Home 1.CFL FSCG donio konačnu odluku!

FSCG donio konačnu odluku!

1
FSCG donio konačnu odluku!

Članovi Izvršnog odbora usvojili su predlog o prekidu takmičenja u organizaciji Fudbalskog saveza – Telekom 1. CFL, Druga liga, Omladinska liga, Kadetska liga, Kup Crne Gore i Ženska fudbalska liga – i  svih takmičenja Udruženja klubova FSCG (Jug, Centar i Sjever). Rezultati ostvareni do momenta prekida takmičenja (07.07.2020. godine) smatraće se finalnim i na osnovu istih proglasiće se pobjednici, učesnici kvalifikacija za evropska takmičenja, učesnici baraža i relegirani klubovi.

Predsjednik Dejan Savićević ističe da su sve odluke donijete u najboljem interesu klubova i crnogorskog fudbala.

– Uvažavajući trenutnu epidemiološku situaciju, odluke Nacionalnog koordinacionog tijela,  evidentirane slučajeve infekcije novim Korona virusom među fudbalerima i izrečene mjere samoizolacije za određeni broj igrača klubova Telekom 1. CFL i Druge lige, Izvršni odbor donio je odluku o prekidu svih takmičenja u Crnoj Gori u orgnaizaciji Saveza i Udruženja klubova FSCG. Odigravanje utakmica, odnosno održavnje sportskih manifestacija, nije moguće u Rožajama, Gusinju, Beranama, Bijelom Polju i Pljevljima što predstavlja ogromne probleme za organizaciju takmičenja. Ujedno, izricanje mjera samoizolacije kompletnom seniorskom timu, stručnom štabu i zaposlenima u FK „Budućnost“, epidemiološka istraživanja u klubovima koji su bili protivnici podgoričkog kluba tokom posljednjih deset dana i u nekoliko klubova Druge lige uslovljavaju dalji tok takmičenja i regularnost istih. Odluke koje smo danas donijeli nisu popularne, ali su bile jedine moguće i donijete su sa ciljem spriječvanja daljeg širenja virusa među igračima, trenerima, službenim licima i zaposlenim osoboljem u klubovima. Odluke nadležnih državnih organa, odgovoran odnos Saveza prema zdravlju svih učesnika takmičenja, primjena preporuka nadležnih institucija i uvođenje dodatnih protokola prilikom organizacije utakmica svih takmičenja omogućili su nastavak takmičarske sezone, čime je FSCG ispunio uslov Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) vezan za učešće klubova u kvalifikacijama za Ligu šampiona, Ligu Evrope, Ligu šampiona za žene i Futsal Ligu šampiona. Podsjetiću da je UEFA, tokom maja mjeseca, definisala da je u tom momentu prijevremeni prekid šampionata prihvatljiv isključivo u slučajevima zabrane održavanja sportskih takmičenja od strane nadležnih državnih institucija i organa. Nastavak takmičenja bio je u najboljem interesu klubova, kao što je i današnja odluka o prekidu takmičenja u organizaciji Saveza i Udruženja klubova FSCG, rekao je Savićević.

Odluke Izvršnog odbora su sljedeće:

Telekom 1. CFL
Sezona 2019/20 registruje se shodno rezultatima ostvarenim u dosadašnjem toku sezone, odnosno na onsovu tabele nakon 31. odigranog kola.
Šampion Crne Gore za sezonu 2019/20 je FK „Budućnost“ i ekipa iz Podgorice predstavljaće našu zemlju u kvalifikacijama za UEFA Ligu šampiona.
Drugoplasirana Sutjeska i trećeplasirana Iskra izborile su plasman u kvalifikacije za UEFA Ligu Evrope.
Poslednjeplasirani Grbalj izgubio je status prvoligaša i naredne sezone takmičiće se u Drugoj ligi Crne Gore.

Druga liga Crne Gore
Sezona 2019/20 registruje se shodno rezultatima ostvarenim u dosadašnjem toku sezone, odnosno na onsovu tabele nakon 30. odigranog kola.
Šampion Druge lige Crne Gore u sezoni 2019/20 je FK „Dečić“ i naredne godine takmičiće se u Telekom 1. CFL.
Devetoplasirani Lovćen i desetoplasirani Otrant-Olympic izgubili su status drugoligaša i naredne sezone takmičiće se u Ligi seniora Udruženja klubova FSCG – Jug.

Kup Crne Gore
Otakazano je odigravanje utakmica polufinala i finala Kupa Crne Gore. Umjesto osvajača Kupa četvrti predstavnik Crne Gore u kvalifikacijama za UEFA klupska takmičenja biće Zeta, četvrtoplasirani tim Telekom 1. CFL, koji će nastupiti u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Baraž za telekom 1. CFL
Osmoplasirani OFK Titograd i devetoplasirani Kom igraće mečeve baraža za popunu Telekom 1. CFL u kojem će za protivnike imati drugoplasiranu i trećeplasiranu ekipu Druge lige, Jezero i Bokelj.
Utakmice baraža za popunu Telekom 1. CFL igraće se 10. i 14. jula. Raspored odigravanja utakmica odrediće se žrijebom koji će se održati sjutra (srijeda) u Kući fudbala.

Baraž za Drugu ligu Crne Gore
U baražu za popunu Druge lige Crne Gore učestvovaće OFK „Mladost DG“, OFK „Igalo“ i FK „Berane“.
Utakmice baraža za popunu Druge lige igraće se 10. 14. i 18. jula. Raspored odigravanja utakmica, shodno novom formatu, odrediće se žrijebom koji će se održati sjutra (srijeda) u Kući fudbala.

Advertisements