direktor dr Niko Raičković, sekretar i senior edukator Boris Ljutica i senior edukator Dragoje Leković, boravila je od 9. do 11. maja u Frankfurtu, na seminaru edukacije i usavršavanja edukatora trenera, u organizaciji Evropske fudbalske asocijacije (UEFA).

Na specijalističkom seminaru pod nazivom ,,Coach Educator Development“, razvoj edukatora trenera, osim zemlje domaćina i naše, učestvovale su i delegacije Republike Irske, Grčke, Bugarske, Kazahstana, Andore, Malte, Norveške, Latvije, Slovačke, Slovenije i Islanda.

Prestižni seminar bio je koncipiran kao interakcija i razmjena iskustava između edukatora trenera 13 evropskih zemalja, teorijskih i praktičnih zadataka, kao i velikog broja radionica koje se tiču edukacije edukatora trenera, gdje je naša delegacija dala značajan doprinos u vidu diskusija i prezentacija.

Na seminaru su se posebno elaborirale teme iz ugla edukatora trenera o značaju i implentaciji zadnje trenerske Konvencije sa Kipra 2019 godine, čiji je potpisnik CET FSCG. Najznačanija tema seminara u Njemačkoj bila je o razvoju trenera edukatora u navedenim zemljama i omogućavanje njihovog profesionalnog statusa u matičnim savezima. Svaka od 13 zemalja učesnica je iznijela plan i program o značaju i ulozi edukatora trenera u prizmi edukaciju sa akcentom na trenutnu situaciju. Značajnu temu o profesionalnom statusu edukatora trenera, svako iz svog ugla, predstavili su UEFA eksperti i članovi UEFA JIRA PANELA Darius Pasiela iz Poljske, Marsel Lukasen iz Holandije i Daniel Nedžkovski iz Njemačke.

Profesionalnu mrežu edukatora prestavile su delegacije Norveške i Republike Irske kroz svoj model rada i u dijelu praktičnog rada na terenu sa U19 selekcijom Ajntrahta iz Frankfurta, gdje je akcenat bio na koučingu trenera sa ekipom, radu i saradnji trenera sa edukatorom, odnosno edukatora sa senior edukatorom.

Trećeg dana seminara, u ime delegacije CET FSCG, direktor Dr Niko Raičković i sekretar i senior edukator centra Boris Ljutica predstavili su učesnicima seminara trenutnu situaciju u CET FSCG, elaborirali relizovani program našeg centra, a kao primjer realnosti na bazi učenja predstavili seminarske radove IV UEFA Pro generacije CET FSCG  i realizaciju programa Nacionalne fitnes licence, kao jedan od prvih kondicionih programa koji je realizovan u regionu, a i kao i primjer impementacije fitnesa u fudbalu.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here