Evropski velikan zbog dugova ide u Treću ligu!

0

Panatinaikos, osvajač 20 šampionata i 18 kupova Grčke i finalista Kupa šampiona 1971, dobio je rok do 31. marta da namiri dug od 50 miliona eura kako bi dobio licencu za učešće u sledećoj sezoni Super lige ili će, u suprotnom, biti izbačen u treći rang takmičenja.

Na sastanku 16 klubova Super lige nije prihvaćen predlog AEK-a za promenu strogih propisa za dobijanje superligaške licence. Da bi predlog bio uvažen neophodno je 12 glasova, ali podržalo ga je samo sedam prvoligaša iz Atine.

To je veoma loša vijest za Panatinaikos, koji prolazi kroz najteži period u 110 godina dugoj istoriji.

Zeleni iz Atine su u krizi u svim strukturama. Zbog finansijske situacije klub je smanjio administrativni kadar, zatim su napravljeni rezovi u omladinskoj školi, a sve se odrazilo i na prvi tim, pa je pet kola pre kraja prvenstva Panatinaikos na osmom mestu tabele, bez šansi da se domogne pozicije koja vodi u evro-kupove.

Čak i da je bolje plasiran, Panatinaikos ne bi dobio evro-vizu, jer mu je zbog finansijskih problema UEFA već izrekla kaznu zabrane učešća u jednoj sezoni evropskih kupova u naredne tri godine.

Grčki mediji objavili su da je Panatinaikos blizu proglašenja bankrota, što bi praktično značilo automatsku seobu u treću ligu.

Kriza u koju je upao Panatinaikos ubrzanje je dobila u septembru 2017. kad je dotadašnji vlasnik Janis Alafuzos objavio da poslije pet godina napušta klub. Razlog je bilo finansijsko iscrpljivanje koje ni biznismen čija je imovina procenjena na 360 miliona dolara nije mogao da izdrži.

– U oporavak kluba sam uložio 42 miliona evra iz svog džepa. Za mene lično, psihološki i ekonomsko, nemoguće je da dalje nastavim da vodim klub. Napravio sam romantičnu grešku da je moguće napraviti zdrav klub bez ulaska u dešavanja iza scene. Grčku stvarnost ne mogu da promijenim. Ukorenjeni sistem i mentalitet sprečavaju našu zemlju da ima normalan fudbal – objasnio je Alafuzos odlazak iz Panatinaikosa.

izvor: sportskizurnal.com