FSCG: Uskoro o daljim koracima vezanim za nastavak takmičenja

0

Nacionalno koordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti usvojilo je novi set mjera u borbi sa pandemijom COVID-19 kojima su obuhvaćene organizovane sportske aktivnosti u zemlji.

Novim mjerama predviđen je nastavak trenažnog procesa u individualnim i kolektivnim sportovima od srijede, 6. maja 2020. godine uz primjenu smjernica izdatih od strane Nacionalnog koordinacionog tijela. Igrači, treneri, službena lica i zaposleni u klubovima biće detaljno upoznati sa svim smjernicama za obavljanje trenažnog procesa u toku sjutrašnjeg dana.

U saopštenju Nacionalnog koordinacionog tijela, u dijelu koje se odnosi na oblast sporta, nevodi se sljedeće:

„U skladu sa potrebama obnavljanja sportskih aktivnosti Institut za javno zdravlje Crne Gore je u saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih izradio Privremene nacionalne smjernice koje regulišu uslove za obavljanje sportskih aktivnosti. U smjernicama je navedeno, među ostalim, da bavljenje sportskim aktivnostima ne smije ni na koji način ugroziti zdravlje pojedinca ili zajednice, da se sve odluke o ponovnom pokretanju sportskih aktivnosti moraju se donositi uz pažljivo pozivanje na Privremene smjernice i to tek nakon bliskih konsultacija nacionalnih sportskih saveza sa Institutom za javno zdravlje, Ministarstvom sporta i mladih i NKT-om, da su zdravstveni rizici povezani sa masovnim okupljanjima takvi da u doglednoj budućnosti treninzi i sva sportska takmičenja treba da budu organizovani bez gledalaca, sa minimalnim pomoćnim osobljem neophodnim za podršku održavanju treninga i takmičenja te da je odgovornost za poštovanje Privremenih smjernica na nacionalnim sportskim savezima, sportskim klubovima, sportskim društvima, sportistima, stručnim licima u sportskim organizacijama kao i menadžmentu sportskih objekata, u okvirima svojih nadležnosti.

U skladu sa navedenim od 6. maja se dozvoljavaju aktivnosti koje može da izvodi jedan sportista ili par gdje se između učesnika uvijek može održavati distanca od najmanje 2m. U ovoj fazi nema kontakta između sportista i / ili drugog osoblja, odnosno mogući su kondicioni treninzi, fizičke vježbe i sl. Na treningu može istovremeno biti najviše 8 – 10 osoba, a broj osoba koje se nalaze u prostoru u kojem se odvija trening ne smije preći 12.

Druga faza, koja bi trebalo da počne 18. maja podrazumijeva, pored navedenog u prvoj fazi, i aktivnosti u zatvorenom i na otvorenom koje se mogu izvoditi u grupama s tim što se napominje da za veće timske sportove u obzir treba uzeti i mogućnost razdvajanja tima u manje grupe tokom treninga, kada je to moguće.

U trećoj fazi, koja bi trebalo da počne 1. juna dozvoljava se organizovanje takmičenja, turnira i mečeva, ali bez prisustva publike.“

Kako je navedeno na konferenciji za novinare sprovođenje druge i treće faze zavisiće od aktuelne epidemiološke situacije u zemlji.

Fudbalski savez Crne Gore će u najkraćem mogućem roku informisati javnost o daljim koracima vezanim za nastavak takmičenja kojima rukovodi naš savez.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here