Konferencija ,,Sport iz drugog ugla” pun pogodak: Sport možemo da razvijamo jedino holističkim pristupom

0

Dva dana, pet tema, dvanaest relevantnih govornika – inicijativa je Sekretarijata za kulturu i sport u saradnji sa Sportfem.me (NVO „Svijet – Mondo“), čiji je cilj bio da se podgoričkoj i crnogorskoj javnosti sport prikaže iz nekog drugog, nesvakidašnjeg ugla.

Upravo ,,Sport iz drugog ugla” bio je radni naziv konferencije, koja je u protekla dva dana održana u multimedijalnoj sali KIC ,,Budo Tomović”, odakle je u etar od strane bivših proslavljenih sportista i dugogodišnjih uspješnih sportskih radnika, ali i predstavnika drugih sa sportom povezanih djelatnosti, puštena poruka da je holistički pristup sportu ključan za razvoj ove značajne društvene oblasti.

”Izuzetno mi je drago što smo ovaj događaj organizovali u saradnji sa NVO ,,Mondo svijet”, tj. organizacijom Sportfem, koja se bavi isključivo ženskim sportom. Znamo svi koliko je sport važan i planetarno popularan, a vrlo dobro znamo i koliku pažnju javnosti zaokuplja kod nas, u Crnoj Gori. Kada je u pitanju Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada radimo sve što je u našoj moći da svim generacijama, a mogu slobodno reći sa posebnim akcentom na najmlađima, približimo značaj bavljena sportom i uticaj koji sport ima na zdravlje, psihofizičko oblikovanje djece i mladih, obrazovanje, podsticanje rodne ravnopravnosti, medije, ali i ekonomiju”, objašnjava ideju konferencije Miloš Antić, zamjenik Sekretarke za kulturu i sport Podgorice. 

Tokom prvog dana, pred brojnom publikom, koju su jednim dijelom sačinjavali mladi crnogorski sportisti, na meniju su bile tri teme: ,,Žene u crnogorskom sportu”, o čemu je govorila Nela Tatar, doktorka sporta i fizičkog vaspitanja, ,,Motivacija sportista”, koju su obradili Andrija Gerić, bivši proslavljeni odbojkaš, danas sportski psiholog, i psihoterapeut Veselin Piletić, te ,,Pravna zaštita sportista”, koju su javnosti predstavili Radomir Nastić, predavač na UDG-ju i izvršni direktor NVO za edukaciju, posredovanje i zaštitu prava, kao i Vlado Krsmanović, generalni sekretar Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore.

Ništa manje zanimljiv bio je drugi dio programa konferencije, koji je obuhvatio analizu dva kompleksna tematska područja: ,,Ulogu medija u sportu” i ,,Razvoj sporta u periodu pandemije COVID 19”.

Zadatak da elaborira ,,Uticaj društvenih mreža na sport” pripao je Milici Šuković, specijalistkinji za promociju i održavanje profila na društvenim mrežama, dok su o uticaju medija na sport govorili Aleksandar Radović, urednik sportskog programa TV Vijesti, te Branko Latinović i Luka Novaković, PR-ovi Fudbalskog saveza Crne Gore, odnosno KK Budućnost VOLI.

O problemima sporta tokom proteklih 18 mjeseci i negativnom uticaju pandemije na fizičke aktivnosti djece i mladih, govore su držali Ksenija Ivanović Božović, pomoćnica direktora Uprave za sport i mlade, Suad Šabanović, doktor medicine i Nikola Mijušković, sportski psiholog.

Inspirativna i poučna izlaganja govornika pratila su jednako zanimljiva pitanja i konstruktivni komentari prisutne publike i sportista, koji su značajno doprinijeli da kvalitet manifestacije dosegne još viši nivo.

”Neću kriti zadovoljstvo konferencijom, koju smatram veoma uspješnom, što je, uostalom,  potpuno jasno na osnovu reakcija publike, njihovih brojnih pitanja i pristupa relevantnih sagovornika, koji su ostali mnogo duže nego što je programom predviđeno, kako niko ne bi ostao bez odgovora. Među njima je bio i Andrija Gerić, olimpijski i evropski šampion u odbojci, koji se sada bavi sportskom psihologijom. Bilo je lijepo slušati ga, a i javnost je mogla da ga upozna i sa te druge strane. Čini mi se da je ovo početak jedne lijepe priče”, smatra Antić. 

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here