Jedan od najboljih evropskih sudija sudi meč Crna Gora – Danska

0

Komitet za suđenje Svjetske fudbalske federacije (FIFA) odredio je službena lica za utakmicu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo između nacionalnih timova Crne Gore i Danske.

udij

Iskusni holandski arbitar Bjorn Kajprš predvodiće sudijski tim koji će na Gradskom stadionu u Podgorici dijeliti pravdu na utakmici devetog kola grupe E kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Kajpršu će asistirati zemljaci Sander van Rekel i Ervin Zest, dok će ulogu četvrtog sudije obavljati Paulus van Bokeč.

Bjorn Kajprš je arbitar sa fantastičnom karijerom, tokom koje je imao priliku da dijeli pravdu na gotovo svim velikim takmičenjima i nerijetko su finalni susreti dodjeljivani upravo holandskom arbitru. Prvo veliko finale za Kajprša, koji je od 2006. godine na lista FIFA sudija, bio je UEFA Superkup 2011. godine. Dvije godine kasnije Kajprš je imao čast da sudi finalni suret Lige Evrope, dok je samo godinu kasnije bio na centru igrališta u finalnom meču Lige šmapiona, u kojem su snage odmjerili madridski klubovi Real i Atletiko.

Iskusni holandski arbitar ove sezone ima jedno finale iza sebe, pošto je od strane Komiteta za suđenje FIFA dobio čast da vodi posljednji meč na Svjetskom prvenstvo za reprezentacije do 20 godina.

Kajprš je rođen 28. marta 1973. godine u holandskom gradiću Oldenzalu. Diplomirao je biznis administraciju na Univerzitetu Nijmegena, da bi nakon završetka studija postao vlasnik lanca supermarketa i frizerskog salona u rodnom gradu.