Izvršen nadzor FSCG povodom utakmice Budućnost-Dečić

0

Povodom dešavanja na utakmici finala Kupa Crne Gore odigranoj dana 30.05.2021. godine, između fudbalskog kluba “Budućnost” iz Podgorice i fudbalskog kluba “Dečić” iz Tuzi Inspekcija za sport je po službenoj dužnosti izvršila inspekcijski nadzor u Fudbalskom savezu Crne Gore, shodno Zakonu o sportu.
Inspekcijskim nadzorom je konstatovano da je organizator pomenute utakmice Fudbalski savez Crne Gore preduzeo niz mjera prije održavanja ove utakmica koja je proglašena utakmicom visokog rizika kako bi se stvorili uslovi za bezbjedno i mirno održavanje utakmice.
Međutim, u 23. minutu utakmice finala Kupa Crne Gore došlo je do uzvikivanja uvredljivih riječi navijača fudbalskog kluba „Budućnost“, koji su se nalazili na sjevernoj tribini Gradskog stadiona u Podgorici, nakon čega su navijači upozoreni putem razglasa, čime je ispoštovan član 17 stav 1 Pravilnika o bezbjednosti i sigurnosti na fudbalskim utakmicama, kojim je izričito propisano da „u slučaju narušavanja javnog reda i mira ili drugih ekcesa na utakmici, koji se ne mogu spriječiti ili otkloniti predviđenim mjerama i aktivnostima, delegat utakmice je dužan da samoinicijativno ili na predlog komesara za bezbjednost kluba ili sudije zahtijeva da se gledaoci upozore putem razglasa da ne vrše bilo kakve radnje i postupke koji ugrožavaju bezbjednost, odnosno normalan tok odigravanja utakmice”.
Disciplinska komisija FSCG je na osnovu prijave Komisije za takmičenje FSCG, donijela odluku kojom je pokrenula disciplinski postupak protiv FK „Budućnost“ iz Podgorice, zbog nepristojnog i nesportskog ponašanja njihovih navijača na način što su vrijeđali igrače FK „Dečić“ na nacionalnoj osnovi na utakmici Finala Kupa Crne Gore.
Takođe, u vezi sa gore navedenim Disciplinska komisija FSCG je fudbalskom klubu „Budućnost“ uputila i Zahtjev za davanje izjava od 01.06.2021. godine, kojim je klubu dat rok od dva dana od dana prijema dopisa da dostave detaljnu pisanu izjavu. 
Imajući u vidu navedeno, a obzirom da je članom 27 Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama propisano da nadzor nad sprovođenjem ovog zakona vrši organ državne uprave nadležan za unutrašnje poslove, Inspekcija za sport uputila je inicijativu za vršenje inspekcijskog nadzora Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore, radi preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here