Oglasila se Sutjeska: Žalimo što smo prinuđeni da se na ovaj način obratimo crnogorskoj fudbalskoj javnosti

0

Nezadovoljni suđenjem…

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

“Iako to nije manir velikih klubova, a Fudbalski klub Sutjeska to definitivno jeste, žalimo što smo prinuđeni da se na ovaj način obratimo crnogorskoj fudbalskoj i široj javnosti u vezi sa dešavanjima koja nas prate ove sezone, jer nismo sigurni da to vide odgovorne institucije.

Proteklih sezona smo sve svoje primjedbe usmjeravali prema relevantnim institucijama, uz vjeru da će oni nakon otvorenog i prijateljskog prezentovanja činjenica unaprijediti svoj rad, ne želeći da putem javnog obraćanja tražimo zaštitu svojih prava, koja su mnogo puta u prethodnom periodu bila ugrožena. Naime, naša ekipa je samo u prethodnoj takmičarskoj sezoni pogrešnim procjenama očiglednih situacija bila uskraćena za više od 15 bodova.

Nastavljajući trend iz prethodnog perioda i vjerujući u institucije i nenamjerne previde odgovornih ljudi, ne želeći da remetimo dobru atmosferu, jer svi segmenti funkcionišu na najbolji mogući način, nismo željeli da dopisima institucijama usporavamo prijeko potreban napredak crnogorskog fudbala.

Iako smo svi bili svjedoci da se, između ostalog, na jednoj utakmici Telekom 1. CFL dosudi preko 70 prekršaja jer je arbitru “neko rekao da sve svira”, kako nam je obrazložio gospodin koji je “dijelio pravdu” na tom meču. Svima koji prate fudbal bi u ovom slučaju neobičan bio podatak da je naš tim u četiri utakmice u UEFA ligi konferencija napravio ukupno 42 prekršaja, u prosjeku 10,5 po meču, dok se broj istih u velikoj većini utakmica u domaćim takmičenjima ne može uporediti.

Svako ko realno gleda stvari shvata kompletnu problematiku, kao i uzrok i jedino moguće rješenje problema koji stvaraju ovakavi i slični podaci sa naših terena.

Većina stručne javnosti daje izjave u medijima da je naš klupski fudbal loš, da nije interesantan za gledanje jer nema tečne igre, nema “pravog” fudbala, a jedan od razloga je što se to ne dozvoljava od strane osoba koje su tu zbog samih aktera i u najmanju ruku jednako bitni kao i fudbaleri, nikako bitniji.

Svi zajedno moramo doprinijeti stvaranju zdrave takmičarske sredine, bez simuliranja, takmičenja ko će glasnije da signalizira da je fauliran ili činjenice da fudbaleri koji “povrijeđeni” leže na terenu isključivo to rade kad imaju rezultat u svoju korist. Unapređenje ovih segmenata, sa unapređenjem edukacije i tehničke obučenosti trenera i fudbalera jedino mogu vratiti vjeru u crnogorski fudbal.

Ako želimo da napredujemo i približimo se nekom “evropskom” nivou, obavezni smo da pratimo napredak onih koji “trče” sa nama, jer ako neko bude zaostajao, potrebno je da, zbog grupe, što prije odustane. Ova konstatacija nije upućena prema arbitrima jer veću krivicu snose odgovorne osobe koji su tu dugi niz godina, a od dolaska na “funkciju” nisu uspjeli da isprate napredak svih bitnih činilaca i aktera tačkmičenja.

Da ne bismo nabrajali sve što nam se dešavalao u prethodnim ovosezonskim utakmicama u domaćim takmičenjima, baziraćemo se samo na utakmice 16. i 17. kola Telekom 1. CFL.

Utakmica 16. kola protiv FK Budućnosti je opravdala naziv derbi susreta i dala snagu i vjeru u budućnost našeg fudbala.

Ne pokušavajući da se miješamo u način delegiranja sudija za najveći crnogorski derbi, samo ukazujemo na očigledne propuste, na štetu naše ekipe, u pomenutoj utakmici.

Propusti kao što je situacija iz 64. minuta ne bi smjeli da se dešavaju.

Tada nam je pri rezultatu 2:2 poništen čist pogodak zbog očigledno nepostojećeg ofsajda, a da je taj gol priznat, pitanje je kako bi se odvijao dalji tok utakmice.

Moramo pomenuti i nedosuđen kazneni udarac za naš tim u 85. minutu pri rezultatu 3:3 nakon sto je protivnički igrač vukao za dres našeg igrača uz napomenu da ovakvi “previdi” ne bi smjeli biti dio najveće utakmice crnogorskog fudbala.

Apelujemo na institucije da ne stvaraju dodatni pritisak sudijama, već da ih rasterete, edukuju i omoguće im da napreduju u karijeri i dođu do evropskog nivoa, jer kako se drugačije može protumačiti činjenica da arbitru koji je na utakmici naše ekipe dobio slabu ocjenu jer nije dosudio kazneni udarac za protivnika, prva naredna utakmica na koju je delegiran bude utakmica FK Sutjeska. Rad pod pritiskom daje loše rezultate, pa ni u ovom slučaju nije bilo očekivano da bude drugačije.

Sa utakmice protiv Petrovca izdvajamo tri situacije kod kojih je arbitar morao da reaguje.

U 15. minutu utakmice pri rezultatu 0:0 nije nam dosuđen čist jedanaesterac nakon očiglednog prekršaja odbrambenog igrača u svom kaznenom prostoru.

Kod prvog gola domaćina, naš odbrambeni igrač je u skoku udaren laktom po licu i na taj način onemogućen da reaguje, ali i to nije bilo dovoljno za prekršaj.

Treća situacija je možda i najočiglednija – u 47. minutu nije dosuđen čist jedanaesterac za našu ekipu, jer je lopta pogodila igrača domaćih u ruku koja nije bila u prirodnom položaju, već je blokirala put lopti ka golu, a čak je i igrač domaće ekipe odmah pogledao ka arbitru, očekujući da se oglasi.

Iako je djelilac pravde u sve tri situacije bio blizu dešavanja, svjesni smo da u njegovim odlukama nema namjere. Ipak, pritisak koji stvaraju institucije od kojih direktno zavisi njegova egzistencija „pomogle“ su da se naprave i ovako očigledne greške.

Ovim ne želimo da umanjimo pobjedu FK Petrovca i fer i sportsko ponašanje njihovog stručnog štaba i fudbalera.

Pomno pratimo dešavanja i na ostalim utakmicama, pratimo način delegiranja sudija, i rad sudijske komisije, ali njihova saopštenja više ne dobijamo ni mi, ni cjelokupna javnost.

Posljednje saopštenje ove “tajne organizacije” dobili smo prije tačno 408 dana – 20. oktobra prošle godine.

FK Sutjeska neće dopustiti da se bilo čijim odlukama ili bilo kakvim pritiscima anulira učinak naše ekipe na terenu. Mjerilo može biti samo teren i zdravi sportski odnosi.

U nastavku dostavljamo video sa pomenutim detaljima sa posljednje dvije utakmice naše ekipe u Telekom 1. CFL”, navodi se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here