„Gaučos“ iz Jezera sjajan na početku karijere u CG: Došao sam na preporuku Gustava

0
FOTO: FSCG

Crna Gora od sticanja nezavisnosti pa do danas teško da može da se pohvali nekim senzacionalnim rezultatima klupskog fudbala.

Pa opet, dešavale su se tu i tamo pojedine partije koje će ostati upisane u istoriji CFL-a kao temelj za neka bolja fudbalska vremena koja su pred nama.

Budućnost je izbacila super bogatu Astanu, Sutjeska je izbacila Slovan iz Bratislave, OFK Titograd (tada Mladost Podgorica) je u naletu bio bolji od, prvo Videotona, a onda od slovačke Senice, prije nego što će da izgube od ekipe koja će na kraju te sezone da osvoji Ligu Evrope, španske Sevilje.

U strogom pravilniku Fudbalskog saveza Crne Gore, jedna ekipa ne smije da ima više od tri inostrana fudbalera, pa je broj istih od 2006. godina na ovamo dosta skroman.

Ipak tu i tamo i našu ligu zadesi neka egzotika, pa smo tako imali brazilski tandem u Zeti (Savio i Kadu), Budućnost je do prve titule stigla sa argentinskim šmekom i za naše uslove sjajnim tehničarem Gustavom Lopezom, a kasnije je boje „plavo-bijelog“ kluba branio dobar vezista iz Gane, Abraham Kudemor poznato po svojoj fizičkoj spremi i snazi, a i Brazilac Flavio je ostavio traga noseći dres Podgoričana, kao i kasnije Lovćena i Petrovca. Posljednja inostrana akvizicija podgoričkog kluba Grk Panajotis Moraitis imao je odličan start i ne baš slavni kraj kampanje u najtrofejnijem crnogorskom klubu.

Sutjeska i dalje pamti Fukui Masata koji je umio da pogodi mrežu protivnika i sa 60 metara.

Danas u CFL nema puno inostranih igrača, a pravo osvježenje na našoj fudbalskoj pozornici je dalo Jezero iz Plava, odlukom da u u zimskom prelaznom roku dovede Rodriga Fausta, argentinskog napadača. Plavljani su i prošle sezone u zimskom prelaznom roku imali jednog „Gaučosa“ kada je tim pojačao Denis Brizuela. U želji da pojačaju napad i pobjegnu od zone baraža, ekipa iz Plava se odlučila za 186 cm visokog fudbalera koji je igrao za ekipu iz južnog dijela Buenos Ajresa Hurakan, člana argentinske Primere, da bi kasnije igrao u Atletiku iz Parane kao i kasnije za Deportivo iz Laferere.

Nije se puno čekalo na to da Faust postane ljubimac navijača Jezera. Već na prvom debitantskom nastupu, protiv favorizovanog Dečića, koji je napravio tim za napad na titulu, Argentinac je postigao dva gola, od kojih je drugi spektakularan, jer je izveo popularne „makazice“.

Šteta, pa Jezero ove sezone igra „vagabundo“ fudbal, pa domaće utakmice igraju na terenima koji su slobodni u tom trenutku. Faustove majstorije na debiju su mogli da vide Danilovgrađani na čijem stadionu je Jezero bilo nominalno domaćin.

U razgovoru za portal RTCG, Faust govori o Jezeru, o tome za koga navija, i kako je izabrao Crnu Goru za nastavak karijere.

Odabrao sam Crnu Goru jer sam vidio mogućnost rasta u svojoj profesionalnoj karijeri. Negdje je to bila i preporuka od strane Gustava Lopeza (bivšeg igrača FK Buducnćosti) kao i mog menadžera Milovana Roganovića, pa stoga nisam ni imao sumnju u izbor CFL.

Imao si priliku da igraš za klub veličine Urakana, koji ima tradiciju, navijače, neke istinske legende argenitnskog fudbala, kakav je osjećaj igrati za takav klub?

Trenirao sam u Urakanu, to je veliki klub u Argentini I od malih nogu te uče da budeš profesionalac, pripremaju te na najbolji moguci način da braniš te boje.

Našao sam se u organizovanom klubu koji je želio da ostane u prvoj ligi. Sjajan tim. Drugovi iz ekipe su mi mnogo pomogli da se prilagodim kako u igri sa njima tako i za sve ostale stvari. Veoma lijepa liga, može da se igra dobar fudbal i ima veoma dobre fudbalere.

Već si upisao četiri gola do sada, mogu li navijači da očekuju od tebe još golova?

Radim puno i treniram da bih mogao da postignem sto vise golova i pomognem timu ka krajnjem cilju a to je opstanak i Ligi

Da li se nadaš da će Jezero da bude odskočna daska za dalje evropske angažmane? Proslava gola protiv Dečića (foto: Jezero)

Još uvek ne razmišljam šta će biti. Danas su moje misli samo u Jezeru i želim da ostvarim ciljeve zacrtane sa klubom,a kad nam stvari budu dobro ispale na kraju sezone, siguran sam da će još bolje sigurno doći.

Dolaziš iz zemlje gdje je fudbal praktično religija. U obije velike epohe i odabira najboljeg fudbalera svih vremena stoji jedan Argentinac. Tako imamo podijelu Maradana ili Pele i Mesi  iliKristijano Ronaldo, koji je tvoj izbor?

Moj izbor su Maradona i Mesi

Koji klub lično podržavaš?

Navijač sam Boke Juniors.

Koje su prve stvari koje su ti se svidjele u Crnoj Gori, onako „na prvu loptu“?

Volim pejzaž Crne Gore i ljudi su veoma ljubazni.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here