“Guzo” Vujović igrao protiv Pelea: Niko se sa njim ne može porediti, “čudovište” od igrača i jednostavan čovjek

1

Svijet se oprašta od jedinstvenog fudbalskog asa Edsona Arantesa do Nasimenta, poznatijeg kao Pele, koji je preminuo juče u 83. godini.

Brazilac je jedini igrač u istoriji sa tri titule svjetskog šampiona, a gotovo cijelu karijeru proveo je u Santosu jer mu kao “nacionalnom blagu” nije bilo dozvoljeno da napusti domovinu.

Pred kraj veličanstvene karijere zaigrao je za američki Kosmos, gdje je 1977. kopačke “okačio o klin”.

Sedam godina kasnije u isti klub stigao je crnogorski virtuoz s loptom, Dragan “Guzo” Vujović, koji je imao priliku da se na terenu sretne sa Kraljem fudbala.

Njih dvojica bili su rivali na revijalnoj utakmici, nakon koje je nastala čuvena fotografija na kojoj su Pele, naš Vujović i Franc Bekenbauer (tih godina takođe fudbaler Kosmosa), а poznata je i anegdota da je Brazilac poslije meča prišao crnogorskom asu, potapšao ga i rekao mu: ,,Majstore…“.

– Sa Peleom se ne može niko porediti. Imao sam sreću da igram protiv njega u meču starog i novog Kosmosa. Iako je bio veteran, vidjelo se njegovo majstorstvo, mogao je da se nosi sa mlađim igračima. Bio je ,,čudovište“ od igrača i jednostavan čovjek. Poslije te utakmice nas nekoliko je imalo cjelodnevno druženje po njujorškim lokalima. Bio je prostodušan čovjek, a veliko ime. Poslije njega, oni koji su se dokazivali na neke druge načine… meni se to nije sviđalo. Mada, ne možemo reći da Maradona nije bio super igrač, Platini je bio dobar, ali ni blizu Pelea. Prije mene u Americi je bio i Johan Krojf, koji je takođe bio čudo od igrača i preteča ovog modernog fudbala…“ – govorio je Vujović prošle godine za Antenu M.

1 Komentar

  1. Zbog Guza smo mnogi dolazili da gledamo Budućnost.Fotografije govore više od riječi, kako je i Pele ispostovao majstora fudbala,a to je malo ko doživio.Van terena je uvijek bio i ostao dobar,drag i skroman covjek a jedan od rijetkih koji je i veliki i mali fudbal imao u malom prstu.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here