FCG: U reprezentaciji na vidjelo izašli problemi oko izbora fudbalera, sastava ekipe…

0

Saopštenje za javnost NVU Fudbalska Crna Gora:

Situacija u fudbalu u Crnoj Gori zahtijeva jos jedan osvrt u nizu tako da ovim putem zelimo upoznati javnost i nadlezne institucije sa trenutnim stanjem u FSCG i fudbalu u Crnoj Gori uopste.

Odgovornost je na FSCG, njihova taktika je cutanje, zatisje posle nebrojanih neuspjeha, da prodje nekoliko dana i tako idemo dalje, bez objasnjenja, reakcije, analiza… kao da je sve u najboljem redu, a samo laici ne vide losu situaciju u kompletu, pocev od A selekcije gdje su na vidjelo izasli problemi oko izbora igraca, sastava ekipe, prikazane nediscipline igraca i clanova strucnog staba, udaljavanja igraca iz selekcije, a sve na kraju rezultira nerealnim procjenama istih i ambicijama bez pravog plana, sto sve ukupno salje negativnu sliku o nama na evropskoj fudbalskoj sceni.

Izgradnja stadiona, tribina, terena i drugih infrastrukturnih objekata sa cime se toliko hvali rukovodstvo FSCG traje po nekoliko godina, rokovi se stalno produzavaju, a sve se obavlja bez tendera sto dodatno unosi sumnju u ispravnost. Primjeri su stadioni na Cetinju, u Niksicu, Podgorici…Kako to drzava dozvoljava sportskim institucijama? Potrebna je hitna izmjena zakonske regulative. U pitanju su milionski iznosi, a praksa se nastavlja i dalje uz odluke i potpisivanje ugovora od strane nelegalnog predsjednika i rukovodstva, nepriznatog od strane nadleznog ministarstva. Onda se i postavljaju pitanja ko sve izvodi radove, ko kontrolise te radove, kako Studio K dobija na konkursu 500.000€ za tribinu koja je u planu vec toliko godina, a postoji firma koja je vec urucila studiju besplatno…

Sve ovo nabrojano je posao za tuzilastvo i policiju, uz vec podnijete prekrsajne i krivicne prijave.

A rezultati selekcija, najboljih klubova u evropskim takmicenjima, organizacija rada i razvoj za djecu i mlade je posebna prica. Postavlja se pitanje, dokle ovako? Ima li odgovornosti, niko iz nelegitimnog rukovodstva FSCG se ne oglasava, a vec godinu i tri mjeseca rukovode institucijom bez legitimiteta, bez upisa u registar sportskih organizacija, a time i validnog resenja o radu.

Medjutim, za resenja, ne treba ici daleko, imamo pozitivnih primjera u najblizem okruzenju, poput saveza i selekcija Hrvatske, Srbije, BiH… ugledati se na njih, pa i nesto od njihovog iskustva primijeniti ovdje, nije sramota pitati za savjet i strucnu pomoc, ali za to treba imati strucnu i karakternu sposobnost, kvalitet, moc i sirinu kakvu trenutno „ekipa“ koja rukovodi institucijom nema i veoma tesko da ce u ovom sastavu imati.

Na kraju, ponavljamo, imamo puno povjerenje u Ministarstvo sporta i mladih, da ce svojom reakcijom i nadleznim ovlascenjima koje ima kao krovna sportska institucija preuzeti odgovarajuce mjere i konacno poceti sredjivanje vrlo znacajne sportske institucije kakav je FSCG.
Uz sve ovo i najava za okupljanje svih dobronamjernih ljudi iz svijeta fudbala u Crnoj Gori u skorom terminu i da se vec jednom iz fudbala sklone poslusni i politicki podobni ljudi, uz ocekivanje da ce ubuduce da se vrednuju samo kvalitet i rezultati rada, a sve za razvoj i napredak kvaliteta fudbala na svim nivoima za sta ce trebati dosta vremena s obzirom na trenutnu poziciju crnogorskog fudbala na UEFA ranking listi gdje nas je dovela sadasnja rukovodeca garnitura svojim znanjem i radom.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here