FIFA otkazala još jedno svoje takmičenje, ali sprema suludi plan za jesen

1
foto: fifa.com

Čelni ljudi Svjetske fudbalske federacije odlučili su da se Svjetsko klupsko prvenstvo, koje je trebalo da se održi u decembru u Kataru, ipak neće igrati! Pandemija koronavirusa i dalje je velika pretnja, pa je pitanje hoće li se ovo prestižno takmičenje igrati i naredne 2021. godine.

Ipak, otkazivanje Svjetskog klupskog prvenstva najmanji je problem za FIFA. Onaj veći je činjenica da do kraja godine jednostavno nema slobodnih termina za odigravanje reprezentativnih utakmica! Pandemija je već pomjerila odigravanje Evropskog prvenstva zakazanog za ovo ljeto, koje je UEFA bila primorana da odloži za sljedeću godinu.

Pored toga, sva će nacionalna prvenstva u Evropi, ali i u većem dijelu svijeta, kasniti sa završnicom, pa svi termini za utakmice reprezentacija jednostavno otpadaju.

Čelnici FIFA osmislili su novi projekat, koji se najvjerovatnije neće svidjeti UEFA. Naime, FIFA svim silama želi da nadoknadi propuštene i odložene utakmice reprezentacija. Tako su i prijateljski mečevi, koji su bili dogovoreni za mart otkazani i prebačeni, barem za sada, za jun. No, situacija je takva da će i ti termini biti otkazani za kasnije, jer u Evropi će nacionalna prvenstva, ako sve bude pod kontrolom, završiti početkom avgusta. Potom će uslijediti završnica Lige šampiona i Lige Evrope, pa bi sezona službeno trebala da se završi krajem avgusta.

Naredna sezona bi morala da startuje najranije što je moguće, zbog EP-a u junu 2021. pa je glavno pitanje koje muči čelnike FIFA kako izvesti odigravanje svih predviđenih utakmica, a prilagoditi se kalendarima nacionalnih prvenstava i Kupova? A uz sve to su tu još i takmičenja kod okriljem UEFA.

FIFA smatra da ima rješenje.

Istina, ideja je pomalo radikalna jer bi se od reprezentacija tražilo da igraju osam uzastopnih utakmica! Plan je da se u samo mjesec dana odigra šest utakmica Lige nacija i još bar dve iz onog “paketa“ prijateljskih, koje su pod ingerencijom FIFA.

Pitanje je da li je sve to izvodljivo, i kako će najbolji evropski klubovi i fudbaleri reagovati na to.

Advertisements

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here