Jedan je kralj asistencija u Francuskoj

0

Nije previše zanimljivo poslednjih sezona u francuskoj Ligi 1 s obzirom na to da se krajnji ishod zna i prije samog početka kampanje.

Tako će, ako se uopšte i nastavi sezona, biti i ove godine i ne bi trebalo da bude problema za Parižane da osvoje devetu šampionsku titulu u svojoj istoriji, sedmu u nizu.

Ipak, nisu oni jedini koji imaju glavne glumce u Ligi 1 trenutno. Njihov prvi pratilac – Olimpik iz Marselja, koji posle dugo godina igra na visokom nivou u šampionatu, ima svog maestra.

Kralj asistencija u Francuskoj je samo jedan. Ne treba ga posebno predstavljati. U pitanju je Dimitri Paje, čovek koji je definitivno jedan od velikih majstora fudbala, ali i glava koja nikada nije mirna i zaista je prava šteta što nije dosegao više u svojoj klupskoj karijeri.

Iako nije imao ključnu ulogu u osvajajnju titule šampiona sveta sa Francuzima, može se pohvaliti tim odličjem.

No, vratimo se onom malopređašnjem epitetu – ,,kralj asistencija“.

Od Sent Etjena, preko Lila, Marseja (dva puta), Paje je stekao zvanje sjajnog plejmejkera koji sa lakoćom upošljava saigrače. Igrajući za ova tri kluba, tridesetjednogodišnja ,,desetka“ tima sa ,,Velodroma“ je upisala 82 asistencije u Ligi 1, što je najveći broj otkako se od 2007. godine formirala tabela asistencija Lige 1.

Od aktivnih igrača u Francuskoj, on je ubedljivo prvi sa 26 asistencija više od Anhela di Marije (56). Ruku na srce, Argentinac ima znatno kraći staž u Ligi 1 od Pajea, ali i mnogo bolju ekipu.

Od ukupno 82 asistencije, čak 30 je bilo iz prekida, što je i glavno oružje Olimpika otkako se Paje vratio sa izleta iz Londona, gde su i fanovi Vest Hema i Premijer lige imali prilike da se upoznaju sa čarolijom ovog fudbalera.

Koliko je opasan u poslednjoj trećini terena govori i podatak da je na 371 utakmici, koliko je odigrao u Ligi 1, u proseku svaki treći pas ka saigraču završio se šutem ka golu.

Ove sezone ima tek četiri asistencije, uglavnom je golovima pomagao ekipi, a trku u tom segmentu vodi Anhel di Marija, i ne misli da je izgubi. Bivši igrač Benfike, Real Madrida i Mančester junajteda je upisao 10 ključnih dodavanja više u odnosu na Pajea.

Uprkos tome, za sada, jedan je kralj asistencija u Ligi 1, ali ukoliko Di Marija nastavi da upošljava Nejmara, Mbapea i družinu i u narednim sezonama, srušiće se ovaj rekord Pajea, nema sumnje.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here