Fudbalerima poslije dvije nedjelje značajno opadaju sposobnosti

Saradnik Sava Miloševića u stručnom štabu Partizana, Marko Stojanović, ocijenio je da će postojeća pauza ostaviti značajan trag na fudbalere i da već nakon dvije nedjelje bez treninga rapidno opadaju karakteristike fudbalera.

– Naučni radovi kazuju: dvije sedmice bez treninga dovode do značajnog pada snage, izdržljivosti, kondicione pripremljenosti – što je važnija motorička sposobnost, veći je njen pad. Za fudbalere je karakteristično: ako 14 dana ne treniraju, pada im sposobnost ponavljajućih sprinteva, eksplozivne snage, agilnosti, koordinacije pokreta vezane sa izvođenjem tehničkih elemenata. Detrening ima izuzetno loše posljedice po vrhunskog sportistu: što je veći nivo treniranosti, veći su negativni efekti. Suština: moraju stalno da treniraju, izjavio je čovjek zadužen za fizičku spremu crno-bijelih za Sportski žurnal.

Svaki igrač crno-bijelih je dobio program koji mora da ispuni tokom pauze.

– U skladu s naučnim trendovima poslao sam im tri različita tipa programa, prvi: kratak, ali intenzivan trening snage u kućnim uslovima – bez tegova, rekvizita, mogu da vježbaju na podu, stolici, krevetu. Drugi: za prevenciju povreda malih mišićnih grupa, treći: kratak, veoma visok trening intenziteta trčanja – 22 minuta. Mogu to da učine čak i uz stepenice, u hodniku, pojasnio je Stojanović.

Advertisements

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here