Kosovo primljeno u članstvo UEFA, FSCG na strani Srbije

0
Delegati na Kongresu UEFA su sa 28 glasova “za” i 24 “protiv” primili Kosovo u članstvo Evropske fudbalske unije. 

Sa kongresa

Glasanju je prethodio neuspješan pokušaj promjene statuta, što je, nakratko, dovelo u pitanje prijem Kosova.

Naime, u statutu stoji da se samo zemlje priznate od Ujedinjenih nacija mogu naći u UEFA-i, ali je pokušaj promjene bio da se dozvoli državi, u ovom slučaju Kosovu, da bude dio evropske kuće fudbala, ako ga priznaje pola država Evrope.

Bila je neophodna dvotrećinska većina od 54 glasa, odnosno 36, da dođe do promjene.

Prijedlog Švajcarske nije prošao za samo tri glasa. Taj prijedlog podržala su 33 delegata, 20 je bilo protiv i jedan uzdržan. Nakon toga ipak je došlo do raspravke o tome da li i pored toga što nije promijenjen statut Kosovo treba bude primljeno. Svoje argumente za i protiv dali su Fadilj Vokri za jednu stranu, a Tomislav Karadžić za drugu. Na strani Srbije bio je i naš fudbalski savez, a Dejan Savićević je uzeo riječ tokom rasprave.

“Šta će nam Statut, kad najveći, najvažniji dokument koji UEFA ima, ako Kongres izglasa nešto protivno Statutu? Kako ćete da objasnite i meni i svima drugima – da je Statutom predviđeno jedno, a Kongres glasao za nešto suprotno?”, pitao je Savićević.

Tajno glasanje je nakon toga potrajalo skoro pola sata, a rezultat je na kraju bio ovakav-za prijem je glasalo 28 članova UEFA, protiv je glasalo 24, a bila su i dva nevažeća glasa od strane članova UEFA.

Vršilac dužnosti predsjednika Evropske fudbalske unije Španac Anhel Viljar rekao je da je pitanje prijema Kosova u članstvo te organizacije veoma osjetljivo i najavio mogućnost “političkih posljedica”.

Ukupno je 38 vlada zemalja članica UEFA, od 54 priznalo nezavisnost Kosova.

izvor: CdM