Ko je potrošio najviše novca u svijetu fudbala od sezone 1991/1992?

Fudbalski eksperti su izračunali koji klub je, počevši od sezone 1991/1992, pa sve do danas, potrošio najviše novca na transfere.

Koliko se vremena mijenjaju u svijetu fudbala, govori i ovaj interesantan grafički prikaz klubova koji su trošili najviše novca u posljednjih 27 godina.

Početkom devedesetih, u Top 10 klubova koji su najviše trošili nalazili su se Olimpik iz Marseja i Blekburn, kao i Lacio i Roma, dok je sredinom tu bio i Everton. Krajem devedesetih godina prošlog vijeka, na listi se nalazio i Deportivo iz La Korunje, koji se trenutno takmiči u španskoj Segundi, a takođe, tu je i sadašnji član Čempionšipa Lids junajted.

Krajem prošlog i početkom ovog vijeka, dominirao je Inter iz Milana, što se tiče ulaganja u tim, a pratili su ih Roma, Milan i Lacio. To govori koliko je Serija A bila snažna u tom periodu.

Dolaskom Romana Abramoviča u Čelsi, stvari su se znatno promijenile. Londonski tim je vrlo brzo svrgnuo Inter sa ovog trona i bili su najviše ,,trošadžije” sve do sezone 2007/2008 kada su u Real Madrid krenule da stižu zvijezde poput Kristijana Ronalda i Rikarda Kake.


Potom se pojavio i Mančester siti koji je dobio ozbiljnu finansijsku injekciju od strane arapskih vlasnika i od naredne godine njihov napredak na ovoj listi vrtoglavo je rastao. Iz sezone u sezonu trošili su mnogo novca i računajući period od sezone 1991/1992 Mančester siti 1.346.760.000 postao klub koji je potrošio najveću svotu novca na sklapanje tima.

Rezultat: Tri titule prvaka Engleske, jedan FA Kup, četiri Liga kupa, dva Komjuniti šilda i nijedan evropski trofej.

Advertisements