Fudbal ili front? Kad huliganizam baci fudbal u sjenku

1

Piše: Ivica Madžarović

U svijetu fudbala, razlikovanje između pravih navijača i huligana često može biti ključno za razumijevanje kako sportski događaji utiču na društvo uopšte. Iako su na prvi pogled svi oni prisutni na tribinama, motivi i ponašanja ovih dviju grupa su fundamentalno različita.

Fudbalski navijači, često nazivani i “pravi navijači”, su ljudi svih uzrasta i pozadina koji su posvećeni podržavanju svog tima na zdrav i konstruktivan način. Oni su ti koji putuju stotinama kilometara da bi pratili svoje klubove, pjevaju navijačke pjesme, i nose boje svojih timova sa ponosom. Njihova ljubav prema klubu je duboka i iskrena, a njihovo prisustvo na stadionima je vođeno željom da bodre i podrže svoje igrače.

S druge strane, huligani, poznati i kao “ultrasi”, često koriste fudbalske utakmice kao priliku za izražavanje agresije i nasilja. Osim toga, huligani često imaju političke motive koji ne pripadaju sportskim događajima, koristeći utakmice kao platformu za promociju određenih ideologija ili političkih poruka. Oni mogu biti organizovani u grupe koje imaju tendenciju da planiraju sukobe sa suparničkim navijačima ili čak sa policijom. Za razliku od pravih navijača, huligani se često ne fokusiraju na samu igru, već na stvaranje haosa i nasilja.

Jedan od najneprihvatljivijih i najružnijih oblika ponašanja koje se može viđeti na stadionima je kada navijači, nezadovoljni igrom, postroje igrače tražeći od njih objašnjenja za lošu igru ili čak zahtijevaju da igrači skinu dresove kao znak sramote. Ovakvi incidenti ne samo da degradiraju sam sport, već i ponižavaju igrače koji se već suočavaju s ogromnim pritiskom.

Ključne razlike

  1. Ponašanje na stadionima: Dok pravi navijači utakmicu vide kao priliku za zajedničko veselje i podršku, huligani često traže prilike za sukobe i provokacije.
  2. Odnos prema igri: Pravi navijači su fokusirani na sport i igru, dok su huligani više zainteresovani za svoje međugrupne sukobe i dominaciju na tribinama.
  3. Politika na tribinama: Dok navijači dolaze da uživaju u fudbalu, huligani često koriste sportske događaje kao pozornicu za širenje svojih političkih stavova, što može dodatno zaoštriti tenzije i odvratiti pažnju od same igre.
  4. Doprinos klubu: Navijači su pozitivna sila koja doprinosi atmosferi na stadionima i motiviše igrače; huligani često dovode do negativnih posljedica za svoje klubove, uključujući kazne i lošu reputaciju.
  5. Društvene posljedice: Doprinos pravih navijača može biti pozitivan za lokalnu zajednicu, promovišući sport i zajedništvo. Nasuprot tome, huligansko ponašanje i politički istupi često rezultiraju društvenim nemirima i negativnim percepcijama o fudbalskim kulturama.

Iako su stadioni mjesto đe se ove razlike najjasnije manifestuju, njihov uticaj se širi i van sportskih arena, utičući na percepciju fudbala kao sporta u cjelini. Upravljanje ovim izazovima je ključno ne samo za klubove i organizatore, već i za cjelokupna društva koja žele da fudbal ostane izvor zabave i radosti, a ne nasilja i političke propagande.

1 Komentar

  1. ovo u i oko budućnosti nijesu čak ni huligani-po brojnosti,po ponašanju,po skandiranju se vidi da je ovo grupa običnih jada a ne huligana-huligani su za njih nedostižna kategorija.vjerujte mi da im i ne zamjeram.kad im uprava budućnosti-fs crne gore-uprava policije-navijači tradicionalni budućnosti dozvoljavaju ovakvo ponašanje što imam ja da im zamjeram.samo znam da je budućnost dotakla dno.najveća sramota za urušeni crnogorski fudbal bi bila da ova i ovako vođena budućnost bude šampion crne gore-u tom slučaju bih se zalagao i nogama i rukama da se ova nakaza od crnogorskog šampionata ukine pa da se jednog dana startuje od nule.naš prevashodni zadatak je da ovu našu jedinu crnu goru oslobodimo od ovih oslobođenih jada i da krenemo normalnim putem-i na stadione i na fakultete i na ulicu i na posao i u šetnju i u ž i v o t.dok se to ne desi lagano ćemo umirati.pozzdrav

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here