Francuzi srećniji sa penala, Portugalci idu kući

0

Francuska će po peti put nastupiti u polufinalu UEFA Evropskog prvenstva nakon što su izdržali napetu penal-seriju i eliminisali Portugal u dramatičnoj utakmici u Hamburgu.

Golman Portugala, Diogo Costa, koji je briljirao u penal-seriji protiv Slovenije, već u 20. minuti bio je potreban za rutinsku odbranu udarca Théo Hernándeza sa distance. Uprkos kratkotrajnom strahu, Portugal je bio bolji tim u opreznom prvom poluvremenu, iako njihovo držanje lopte nije rezultiralo jasnim prilikama. U 43. minuti, Cristiano Ronaldo je namjestio slobodan udarac, ali je Bruno Fernandes pokušao udarcem koji nije pogodio metu.

Kylian Mbappe, koji je imao slab učinak u prvom poluvremenu, konačno je oživio na početku drugog poluvremena, razmenjujući loptu sa N’Golom Kantéom prije nego što je uputio udarac koji je Costa lako uhvatio. Kako je sat dostigao 60. minut, igra se otvorila, a Portugal je stvorio dvije velike šanse u brzom sukcesu. Prvo je Fernandesov udarac zaustavio Mike Maignan, a zatim je Vitinha šutirao pravo u golmana nakon što ga je uposlio Rafael Leão.

Od skoro primljenog gola, Francuska je zatim prokockala dvije velike prilike. Randal Kolo Muani je izgledao spreman da postigne gol, ali ga je Rúben Dias sjajno blokirao. Eduardo Camavinga je potom imao šansu da postigne svoj drugi gol za reprezentaciju, ali je šutirao pored Costine stative. Nedostatak efikasnosti oba tima osigurao je da Portugal po drugi put zaredom mora igrati produžetke.

Nakon što je promašio penal protiv Slovenije, Ronaldo je imao priliku da se iskupi kada je iz trka pokušao šutirati na gol, ali je šutirao visoko preko prečke. U iznenađujućem potezu, francuska zvijezda Mbappe napustio je igru sredinom produžetka, a zamijenio ga je Bradley Barcola. Mbappe je mogao samo posmatrati sa strane kad je Portugal u 120. minuti prijetio da dođe do pobjede, kada je Nuno Mendes naćerao Maignana na ključnu odbranu, osiguravajući penal-seriju za Les Bleus, prvu od finala Svjetskog prvenstva 2022.

Dok je João Félix pogodio stativu, Francuzi su realizovali svih pet penala, čime su osigurali uzbudljiv polufinalni susret sa Španijom.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here