Fudbalska javnost u Italiji ne prestaje pričati o najnovijoj izjavi Anjelija!

0

Italijanski fudbal će se narednih mjesec dana igrati bez publike zbog širenja koronavirusa u toj zemlji, a predsjednik trenutnog “vladara” Serije A Juventusa, Andrea Anjeli dao je povoda za razmišljanje o sasvim drugoj temi.

Prvi čovjek ‘Stare dame’ govorio je na TF Bussines of Football samitu u Londonu o mnogim temama, a iskoristio je priliku da izjavom dodatno pokrene veliki broj komentara.

Naime, Anjeli smatra da nastavi sa forsiranjem ideje o “Superligi”, takmičenju u kojem bi igrali samo najveći i najbogatiji evropski klubovi.

U priču je kao najsvježiji primjer naveo i senzacionalnu ekipu Atalante koja je bilo prolaska u četvrtfinale ovogodišnjeg izdanja Lige šampiona.

Imam izuzetno poštovanje za sve što Atalanta radi, ali činjenica je da su bez ikakve internacionalne istorije i zahvaljujući samo jednoj sezoni dobili pristup najvećem klupskom takmičenju na kontinentu. Da li je to uredu ili ne?”

Tu dolazimo do Rome koja je posljednjih godina umnogome doprinijela da se italijanski ‘ranking’ u fudbalu izdigne. Oni su imali jednu lošu sezonu i trenutno ih nema u Ligi šampiona, što uzrokuje ogromne gubitke sa finansijskog aspekta.”

Moramo, takođe, zaštititi investicije. Da li to znači da bi Atalanta imala manje šansi da igra na visokom nivou? Nemam odgovor na to pitanje, stvar je u tome da treba uspostaviti transparentan proces kada se ovakve odluke budu pravile. Postoje timovi koji su osvojili ligu ili kup i dođu do plasmana u Ligu šampiona samo na osnovu ranga svoje zemlje. Poenta je u tome kako izbalansirati ukupan doprinos evropskom fudbalu i izvedbu u samo jednoj sezoni. – kazao je između ostalog Anjeli.